Közélet

Elsivatagosodik a Homokhátság, ha nem épül egy Duna-Tisza csatornahálózat - vélekedett Ásotthalom alpolgármestere

Elsivatagosodik a Homokhátság, ha nem épül egy Duna-Tisza csatornahálózat - vélekedett Ásotthalom alpolgármestere

2023. augusztus 7., hétfő
Elsivatagosodik a Homokhátság, ha nem épül egy Duna-Tisza csatornahálózat - vélekedett Ásotthalom alpolgármestere

Elsivatagosodik a Homokhátság. Az ökológiai katasztrófa csak egy működő Duna-Tisza csatornahálózattal menthető meg. A katasztrófa áldozatai a természetvédelmi területek, vizes élőhelyek lesznek, amelyet a mezőgazdasági termelés ellehetetlenülése, majd a tanyavilág megsemmisülése és elvándorlás követ – vélekedett Fackelmann István Ásotthalom alpolgármestere a Délmagyarnak.

Fackelmann István Ásotthalom alpolgármestere 2017 óta foglalkozik a Homokhátság vízellátásával fórumokon, szakmai rendezvényeken.

„Az utóbbi évtizedekben a klímaváltozás kockázatosabbá tette gazdálkodásunkat, megélhetésünket, különösen a Homokhátságon. A Duna-Tisza közét az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO 2004-ben a félsivatagi jellegű övezetek közé sorolta. Ennek csaknem 20 éve, azóta már lehet, hogy sivatag lettünk. Az ökológiai katasztrófa csak egy működő Duna-Tisza csatornahálózattal menthető meg. Ha nem építjük meg ezt a homokháti vízellátó rendszert, ökológiai katasztrófa éri az egész Homokhátságot. Első áldozatai a természetvédelmi területek, vizes élőhelyek lesznek, amelyet a mezőgazdasági termelés ellehetetlenülése, majd megszűnése és a tanyavilág megsemmisülése és elvándorlás követ. Ökológiai Trianon fogja élhetetlenné tenni a Homokhátság jó részét” – magyarázta az alpolgármester.

Elmondta, az évente várható 550 mm csapadék minden négyzetméteren 550 liter vizet, hektáronként 5500 köbmétert jelent, amelynek részleges visszatartása enyhíthet a gondokon. Az Alföldvíz helyi telepén napi 40 köbméter dekantált víz termelődik, ami a Királyhalmi csatornába csatlakozva hagyja el Ásotthalmot a 200-250 köbméter tisztított szennyvízzel együtt.

„Akkora a talaj vízhiánya, hogy ez az irdatlan mennyiségű napi vízmennyiség 1-1,5 kilométer csatornahosszon mind elszivárog és nem jut tovább. Mivel a felszíni vízellátásra a kiszáradt belvízelvezető csatornahálózaton keresztül nem számíthatunk és a talajvíz szintje is 3-4 méterrel lejjebb ment, maradtak az ásott és fúrt kutak az élet és a gazdálkodás fenntartására. Ezek korlátozására, ellenőrzésére és megadóztatására elrendelt regisztráció ellen küzdöttünk sikerrel” – mondta.

Fackelmann hangsúlyozta, az elsivatagosodást csak a Homokhátságot szegélyező két folyó vizének elvezetésével és visszatartásával lehet elkerülni.

4,4 milliárd forint támogatással már készülnek a Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítását, helyreállítását célzó vízkészlet-gazdálkodási projekt tervei.

Ásotthalom is adott be pályázatot a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért című LIFE LOGOS 4 WATERS projektre.

Borítókép: Karnok Csaba

via Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.