Közélet

Bezárt az Oliva Bisztró – a csendrendelet volt az utolsó csepp a pohárban

Bezárt az Oliva Bisztró – a csendrendelet volt az utolsó csepp a pohárban

2018. december 7., péntek
Bezárt az Oliva Bisztró – a csendrendelet volt az utolsó csepp a pohárban

Bezárt Szeged népszerű és színvonalas étterme, az Oliva Bisztró néhány héttel ezelőtt. Hat éven át küzdött a vezetőség, a kegyelemdöfésnek az ősszel hatályba lépett zajvédelmi rendelet bizonyult.

"A buli addig tart, amíg a vendég jól érzi magát. Egy lagzin nem mondhatjuk, hogy éjfélig maradhatnak a vendégek" – mondta elkeseredve az Oliva Bisztró egykori vezetője, aki kérte, hogy nevét ne jelentessük meg. A Csongrádi sugárúti hely néhány héttel ezelőtt zárt be, pedig a város legszínvonalasabb éttermei közt tartották számon. A Mögnézzük gasztroblog például

Leheletnyi Párizsként

utalt méltató kritikájában az Olivára. "50 alkalmazottunk volt az évek alatt, voltak nagyon jó munkatársaink is, de talán a vendégeink láthatták, hogy néha ingadozott a színvonal azért, mert nem mindig tudtuk azt létrehozni a csapatunkkal, amit biztosítani szerettünk volna. Voltak, akik nem tudták azt az irányt teljesíteni, amit mi elvártunk" – összegezte, hogy a hely hat éves működése alatt mi vezetett a bezáráshoz közeli állapothoz. "Az nem igaz, hogy idegileg tönkrementem volna, de elfáradtunk" – utalt a Délmagyarban a héten megjelent cikkre.

"A fő ok a bezárásra nem a zajrendelet volt, de biztosan ez volt az utolsó csepp a pohárban" – tért ki a szeptemberben életbe lépett zajvédelmi rendeletre, melynek értelmében hétköznap 10-től, hétvégén éjféltől nem lehet hangosan zenét játszani a szegedi vendéglátóhelyeken.

"A vendégeink nagyon szerették, hogy közel van templomhoz vagy akár a városházához, így esküvők után könnyen eljuthattak hozzánk, de szülinapozni is sokan jöttek. Igaz, hogy egy lakóövezet kellős közepén volt a helyünk, de csak szombatonként vállaltuk el ezeket a rendezvényeket. A közvetlen környezetünkben élőket nem zavartuk, akiket mégis, azokkal is meg tudtunk egyezni, hogy ne okozzon problémát a működésünk számukra" – idézte fel.

"Nem segített az önkormányzat a zajrendelettel"

– jelentette ki, majd hozzátette, ő eredetileg nem tudott arról, amikor szegedi vendéglátósok több tucatnyian összefogtak és a kormányhivatalhoz fordultak, hogy vizsgálja meg a zajrendeletet. "Ha tudok róla, akkor biztosan én is csatlakoztam volna hozzájuk" – mondta. "Szívesen csinálnék egy új helyet. A történtek ellenére biztosan Szegeden maradnék, hiszen én is szegedi vagyok" – fogalmazott az Oliva egykori vezetője.

Fogynak az éttermek

Az utóbbi időszakban nem ez az egyetlen étterem, amelyik bezárt. Az ősszel a Sol Bistro zárt be, mert nem fizetett az IKV-nak tavaly óta, a Boros Kakas francia étterem pedig nem tudta kitermelni a hely magas bérleti díjat. Az évben az Anyám Tyúkjai zárt be a Széchenyi téren, és a Fa-Villa is lehúzta a rolót több évtizedes működés után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.