Közélet

Csak szeptemberben 400-szor intézkedtek a rendőrök hajléktalanok miatt

Csak szeptemberben 400-szor intézkedtek a rendőrök hajléktalanok miatt

2019. október 4., péntek
Csak szeptemberben 400-szor intézkedtek a rendőrök hajléktalanok miatt

Összesen 402 alkalommal igazoltattak hajléktalanokat Szegeden a múlt hónapban – számolt be a Délmagyar. A városban eközben mindössze négy utcai szociális munkás dolgozhat, az önkormányzat titkolja, hány utcai szociális munkást alkalmaznak.

Az intézkedések közül 25-ször szabtak ki helyszíni bírságot, 65 esetben figyelmeztetést osztottak.A járőrök 14 biztonsági intézkedést hajtottak végre, ami azt jelenti, hogy az utcán élőhöz mentőt hívtak, és kórházba vitték. Ezen kívül 4 feljelentést tettek koldulás miatt.

Azaz átlagosan naponta 13 hajléktalant igazoltattak, minden másnap mentőt hívtak egy utcán élőhöz, szinte minden napra jutott egy helyszíni bírság és naponta kétszer figyelmeztetni is kellett őket.

Az elképesztő statisztika csak a Botka László vezette önkormányzatot nem érdekli, a napról napra durvuló hajléktalanhelyzettel nem foglalkoznak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folyamatosan jelen vannak a közterületen, munkájukban a város közterület-felügyelői is segítik őket.

Szeptemberben megírtuk: az önkormányzat nem ad tájékoztatást arról, hány utcai szociális munkás dolgozik. Akkor telefonon értük el Joób Márton képviselőt, a városháza foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának elnökét, de csak annyit mondott, hogy nem kíván lapunknak nyilatkozni. Ezután a városban szociális ellátással foglalkozó szervezeteket kerestük: aSzegedi Kistérségi Többcélú Társaság Egyesített Szociális Intézményével (ESZI) és a szegedi Humán Szolgáltató Központ közül csak előbbinél dolgoznak utcai szociális munkások, de ők nem a hajléktalanokkal, hanem gyerekekkel és családsegítéssel foglalkoznak.

Egyedül a Máltai Szeretetszolgálattól kaptuk azt az információt, hogy négy utcai szociális munkást alkalmaznak a hajléktalanellátásban a több mint 150 ezres Szegeden.

A városban egyre drasztikusabbá válik a

zombidrog-probléma is,

mivel azonban az általuk használt pszichoaktív anyagok jellemzően nem betiltott szerek, így hivatalosan nem is számítanak kábítószer-fogyasztónak, ezért a rendőrség nem járhat el az ügyükben. Ezt a problémát csakis a szociális ellátó rendszer bővítésével, fejlesztésével lehetne orvosolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.