Közélet

Politikai disznósajt, avagy megpróbálta becsapdázni Karikó Katalint a városházi média

Politikai disznósajt, avagy megpróbálta becsapdázni Karikó Katalint a városházi média

2021. május 21., péntek
Politikai disznósajt, avagy megpróbálta becsapdázni Karikó Katalint a városházi média

Nem minden médiumot engedett a világhírű Karikó Katalin közelébe az újabban cenzúrában is utazó önkormányzat. Sajnos a saját médiáját viszont igen, ami - így utólag - nagy hiba volt. A városi televízió interjúszerűsége a professzorral akkora égés volt ugyanis, hogy még a 444.hu is beszámolt róla. A lap konkrétan az interjú végén elhangzó részletet veszi csak górcső alá, amikor is Balogh azt kérdezi Karikótól, hogy

„Amikor kiadott a kormány egy táblázatot a vakcinák összehasonlításával kapcsolatban, akkor ön azért elég határozottan kiállt, és szépen átrajzolta, hogy szakmailag mennyire nem megalapozott, amit csinál a kormány. Utána viszont fotózkodott Orbán Viktorral, ebből viszont a disznósajt jött ki. Tehát foglalkoztatja-e Önt az, hogy Orbán Viktor egyrészt például szeret önnel fotózkodni, de közben a szakmai munkásságáról nem nagyon beszél?”

Mire Karikó maga árulta el, hogy éppen ő hozta szóba a disznósajtot Orbán Viktornál, és nem is véletlenül.

,,A disznósajt az igen szakmai munka volt, nem azért, mert az apukám hentes, csak én említettem ezt a disznósajtot. Ugyanis arról volt szó, hogy a BioNTechnél ugye állati vakcinák kifejlesztésén is dolgozunk, és a kollégák azt hitték, hogy a combba is be lehet nyomni a vakcinát. És én mondtam, hogy nem, azt a fül tövére nyomják és adják be a disznónál. És ezt nagyon jól tudtam, mert mondtam, hogy az apukám hentes volt, és mikor disznósajtot csináltunk, akkor ő azt a részt mindig kivágta, ugyanis abban a toxikonok felhalmozódhatnak a vakcinából, és ezért van, hogy az emberek meg is haltak disznósajttól. Úgyhogy ez egy tudományos , még ha nem is annak hangzik. Nem arról volt szó, hogy mennyi paprikát vagy egyebeket kell beletenni, hanem arról, hogy mindegy, hogy az ember a hentesnek a lánya, akkor is olyan információi lehetnek, ami másoknak nem lehet”

- magyarázta végtelen türelemmel a riportnek a professzor.

Balogh Juditot láthatóan meglepte ez a válasz, vélhetően nem erre számított, miután kérdése is meglehetősen irányított volt már eleve. Orbán ugyanis egészen pontosan ezt mondta az elhíresült disznósajtos pillanatról:

Más gond is volt az interjúval

Bár a városi televízió megpróbálta becsapdázni a professzort és politikai kontextusba húzni, ez rendre nem jött össze nekik, Karikó Katalin ugyanis nagyon átgondoltan és tudatosan válaszolt ezekre a kérdésekre is. Annál is inkább, mert a kutató minden politikai megnyilatkozástól tudatosan távoltartja magát - erre utalt korábban már.

Egy riportalannyal szemben azonban ez a típusú "csapdázás" és irányított kérdezési technika - szerintünk - nem csupán dilettáns, de tiszteletlen is.

Nézzük azonban az interjú többi részét is. Úgy tűnt ugyanis számos kérdésből, hogy

Balogh a saját sajtótermékeként próbálja meg eladni Karikót, erre azonban semmi szükség, hiszen őt már meghatározzák a teljesítményei. A kutató egyébként rendre kikerülte a hírigazgató karakterizáló szándékait és tucatkérdéseit.

Ilyen volt az is, amikor Balogh feltette a kérdést, miszerint ,,ha nincs koronavírus világjárvány, önt valószínűleg ma nem ismerné a világ. Hogyan tudja ezt feldolgozni?"

Szürreális reláció

Balogh viszont itt nem állt meg. Az utolsó kérdése az volt, hogy ,,Ha Nobel-díjas lesz, mire lesz büszkébb? Arra, hogy Nobel-díjas kutató, vagy arra, hogy a lányának két olimpiai aranyérme van?" Ezzel a hírigazgató egy szürreális relációt állított fel a tudományos és a magánéleti teljesítmény közé - úgy, hogy ebből az egyik teljesítmény még be sem következett. Balogh azzal nyomatékosítja tovább a kérdést, hogy melyiknek van erősebb érzelmi töltete.

Karikó rövid válasza erre az volt, hogy úgy szeretne neki örülni, ahogy mások örülnek.

A városi televízió erősen kétséges minőségű anyagát itt lehet megnézni, ha valaki lemaradt volna róla. Érdemes figyelni a riporter mimikáját és gesztusait: extra réteget ad az egészhez.

https://youtu.be/05rqO8gfeQw?t=351

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.