Közélet

Szeged a turkálók fellegvára lett

Szeged a turkálók fellegvára lett

2019. február 28., csütörtök
Szeged a turkálók fellegvára lett

Legalább 14 használtruha üzletet találtunk Szegeden, a legtöbb a belvárosban működik.Sok szegedi szerint ciki, hogy a belvárosban csak a turkálók szaporodnak, nem pedig az elegáns, exkluzív és kézműves üzletek - mint más városokban.

Győrben, Debrecenben, Pécsen, Egerben és Kecskeméten egyre több egyedi, kézműves bolt jelenik meg a belvárosban, illetve olyan exkluzív termékeket kínáló üzletek, amelyek már a "plázákba" sem mennek be. Szegeden más trend látszik kialakulni: itt egyre több a használtruha üzlet. Feltűnt ez a városlakóknak is, akik szerint

kezd ciki lenni a szegedi belváros a sok turkáló miatt.

"Biztosan máshogy is fel lehetne használni ezeket a helyiségeket" – jelentette ki Berényi Antalné. "Sajnos az igazság az, hogy Szegeden sokan csak ezt tudják megfizetni, erre tellik az itteni fizetésekből – magyarázta az asszony.

A szegedi turkálók helyzete több dologgal is összefüggésbe hozható. Egyrészt az IKV most 81 üres, nem lakás célú helyiséget tart számon. A városban az az általános vélekedés, hogy ezeknek

az ára elég magas, már a fővárosi díjszabással vetekszik

. Feltételezhető, hogy ezeknek az üzleteknek van akkora bevétele, hogy ki tudják termelni a négyzetméterenként akár az 1000-4500 forint közti bérleti díjat is. Továbbá az is szembetűnő, hogy

a budapesti bérekhez képest Szegeden akár 45 százalékos bérkülönbség is lehet az ugyanazt a munkát végzők között.

A szegedi Árkádban például az eladók 45-60%-al kevesebb órabért kapnak ugyanazért a munkáért, ugyanannál a cégnél, mint amit budapesti kollégáik megkeresnek ugyanabban az üzletben.

(Erről a témáról, tehát a bérkülönbségekről hamarosan önálló cikkben számolunk be, számos részlettel - a szerk.)

"Érdekes, hogy egyfajta kampusz-szerűség alakult ki a TIK környékén, pedig nincs is kimondottan kampusza az egyetemnek" – fogalmazott Kristó Endre. "Ismerőseim, akik más egyetemeken tanulnak, sokszor a városrész közelében is csak az óráik miatt fordulnak meg, de teljesen máshol töltik a szabadidejüket" – mondta az egyetemista.

"A belvárosban is vannak helyek, ahová a társasággal el szoktunk járni Szegeden, de szerintem jót tenne, ha kialakulna egy olyan közeg, ami a belvárost, mondjuk a Tisza Lajos körúton belüli részt felemelné színvonalas vendéglátóhelyekkel, üzletekkel" – tette hozzá.

Ennek kapcsán azonban nem mutatkozik túl jó tendencia. Az utóbbi hónapokban

éttermek zártak be a városban

, ezek közül a Boros Kakas francia étterem azért, mert nem tudta kitermelni a bérleti díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.