Balhé

Mivel vádolják Botkáékat a Mars téri kereskedők? Felfrissítjük az emlékezetét!

Mivel vádolják Botkáékat a Mars téri kereskedők? Felfrissítjük az emlékezetét!

2021. november 17., szerda
Mivel vádolják Botkáékat a Mars téri kereskedők? Felfrissítjük az emlékezetét!

Mint arról tegnap beszámoltunk, Botka László és Nagy Sándor büntetőjogi ügyben tartózkodtak tegnap a gyulai bíróságon, ami miatt Szabó Bálint egy kisebb ámokfutásba is belekezdett. De mi is pontosan ez az ügy, ami miatt januárban újra a vádlottak padján kell ülniük? Összefoglaljuk.

A történet 2009 végén kezdődött el, amikor Szeged uniós támogatást nyert a Mars tér felújítására. Az addigi bérleti szerződéseket felmondták, azonban az árusítók az eddig ott tartott pavilonjaikat nem bontották el, a város ezért pert indított. A jogerős ítélet megszületése előtt az akkori cégvezető 2009 novemberében szerződést kötött négy elárusítóhely áthelyezéséről, melyek közül az egyik a mostani pótmagánvádló. Bár a pavilonok bontása egyszerűbb folyamat lett volna, a vádlott inkább az áthelyezés mellett döntött.

A megállapodás végül abban merült ki, hogy a pavilonok épségben maradnak. Csakhogy ezt végül a kivitelező megszegte.

13 kereskedő 18 Mars téri pavilonját kezdték átpakolni a piac bezárása után 2009 november 29-én, melynek igazgatósága senkit nem engedett be a területre. Még a kereskedőket és a sajtó megjelent képviselőit, valamint politikusokat sem. A hangulat rendkívül feszültté vált, a rendőröknek is közbe kellett avatkozni. A pavilontulajdonosok ekkor már tiltakoztak az áthelyezés ellen, ugyanis valaki kiszivárogtatta a számukra, hogy titokban bontani kezdték azokat - ami viszont szembement a megállapodással. Ezzel nagyjából 20 kereskedő vált károsulttá, az okozott kár pedig nagyjából összesen 36 millió forint.

Több dózerolásra ítélt épületben voltak még elraktározva áruk, ami miatt a kereskedők rendőri védelmet is kértek. A kivitelező azonban nem foglalkozott ezzel. A mostani magánindítvány indoklása szerint a megállapodás megszegése nem következett volna be, ha felsőbb utasításra, vagyis a városvezetés döntése értelmében nem kellett volna eltérniük tőle.

Ezáltal pedig Botkáékat vádolják.

Az ügyben azóta már reagált lapunknak a Gyulai Törvényszék is, erről itt olvashatnak.

via Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.