Újra bíróság előtt a szegedi városvezetés: lopással vádolhatják Botkáékat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Máris sikerült ráhangolódnia a képviselőknek a pénteki közgyűlésre. A héten ugyanis elkezdődtek a bizottsági ülések, melynek keretében elbírálják a napirendi pontokat. Az alpolgármester azonban nem jelent meg az üléseken több alkalommal – ezt erősítette meg Német Ferenc fideszes és Szabó Bálint független képviselő is. Az okokkal kapcsolatban pedig Szabó Bálint folytatott egy kisebb hajtóvadászatot ma délelőtt.

Szabó Bálint ma maratoni élőzésbe kezdett a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-felületén, melynek keretében a Gyulai Járásbíróságot közelítette meg. A bejelentkezéseiben azt állította, hogy Nagy Sándor alpolgármester és Botka László polgármester ülnek éppen a vádlottak padján és többek között ezért nem jelentek meg a pénteki közgyűlést felvezető bizottsági ülések egyikén. Megkeresésünkre egy másik képviselő is megerősítette, hogy a városvezetés egy része valóban tárgyaláson járt.

A képviselő elmondása szerint Botkával tartott Szilágyi János ügyvéd, aki a Szeviép tulajdonosainak is a védelmét képviseli. Szabó mindezt azzal igazolta az első bejelentkezéseiben, hogy bemutatta a Bíróság környékén parkoló autókat, melyek között az említett ügyvéd és hivatali autók is beazonosíthatók – állította a független képviselő.

Később valóban sikerült lencsevégre kapnia Nagy Sándort és Botka Lászlót is.

Ezzel viszont Szabó Bálint nem elégedett meg.

,,Feltámadt?” – mondta a polgármester Szabó Bálintnak

Először Botka lépett ki a Járásbíróság ajtaján, aki egyből azt a kérdést intézte a képviselőhöz: feltámadt? Érdemi párbeszéd a képviselők között nem alakult ki addig sem, amíg a polgármester beszállt az autójába.

Később a jelenlegi és a volt alpolgármester hagyta el az épületet. Szabó tőlük is megkérdezte, milyen ügyben vannak a gyulai járásbíróságon. Nagy Sándor annyit válaszolt, hogy a Gyulai Fürdőbe jöttek, majd beszállt autójába.

Lopással vádolják a városvezetést

Lapunk megtudta, hogy Botka Lászlót és közvetlen kollégáit egy pótmagánvádló közbenjárásával lopással vádolhatják, és konkrét büntetőeljárás folyik az ügyben. Megkerestük ennek kapcsán a Gyulai és a Békési Járásbíróságot is, hogy megerősítsék információinkat, cikkünk írásakor azonban még nem válaszoltak.

Nagy Sándor, alpolgármester

Válaszolt azonban az ügy egyik károsultja, aki neve elhallgatását kérte.

A Szegedmának úgy nyilatkozott, hogy Botka László, Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál korábbi alpolgármester – aki jelenleg a polgármester tanácsadója lehet – jogilag vádlottá vált.

2009. november 29-én ugyanis a Mars téri uniós beruházást megelőzőleg Botkaáék megrendelésére a Merkbau Zrt. egyetlen éjszaka alatt 36 millió forint közpénzből ledózerolta többek között azoknak a kereskedőknek az ingatlanát, akik építménnyel rendelkeztek a piacon. Vagyis nem bódéval vagy pavilonnal. Az esetnek nagyjából 20 károsultja volt, ebből 4 kereskedő rendelkezett ingatlannal.

A 12 év alatt több büntetőügy is folyamatban volt nyilatkozónk szerint, ám az ügy máig nem került nyugvópontra. Az Ügyészség ugyanis minden alkalommal úgy határozott, hogy azok a vádlottak, akiket a kereskedők eddig megjelöltek, az uniós beruházás céljával végezték a dolgukat. A büntethetőségüket pedig nem állapították meg.

Ebből következik, hogyha a kabinet nem tett volna erre irányuló megrendelést, akkor ez nem következik be

– magyarázza az ügy egyik károsultja.

Mindezek miatt a Mars téri kereskedők magánvádindítvánnyal álltak elő ezúttal, miszerint Botka László, Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál utasítása nélkül a károkozás sem következett volna be.

Az ügy a Gyulai Törvényszékre került, ahol a mai nappal összesen 8-an váltak vádlottá, köztük a polgármester, a volt alpolgármester, valamint a jelenlegi alpolgármester.

A károsult azt is elárulta, hogy a tárgyalások január végén folytatódnak majd, tanúmeghallgatásokkal. A vádlottak padján ekkor a képviselőknek is ott kell lenniük.

Keressük az ügyben az önkormányzatot is, amint reagálnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket vagy újat írunk.

Ez már a sokadik büntetőügy, amiben a szegedi városvezetés érintett: a VIP parkolási botrány esetében többek között az SZKT korábbi ügyvezetője és az egykori címzetes jegyző is pénzbírságot kapott a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletének értelmében. A vádirat szerint az önkormányzatnál évente rendelkezésre állt egy válogatott lista azokról, akik ingyenes parkolási bérletet kaptak a várostól. Az SZKT ezzel több millió forintos kárt okozott Szegednek. Az ítélet értelmében pedig kártalanítaniuk kell. A városvezetés azonban júniusban a közgyűléssel megszavaztatta, hogy kvázi lemond a kártérítésről, ami ellen a helyi ellenzék igencsak hevesen tiltakozott is.

Előző sztori

Van ahol kannában is vitték a benzint Szegeden

Következő sztori

Felnőttképzéseket támogat a kormány