Ezért is mocskolhatják össze Szegedet: az önkormányzat titkolja, van-e utcai szociális munkásuk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sosem látott mélységekben a szegedi hajléktalanhelyzet, de mindössze négy utcai szociális munkás segíti a hajléktalanok ellátását az egész városban.

Portálunkra szinte naponta küldik az olvasók a szegedi hétköznapokat nagyban meghatározó hajléktalankrízis nyomait: utcára kényszerült emberek egy része az utcán végzik a dolgukat, valamint bódult állapotban Szeged turisztikailag kiemelt fontosságú pontjain kéregetnek az ottani vendéglátóhelyeken. Ráadásul a koldusmaffia is egyre látványosabban végezte működését az elmúlt hónapokban.

Joób Mártont, az önkormányzat foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának elnökét telefonon kerestük a téma kapcsán, azonban nem kívánt lapunknak nyilatkozni. Talán megsértődött, amiért kérdezni mertünk tőle!

Írtunk az önkormányzatnak is, ám ők napok óta titkolják, hány utcai szociális munkást alkalmaznak, akik segíthetnének ezeken az embereken.Mi úgy tudjuk forrásunktól, hogy az önkormányzat nem alkalmaz ilyen munkatársakat, akiknek kifejezetten feladatuk lenne az utcai segítségnyújtás. 

A Szegeden szociális ellátással foglalkozó szereplők közül három hellyel vettük fel a kapcsolatot: a Szegedi Kistérségi Többcélú Társaság Egyesített Szociális Intézményével (ESZI), a szegedi Humán Szolgáltató Központtal, valamint a Máltai Szeretetszolgálattal.

Az ESZI ugyan hajléktalanellátásban részt vesz, de utcai szociális munkát nem végeznek! A Humán Szolgáltató Központ alkalmaz ugyan utcai szociális munkásokat, de ők sem  hajléktalanokkal foglalkoznak, hanem családsegítéssel és gyerekvédelemmel.

Szegeden egyedül a Máltai Szeretetszolgálattól kaptuk azt az információt, hogy alkalmaznak utcai szociális munkásokat. Itt két autó és két munkatárs segítségével látják el ezt a feladatot, melybe beletartozik a felderítés, terepbejárás, illetve a szociális munkások területein lévő kliensek segítése.

Előző sztori

Gázvezetéket vágott át egy munkagép Nagymágocson

Következő sztori

Bővített útvonalon jár a 2-es villamos a Szeged-Csákvár meccs előtt