Közélet

Mit lehet tenni a szegedi zombidrogos-invázió ellen?

Mit lehet tenni a szegedi zombidrogos-invázió ellen?

2019. szeptember 21., szombat
Mit lehet tenni a szegedi zombidrogos-invázió ellen?

Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban szinte inváziószerűen jelentek meg az olcsó "zombidrogot" fogyasztók Szegeden. Nem a rendőrök ezért a felelősek; nem az ő feladatuk változtatni ezen a helyzeten! Mutatjuk, hogy akkor mit lehetne tenni, mert lenne megoldás.

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb méreteket öltött Szegeden a zombidrogfogyasztás. Legutóbb a Kárász utcán rémisztgette a fiatalokat egy

feltehetően tbc-s és hepatitiszes kábítószer-fogyasztó.

Mivel inváziószerű már a jelenség a városban, felkerestük a szegedi drogcentrumot, hogy mit javasolnak, hogyan lehet úrrá lenni a problémán?

Nem a rendőrök hibája az invázió

„A drogkezelő programba csak önkéntes alapon lehet bekerülni, ehhez a használónak kellő betegség belátással kell rendelkeznie. Amíg ez nem történik meg, azaz nem látja problémának önmaga droghasználatát, addig a szakemberek sem tudnak lépni a probléma felszámolásában” – közölte érdeklődésünkre szegedi drogcentrum. „Komplex társadalmi problémáról beszélünk, amiben nagyon fontos nemcsak a szakmaközi együttműködés fejlesztése, hanem a társadalom érzékenyítése is. Magyarországon az alkohol és gyógyszerek használata elfogadott, holott az általuk okozott egyéni és népességet érintő károk is legalább olyan súlyosak, mint az egyéb bódító szerek használata. Első ránézésre sokszor nem tudni, hogy ki mit használt, gyakran kombinálják a különböző szereket egy időben vagy egymást követően.” – írták levelükben. Kiemelték, hogy a szintetikus szerek terjedésének megfékezése a drogpiac kiszámíthatatlansága miatt nagyon nehéz. Ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezek a szerek klasszikus drogtesztekkel nem kimutathatók.

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy nem a rendőrség hatásköre megfékezni ezeket a beteg embereket, ennek ugyanis a jogi alapjai sincsenek meg (lásd az okokat feljebb - a szerk.), mert sokszor hivatalosan nem is minősülnek ezek a fogyasztók kábítószer-használóknak.

A szociális, szakmai ellátórendszer fejlesztése, kiemelt önkormányzati támogatása jelenthetné az egyik megoldást, vagy legalábbis azt az utat, amelyen el lehetne indulni a probléma megoldáa felé. Ez azonban erőteljesen billeg Szegeden,

annál is inkább, mert

az önkormányzat vagy egyáltalán nem, vagy csak minimális

számú utcai szociális munkást, szakembert foglalkoztat. Hogy pontosan mennyit és miért nem alkalmaznak többet, arra hiába kérdeztünk rá, nem tudtak válaszolni.

Mi az a herbál?

A herbál egy gyűjtőnév, ami a marihuána alternatívájaként megjelent szereket jelöli. Gyakran biofűként emlegetik, ezzel azt próbálják sugallni, hogy egészségre ártalmatlan, de ez nem igaz. A dohánnyal vagy egyéb növényi törmelékkel elkevert szintetikus szert elszívják a fogyasztók. Hatása azonnal jelentkezik, kb 15-20 percig tart. Olcsósága és a marihuánához képest erősebb hatása miatt gyorsan elterjedt.

Halálos lehet

A drogcentrum tájékoztatása szerint a herbál erőteljes függőséget vált ki, a mellékhatásai halálhoz vezethetnek. Az elvonási tünetek fizikai és pszichés szenvedést is okozhatnak. Fizikai tünetek ( pl. hányás, verejtékezés, vérnyomásemelkedés, vesekárosodás, szívproblémák, epilepsziás rohamok), valamint pszichés tünetek (öntudatvesztés, pánikroham, hallucináció, érzékkárosodás, agresszív viselkedés) megjelenése elkerülhetetlen rövidtávon. Hangsúlyozták, hogy a legnagyobb veszélye ezeknek a szereknek, hogy az összetételük ismeretlen, így gyakran a dílerek sem tudják, hogy mit árulnak; illetve a fogyasztók sincsenek tisztában vele, mit szívnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.