Közélet

Szegedi WC-gate: gyanús, hogy túlárazott látványberuházás az új fémbudi

Szegedi WC-gate: gyanús, hogy túlárazott látványberuházás az új fémbudi

2019. augusztus 16., péntek
Szegedi WC-gate: gyanús, hogy túlárazott látványberuházás az új fémbudi

Nem csak a működése akadozik az új utcai vécének, de úgy tűnik, nem a legjobb befektetést választotta a városvezetés.

A baloldali propaganda

látványberuházásként tálalta

és

legalább háromszor hirdette meg az átadását

az Aradi vértanúk terén álló közvécének. A fémbudit 26 millió forintért vásárolta a város, ami igen sok pénz. Ráadásul,

ahogy azt megírtuk

, egyelőre még akadozik a használata a szegedi vécének. De nem csak ez a probléma.

Miért pont oda tették???

Hiába kérdeztük, nem kaptunk választ a Városházától arra a kérdésre, hogy miért éppen az Aradi vértanúk terére tették a közvécét.Egy sarokkal arrébb, a Dóm téren található ugyanis a város egyetlen működő közvécéje. Másrészt a téren elsősorban csak átsétálnak a szegediek.

Többen felvetették lapunknak

, hogy szerintük a Széchenyi tér, a Roosevelt tér, a Stefánia, vagy a Dugonics tér is jobb ötlet lett volna, mint a mostani. A felvetés jogosságát jelzi: a felsorolt közterek közül korábban két helyen is volt közvécé, talán nem véletlenül.

Túlárazottnak tűnik a közvécé - Olcsóbb lett volna építeni?

A 26 milliós beszerzési ár első hallásra is soknak tűnik egy pár négyzetméteres illemhelyért, amiben egyszerre csak egy ember tudja a dolgát végezni. Két építési vállalkozóval beszéltünk. Ők azt mondták, hogy egy alkalmas téglaépület, vandálbiztos,rozsdamentes acélból épített belső térrel és szaniterekkel, mozgáskorlátozottak számára is használható illemhellyel, illetve férfi és női egységre szétválasztott egységekkel, három-három WC-vel, vagy piszoárokkal 10-12 millió forintból felépíthető.

A csilli-villi konténervécék is sokkal olcsóbbak

A fesztiválokról jól ismert, igényes konténervécékhez már 12-14 millió forintból hozzá lehet jutni, amiben benne van a csatornahálózatra telepítés is. Ha ezt a megoldást választotta volna az önkormányzat, akkor két új közvécéje lehetne a szegedieknek. Több, ezzel foglalkozó céget kerestünk. Mindenhol azt a választ kaptuk, hogy ezek a konténerek beszerezhetőek és igény szerint gyorsan állandó használatra is telepíthetőek. A konténerek többségében három darab kerámia vagy rozsdamentes acél WC csésze és piszoár van, külön férfi és női egység, ráadásul ezek légkondicionáltak, fűthetőek. Ezekben is kialakítható a mozgáskorlátozottaknak külön mellékhelyiség, illetve pelenkázószoba is.

Kié a pénz?

Lapunk kereste az önkormányzatot azért is, mert nem lehet tudni, hogy a szegediek bedobott érméi kinek a zsebébe vándorolnak. Nem lehet tudni, hogy mi alapján lehet nyilvántartani, hogy mennyi pénz folyt be, hiszen az automata nem ad számlát. Amint az önkormányzatban akad valaki, aki tudja a válaszokat is a kérdéseinkre, és válaszolnak is: jelentkezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.