Kultúra

Hamarosan nyitnak a szegedi teátrum kapui - indul az új évad + FOTÓK

Hamarosan nyitnak a szegedi teátrum kapui - indul az új évad + FOTÓK

2014. augusztus 8., péntek
Hamarosan nyitnak a szegedi teátrum kapui - indul az új évad + FOTÓK
SZS20140808_sznsz_evadnyito_sajtotajekoztato_004

Néhány nappal a magyar dráma ünnepnapját követően nyitnak a Szegedi Nemzeti Színház kapui. Háborús előadások, vígjátékok és Frankenstein is terítékre került az új évadban.

A 2014/2015-ös év műsortervéről

Gyüdi Sándor

főigazgató,

Bodolay Géza

főrendező és

Pál Tamás

első karmester tájékoztatta a sajtót pénteken. A színházi évadot rögtön egy ősbemutató nyitja: szeptember 26-án

Pozsgai Zsolt

történelmi játéka, A vasgróf debütál a kisszínházban, mégpedig

Bodolay Géza

feldolgozásában. Maradva a teátrum kisebb játszóhelyének darabjainál, a tavaly nagy sikert aratott Othello, a velencei mór után az új évad sem telhet el Shakespeare nélkül, ezúttal

Keresztes Attila

gondolja újra Ahogy tetszik című vígjátékát. A Svejk már bemutatkozott a szabadtéri játékok újszegedi közönsége előtt, ám a szegedi nemzeti - ahogyan az évadzárón megígérte - novemberben műsorra tűzi az elsőháborús katona történetét. Karácsony előtt egy egyfelvonásos operával kedveskedik nézőinek a színház:

Marco Tutino

és

Gaetano Donizetti

darabjai, vagyis az A gyertyák csonkig égnek, valamint a Farsangi kalamajka kerül terítékre. Az új esztendőt

Juronics Tamás

rendező-koreográfus előadása nyitja, a Szegedi Kortárs Balett bemutatja az Insomnia-t.

Hollós Gábor

Az öreg hölgy látogatása után

Shelley

klasszikusával, a Frankenstein-nel tér vissza Szegedre, míg április 10-én egy igazán elegáns és laza vígjáték,

Molnár Ferenc

Az üvegcipő című darabja zárja a kisszínházi bemutatók sorát. A nagyszínház is hasonló csemegéket ígér a jövőre nézve, igaz, ott csak októberben kezdődik meg a játékok sora. Függetlenül attól, hogy tavaly véget ért a Verdi-év, elsőként a Macbeth című operára csábítják a közönséget. Ezt

Csukás István

és

Nagy Imre Erik

ősbemutatója, a korábban már színpadra álmodott Szökevény csillagok című daljátéka követi. Ehhez kapcsolódóan egyébként egy játékos, általános iskolásoknak szóló Csukás-életművetélkedőt is hirdetnek a gyerekeknek. Decemberben A víg özvegy operettel búcsúztatják az óévet, januárban pedig

Brecht

Kurázsi mama a harmincéves háborúban című színművel várják vissza a színház szerelmeseit. Ami pedig még hátravan:

Paul Maar

mesejátéka, a Hoppláda, Puccini Tosca-ja, zárásképp pedig a szegedi balett

Maurice Ravel

a Daphnis és Chloé-jával búcsúzik.

Tizenhatféle bérlet, gyerekeknek is

Ha az előbb felsorolt csemegék felkeltették érdeklődésüket, augusztus 11-től tizenhatféle bérletcsomag kínálatából válogathatnak. Az egyetemistáknak, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak szóló kedvezményeken túl operabérletet, hétvégi, illetve szabadbérletet, valamint hétköznapokra érvényes csomagokat hirdettek. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is két szakaszban várják az érdeklődőket: a bérlettulajdonosok szeptember 13-ig hosszabbíthatnak, az újak pedig október 18-ig igényelhetnek. Az igazgató kiemelte, most sem emeltek az árakon, továbbra is akár 30 százalékot megtakaríthatnak a színház szerelmesei a bérletben foglalt előadások jegyáraihoz képest.

Megújul a Dömötör-díj

Változik azonban a Dömötör-díj szavazási feltétele, mostantól online szavazólap helyett anonim módon a jeggyel vagy bérlettel ajánlható be a kiválasztott művész. Jegy esetében a hátoldalán található fehér sávban, bérlet esetében pedig az utolsó felhasználás után, az arra érdemesnek tartott színész, rendező, tervező nevét lehet majd feltüntetni. Idén a gyerekek is szavazhatnak kedvenceikre iskolájukkal, óvodájukkal karöltve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.