Közélet

Ezért is mocskolhatják össze Szegedet: az önkormányzat titkolja, van-e utcai szociális munkásuk!

Ezért is mocskolhatják össze Szegedet: az önkormányzat titkolja, van-e utcai szociális munkásuk!

2019. szeptember 13., péntek
Ezért is mocskolhatják össze Szegedet: az önkormányzat titkolja, van-e utcai szociális munkásuk!

Sosem látott mélységekben a szegedi hajléktalanhelyzet, de mindössze négy utcai szociális munkás segíti a hajléktalanok ellátását az egész városban.

Portálunkra szinte naponta küldik az olvasók a szegedi hétköznapokat nagyban meghatározó hajléktalankrízis nyomait: utcára kényszerült emberek egy része az

utcán végzik a dolgukat

, valamint bódult állapotban Szeged turisztikailag kiemelt fontosságú pontjain kéregetnek az ottani vendéglátóhelyeken. Ráadásul a koldusmaffia is egyre

látványosabban végezte működését

az elmúlt hónapokban.

Joób Mártont, az önkormányzat foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának elnökét telefonon kerestük a téma kapcsán, azonban nem kívánt lapunknak nyilatkozni. Talán

megsértődött, amiért kérdezni mertünk tőle

!

Írtunk az önkormányzatnak is, ám ők napok óta titkolják, hány utcai szociális munkást alkalmaznak, akik segíthetnének ezeken az embereken.Mi úgy tudjuk forrásunktól, hogy az önkormányzat nem alkalmaz ilyen munkatársakat, akiknek kifejezetten feladatuk lenne az utcai segítségnyújtás.

A Szegeden szociális ellátással foglalkozó szereplők közül három hellyel vettük fel a kapcsolatot: a Szegedi Kistérségi Többcélú Társaság Egyesített Szociális Intézményével (ESZI), a szegedi Humán Szolgáltató Központtal, valamint a Máltai Szeretetszolgálattal. Az ESZI ugyan hajléktalanellátásban részt vesz, de utcai szociális munkát nem végeznek! A Humán Szolgáltató Központ alkalmaz ugyan utcai szociális munkásokat, de ők sem hajléktalanokkal foglalkoznak, hanem családsegítéssel és gyerekvédelemmel.

Szegeden egyedül a Máltai Szeretetszolgálattól kaptuk azt az információt, hogy alkalmaznak utcai szociális munkásokat. Itt két autó és két munkatárs segítségével látják el ezt a feladatot, melybe beletartozik a felderítés, terepbejárás, illetve a szociális munkások területein lévő kliensek segítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.