Kultúra

Évadzáró a szegedi színháznál, díjesővel + FOTÓK

Évadzáró a szegedi színháznál, díjesővel + FOTÓK

2016. június 3., péntek
Évadzáró a szegedi színháznál, díjesővel + FOTÓK
evadzaro_ules002kf

A 2015/2016-os évadban összesen 58-féle művészeti programot kínált a Szegedi Nemzeti Színház, beleértve a vendégjátékokat, fesztiválszerepléseket és az iskolai előadásokat is. A nézőszám és a jegybevétel is növekedett, a produkciókra több mint 97 ezren voltak kíváncsiak.

A Szegedi Nemzeti Színház 326 szegedi előadására - ami hárommal több a tavalyinál - 97 951 fő váltott jegyet, a jegybevétel így elérte a bruttó 170 millió forintot, ez közel 5 százalékos emelkedést jelent - jelentette be az évadzáró társulati ülésen

Gyüdi Sándor

főigazgató. Hozzátette, a teátrum falain kívülre 6 előadást vittek, míg az aktuális évadból már csak 5 előadás van hátra. Összességében elmondható, a 2015/2016-ös évad nemcsak sűrűbb, látszólag a színház szerelmeseinek tetszőbb programkínálattal jelentkezett. Összesen 58-féle művészeti programot kínáltak, beleértve a vendégjátékokat, fesztiválszerepléseket és az iskolai előadásokat is. Mozgalmas évadot zárt az operatagozat is, 77 szegedi előadásuk volt, ez több a szokásosnál - hívta fel rá a figyelmet a főigazgató. A Varázsfuvolát például 13 alkalommal tűzték műsorra a színházban, a múlt héten mutatták be a fővárosban a Sly című operát, illetve készülnek már az először szintén Budapesten bemutatkozó Evitára is. A dráma tagozat 156 előadást tudhat maga mögött, ráadásul 8 bemutatójukból 2 ősbemutató volt. A kortárs balett mögött is eseménydús évad áll: 28 előadást tartottak a Tisza-parti városban, 41 alkalommal pedig Szegeden kívül is bemutatkoztak.

evadzaro_ules007kf

A legek "csatája"

A legtöbbeket csábító produkció az Árgyélus királyfi lett, több mint 12 ezer nézővel, de nem sokkal maradt le mögötte a Rózsa és Ibolya sem a maga 11 ezer nézőjével. A Varázsfuvola az átlag nézőszámot tekintve teljesített kiemelkedően: 13 előadására átlag 430-an voltak kíváncsiak. A legeknek ezzel még nincs vége, Gyüdi Sándor ismertette azt is, kik voltak a "legaktívabb" művészek az idei évadban.

Poroszlay Kristóf

110,

Csorba Kata

81 alkalommal lépett színpadra, az operaénekesek közül

Altorjay Tamás

és

Laczák Boglárka

a dobogósok. A főigazgató kiemelte még

Vajda Júliát

, aki az opera és a dráma tagozat játékában is 32-32 alkalommal állt színpadra. A Szegedi Nemzeti Színház Énekkara 95 előadásban, a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara pedig 80 produkcióban működött közre. Az operatagozat szeretné elkerülni, hogy a margóra kerüljön, ezért folytatja a megkezdett munkát, s őrizve a hagyományokat, a megújulásba is sok energiát fektet - jelentette ki a társulati záróülésen

Pál Tamás

első karmester. Külön kiemelte az énekkar munkáját, akik nagyban hozzájárulnak az operatagozat sikereihez.

Spiró György

művészeti vezető elmondta, hiába csökkent országszerte a színművészet presztízse, a fiatalok érezhetően szeretnek színházba járni. Érdekességképpen megemlítette, a magyar színházak elképesztően sikeresek, ugyanis arányaiban hazánkban váltják meg a legtöbb jegyet művészeti előadásokra.

Keszég László

, a teátrum főrendezője először mutatkozott be a teljes társulat előtt, ahol elmondta, kis lépésekben, de kellő szigorral szeretne előrehaladni az elkövetkező évadokban.

evadzaro_ules013kf

Kiosztották a város, az egyetem és a színház díjait

Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját, amelyet idén három színésznek,

Gidró Katalinnak

,

Szabó Gabinak

és

Borovics Tamásnak

ítéltek meg az egyetemi polgárok. A szegedi operabarátok az évad énekesének

Nadia Cerchez

-t és

Cseh Antalt

választották; az ifjú énekeseknek járó díjat

Laczák Boglárkának

és

Hanczár Györgynek

adták át. Szeged Megyei Jogú Város művészeti elismerését, vagyis a Vaszy Viktor-díjat

Stefanik Sándor

főügyelő érdemelte ki, a prózatagozatos Makó Lajos-díjat

Borovics Tamás

, a kortárs balett tagjainak szavazatai alapján járó kitüntetést, vagyis az Imre Zoltán-díjat

Zsadon Flóra

vehette át. Az énekkari nívódíj

Somogyvári Tímea Zitát

illette meg, a műszak Varga Mátyás-díját pedig

Balogh Margit

öltöztető kapta. A színház önkénteseit is jutalmazza, ezúttal

Gortva Tamás

, a Radnóti-gimnázium magyartanára kapta az elismerést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.