Kultúra

Páratlan bibliai műkincskiállítás a Móra-múzeumban

Páratlan bibliai műkincskiállítás a Móra-múzeumban

2008. augusztus 29., péntek
Páratlan bibliai műkincskiállítás a Móra-múzeumban

Fotók: Gémes Sándor

Szeptember elsején nyílik a Móra Ferenc Múzeumban a Szeged-Csanádi Püspökség és a Móra-múzeum közös bibliai műkincskiállítása. Az időzítés oka, hogy ily módon a tárlat beleilleszkedik a XX. Biblikus Konferenciába - közölte a pénteki sajtótájékoztatón Zombori István múzeumigazgató (képünkön).

Szárnyas oltárok, faszobrok, miseruhák, keresztek, kelyhek - köztük péládul egy Mátyás-kehely - és festmények - köztük az Angyali üdvözlet - egy nem akármilyen tárlatban - ezt kínálja a hétfőn nyíló kiállítás. 2008 - a Biblia éve, ez adja a kiállítás különös aktualitását, hiszen a Biblia az európai műveltség, civilizáció és több mint kétezer éves kultúránk alapja, függetlenül attól, hogy valaki hívőnek vallja-e magát, vagy sem - fogalmazott az igazgató. A kiállítás öt évszázad műkincseinek segítségével mutatja be a Bibliát. „Abból indultunk ki, hogy a középkorban, a barokk időszakában körülbelül a 18. századig az akkori mesterek, művészek még nem egyszerűen csak nagyszerű művészek és szakmájuk kiváló ismerői voltak, hanem egyúttal hívő emberek, akik számára a téma, az ábrázolt világ egy hitben, lélekben megélt valóságot jelentett; ennyivel többek a későbbi korok megrendelésre dolgozó művészeinél" - emelte ki

Zombori István

. A legkorábbi műtárgyak az 1300-as évekből valók. Azértis egyedülálló a kiállítás, mert a török uralom alatt lévő területeken - így régiónkban is - jobbára elpusztultak a középkori műtárgyak és a templomok.

A kassai anyag

A kiállítás meghatározó részét alkotják a

kassai múzeumból származó műtárgyak

, melyek a gótikától a 18. századig terjedő időszak remekműveit ölelik fel. Az a felvidéki régió, ahonnan ezt az anyagot a kassai múzeum begyűjtötte, a középkori Királyi Magyarország egyik legszebb és leggazdagabb része volt - tudtuk meg Zombori Istvántól. Ezek az 1800-as évek végéig, az 1900-as évek elejéig a templomokban voltak, Trianon után pedig politikailag nem volt mód és lehetőség a magyarországi kiállításukra - ezért először láthatja őket most a magyarországi közönség. Ehhez kellett az a rendkívül szívélyes szakmai kapcsolat, ami Pollák Róbert, a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója révén a kassai és a szegedi múzeum között immár évtizedek óta tart - hangsúlyozta az igazgató. A tárlat ezen része a középkori, felvidéki, elsősorban az ott élő német polgárság által készítetett templomok belső berendezéseit mutatja be. Tudatosan összeválogatott anyagról van szó, amelyet a kassai múzeum 2007-ben Franciaországban mutatott be, és a műtárgyak ezután egyenesen Szegedre érkeztek.

Bibliát is kiállítanak

Mindehhez társul a Pannonhalmi Főapátság tizennyolc középkori- és barokk műtárgya, valamint a kiállítási anyag része a Szeged-Csanádi Püspökség múzeumának, illetve az alsóvárosi ferences templomnak néhány különlegesen szép darabja, és a Csongrád Megyei Múzeumok 15-16. századi itáliai táblaképei is. Mivel a tárlat egyik rendezője

Kiss-Rigó László

püspök, az ő lengyel kapcsolatai révén merült fel, hogy a dél-lengyelországi Sandomierzi Püspökség múzeumából is kérjenek a megcélzott korszakból származó anyagot. A sajtótájékoztatón köszönthették

Szabó Pált (alsó képünkön)

, Szegedről származó, ma Svájcban élő magángyűjtőt, akinek a jóvoltából többek között egy 1481-ből származó ősnyomtatvány Bibliát is kiállítanak. A bibliakiállításra érkező vendégek, püspökök, érsekek, teológusok és tudósok mellett jelen lesz a lengyel és a szlovák nagykövet, a tárlatot pedig a Vatikán nagykövete fogja megnyitni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.