Közélet

A Tiszán hajózók szerint várható volt, hogy balesetveszélyt okoz a Partfürdő kikötője

A Tiszán hajózók szerint várható volt, hogy balesetveszélyt okoz a Partfürdő kikötője

2020. június 23., kedd
A Tiszán hajózók szerint várható volt, hogy balesetveszélyt okoz a Partfürdő kikötője

Szombaton rengeteg, elsősorban a Marosról érkező uszadék okozott balesetveszélyes helyzetet a Partfürdőnél a kikötőben. Szakemberek egybehangzóan állítják, hogy elkerülhető lett volna az eset, ha gondosan tervezik az úszóművet. Hétfői cikkünk után az üzemeltető önkormányzati céget kerestük kérdéseinkkel, de egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Hétfői cikkünk

alatt a közösségi oldalunkon, a bejegyzés alatt ilyen hozzászólások jelentek meg a kikötőről írt cikkünk alatt:

A cikk alatti hozzászólások mellett leveleket is kaptunk. Ezeknek többsége mind azt támasztja alá, amit hétfői cikkünkben is írtunk: elkerülhető lett volna a balesetveszélyes helyzet.– Minden évben így van. Ha árad a Maros, jön az uszadék, hol több, hol kevesebb. Jött már ennyi szemét korábban is. Erre figyelni kell és kezelni is kell, az uszadékterelők beépítése ezt előzné meg, de ez elmaradt.

Előre lehetett látni, hogy előbb vagy utóbb előfordulhat egy ilyen eset, bár ezt most olcsón megúszták.

– írta nekünk egy olvasónk, aki régóta a Tiszán hajózik. Ismét megkerestük az üggyel kapcsolatban Seller Andrást, a Szegedi Vízimentőés TűzoltóSzakszolgálat vezetőjét. A szakember szerint alapvető konstrukciós hibák vannak a kikötőnél. – Ezt az úszóművet nem folyóra tervezték, hanem egy állóvízre, ami teljesen más eljárásokat követel meg. Aki ezt megrendelte, tervezte, átvette, az nem értetthozzá. Véleményem szerinta felvízi oldalon hiányzikegy kikötői bak,hogy még egy helyen lehessen rögzíteniaz úszóművet, mert így jelenleg egy bakra koncentrálódik minden terhelés. A Dunán és a Tiszán is több hasonló úszómű adhatott volna erre példát – mondta.Seller András hozzátette, hogy ez az úszómű egy hiánypótló létesítmény, nagyon régóta szükség volt rá, de az

nem lett volna baj, ha a jószándékú figyelmeztetéseket figyelembe vették volna az illetékes személyek. A véleményeket meghallgatni még most sem késő.

Egy másik olvasónk egy további komolyabb problémát vetett fel. – A kikötő személyzete pár hete szerezte meg egy gyorstalpaló tanfolyamon a matrózvizsgát, mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül dolgoznak az egyik legnagyobb szegedi úszóművön, miközbena hajózási szakgimnáziumban mindezt 4 évig tanulják és gyakorolják a diákok – írta levelében.

A kikötőt üzemeltető önkormányzati tulajdonú cég, aSzegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek hétfőn küldtünk kérdéseket, egyelőre nem válaszoltak ezekre. Egyedül az önkormányzat híroldalának nyilatkozott a cég vezetője. Jávorszky Iván azt mondta, hogy az utóbbi száz év egyik legszárazabb időszakát követően most viszonylag sok eső hullott a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőjén Romániában.A nagy esőzések kimosták az árterekből a szemetet,amelyet más folyók mellett a Maros is összegyűjtött, és hozta magával a Tiszába. A cikk végén hozzáteszik: az északi oldali mólót szétszedték, hogy megóvják, a hordalék és az árvíz levonulta után pedig megoldják, hogy többet ne forduljon elő ilyen probléma. Seller Andrásnál rákérdeztünk arra, hogy mit gondol a cégvezető által elmondottakról. Szerinte Jávorszky Iván állítása alapvetően nem igaz. – Minden évben jön uszadék a Tiszán és a Maroson is. Mi köze a szárazságnak a konstrukcióshibákhoz?

Egy úszóművet nem az adott évben előforduló időjáráshoz kell méretezni, tervezni, hanem az addigelőforduló legszélsőségesebb (legnagyobb vízszint, legkisebb vízszint) körülményekhez+ 50%.

Sajnos a folyót nem veszik komolyan az emberek, mert a Tisza általában szelíd, de ha elszabadul, akkor okozhat meglepetéseket, mondta, hangsúlyozva, hogy ezt a 30 év tiszai hajózási tapasztalata mondatja vele.

Seller András Petőfi Sándor Tisza című versének egy részletét ajánlotta mindenki figyelmébe. Mint írja: "kérem a Tisza partján és a Tiszán "járó" embereket TISZTELJÉK a folyónkat és akkor nem lesz baj." "Többek között szóltam én hozzájok: Szegény Tisza, miért is bántjátok? Annyi rosszat kiabáltok róla, S ő a föld legjámborabb folyója. Pár nap mulva fél szendergésemből Félrevert harang zugása vert föl. Jön az árvíz! jön az árvíz! hangzék, S tengert láttam, ahogy kitekinték. Mint az őrült, ki letépte láncát, Vágtatott a Tisza a rónán át, Zúgva, bőgve törte át a gátot, El akarta nyelni a világot!" Petőfi Sándor: A Tisza részlet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.