Közélet

Az üzemeltető szerint szakszerűen lett elhelyezve a Partfürdő kikötője

Az üzemeltető szerint szakszerűen lett elhelyezve a Partfürdő kikötője

2020. június 24., szerda
Az üzemeltető szerint szakszerűen lett elhelyezve a Partfürdő kikötője

Bár a vízügyi szakemberek és a tiszai hajózásban jártas emberek állítják, hogy a Partfürdő kikötője rosszul lett telepítve – az úszóműről hiányzik az uszadékterelő –, az üzemeltetető cég ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy szakszerűen lett elhelyezve az úszómű.

Mint megírtuk,

szombaton rengeteg, elsősorban a Marosról érkező uszadék okozott balesetveszélyes helyzetet a Partfürdő kikötőjénél.

Szakemberek egybehangzóan állítják

, hogy elkerülhető lett volna az eset, ha gondosan telepítik az úszóművet. Lapunknak sikerült elérnie Jávorszky Ivánt, a kikötőt üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, akinek álláspontja szerint nem történt vészhelyzet.

– Jelenleg is dolgozunk a probléma elhárításán. Mentési munkálat nem volt, az ATIVIZIG segítette a munkát, de számlát még nem kaptunk róla. A károk minimálisak – fogalmazott.

Jávorszky úgy véli, hogy a magas vízállás a probléma oka, a Maroson keresztül érkező szemét pedig huszonöt évenként egyszer ölt ekkora méretet.

– A szakértők is kétségbe vonták, hogy a közeljövőben lesz-e ebből fakadó probléma Szegeden – tette hozzá. Kiemelte, szakszerűen lett elhelyezve az úszómű.

Utóbbi kijelentése annak tükrében felettébb érdekes, hogy Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője lapunknak adott interjújában hangsúlyozta,

egy úszóművet nem az adott évben előforduló időjáráshoz kell méretezni, tervezni, hanem az addig előforduló legszélsőségesebb (legnagyobb vízszint, legkisebb vízszint) körülményekhez képesti plusz 50 százalékhoz.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója pedig korábban azt mondta, hogy

hogyha megfelelő uszadékterelőt építenek be, akkor erre a költséges beavatkozásra nincs szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.