Kultúra

Előszilveszteri dixie gála Hódmezővásárhelyen

Előszilveszteri dixie gála Hódmezővásárhelyen

2013. december 27., péntek
Előszilveszteri dixie gála Hódmezővásárhelyen
molnardixielandband

Fergeteges előszilveszteri dixie bulival készül a Molnár Dixieland Band: a nemzetközileg is elismert szegedi jazz-együttes ‑ soraiban két vásárhelyi zenésszel ‑ december 28-án, szombaton 18 órától Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban koncertezik.

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből. Sikerük a kezdetek óta töretlen: számos rádió- és televízió-felvételük volt/van, hat nagylemezük és öt CD-jük jelent meg, és több mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazz-fesztiválokon, melyeken világhírű szólistákkal is felléptek. Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen: nemcsak a keleti-blokk országaiban turnéztak, hanem Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken és az USA-ban is vendégszerepeltek. A rangos hazai zenei elismerést jelentő eMeRTon-díjat mind a zenekarvezető, Dr. Molnár Gyula (1888-ban), mind az együttes megkapta (2001-ben). A „civilben” biológus végzettségű és a Szegedi Tudományegyetemen oktató

Molnár Gyula

10 éves korában – akkori tanárai hatására – fordult a madarak és a zene iránt. Öt évvel később már szórakoztató zenét játszik, és egy híján ötven évvel ezelőtt alapítja meg zenekarát, a Molnár Dixieland Band-et. Rajongói szerint az ornitológiából doktorált énekes, klarinétos, szaxofonos „olyan szépen fújja a dallamokat, mint ahogyan a madarak fütyülnek”. Fennállásának fél évszázados jubileumára készülő együttes évi 50-100 alkalommal lép fel. A jazzkedvelők és zenebarátok legnagyobb örömére holnap este hat órától ismét Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán lép fel a Molnár Dixieland Band.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.