Krimi

Reagált a Gyulai Törvényszék Botkáék büntetőügyére

Reagált a Gyulai Törvényszék Botkáék büntetőügyére

2021. november 17., szerda
Reagált a Gyulai Törvényszék Botkáék büntetőügyére

Hatodrendű vádlottként lehet érintett a magánvádindítványi tényállás szerint Botka László polgármester a Mars téri rongálás ügyében - derül ki a Gyulai Törvényszék tájékoztatásából, ami lapunk birtokába jutott.

A Törvényszék szerint különösen nagy értékre elkövetett rongálás büntette miatt indult el a pótmagánvádas büntetőügy, melynek az előkészítő ülései kezdődtek el a tegnapi nappal. A vádindítvány tényállásából kiderül, hogy Botkát az ügyben hatodrendű vádlottként kezelik.

Az is kiderül továbbá, hogy a Mars téri pavilon bérlőivel szemben folytatott per, melyet a városvezetés kezdeményezett, lényegében zátonyra futott, mivel másodfokon az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezték, így nem születhetett meg jogerős ítélet. Ezzel együtt pedig hatályon kívül esett az alperesnek számító kereskedők elsőfokú pervesztése is.

Ezzel nagyjából egyidőben azonban tárgyalás zajlott a városvezetés és a sértettek között, melynek célja a kármeghatározás és a kártalanítás összegének meghatározása volt.

A tárgyalást a tulajdonos képviseletében a hetedrendű vádlott vezette, aki kijelentette: ha nem sikerül peren kívül megegyezni, a projektet fel kell függeszteni. Megegyezés nem született, ugyanakkor a beruházást sem helyezték hatályon kívül.

Miután a piac üzemeltető kft. ügyvezetője értesítette a polgármestert a kialakult helyzetről, és arról, hogy a sértettek tulajdonában álló pavilonok áthelyezése állagsérelem nélkül nem lehetséges, állásfoglalást kért azok áthelyezésének lehetőségéről. A Jogi Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság pedig úgy határozott, hogy a pavilonok ingónak minősülnek és mivel nem vonatkozik rájuk érvényes bérleti szerződés, ezért áthelyezhetőek a piac más területére.

Csakhogy a tényállás szerint a pavilonok érvényes területi szerződéssel rendelkeztek, amiről a bizottságot sem a piac ügyvezetője, sem Botka nem értesítette. Ahogy arról sem, hogy csak bontással lehet műszakilag áthelyezni őket, ennek viszont jogerős bírósági ítélet híján nem volt jogalapja.

Az ügyvezető a bizottsági határozatnak megfelelően cselekedett tehát, és 2009. november 27-én vállalkozási szerződést kötött az elsőrendű vádlott vezette kft-vel a pavilonok áthelyezéséről. Ezt a tevékenységet véglegesen az elsőrendű vádlott alvállalkozói, és további három rendbeli vádlott gazdasági társaságai végezték el november 29-én.

A Törvényszék tájékoztatása szerint a rongálással mintegy 134,5 millió forint kárt okoztak.

Az előkészítő ülések január végén folytatódnak tovább a meg nem jelent vádlott kihallgatásával.

A legelső előkészítő tárgyalás okán Szabó Bálint független önkormányzati képviselő is élőzött egyet a Gyulai Törvényszék előtt. Arról pedig, hogy pontosan miért és hogyan fajult el idáig a Mars téri piac ügye, itt írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.