Közélet

Nem tudják megfizetni: drága és bosszantó az IKV-től üzlethelyiséget bérelni

Nem tudják megfizetni: drága és bosszantó az IKV-től üzlethelyiséget bérelni

2019. február 27., szerda
Nem tudják megfizetni: drága és bosszantó az IKV-től üzlethelyiséget bérelni

A fővárosi árakra emelkedtek a szegedi nem lakás célú ingatlanok bérleti díjai – panaszkodtak szegedi vállalkozók. Az IKV díjait többek között a helyiségek elhelyezkedése is meghatározza, így alakul ki a budapestire hajazó bérleti díj. Jelenleg szegedi 81 helyiség várja, hogy béreljék.

"Egyre nagyobb kihívást jelent, hogy megmaradjunk a belvárosi üzlethelyiségünkben" – fogalmazott egy vendéglátóhelyet működtető vállalkozó, aki neve elhallgatását kérte. "Szerintem növelné a város vonzerejét, ha ilyen módon csökkennének a rájuk rótt terhek.

Szeged egy szép, lendületes város, a belvárosban pedig egyre szaporodnak a megüresedett helyiségek. Nem hinném, hogy budapesti árakkal kéne fogadni az itt vállalkozókat"

– számolt be. Az IKV pillanatnyilag 81 kiadatlan helyiséget tart számon. "Fő elvként a városon belüli elhelyezkedést, egy-egy övezeten belül szintén az elhelyezkedést – a helyiség mennyire frekventált helyen található – illetve a helyiség rendeltetését, és a helyiségen belül pedig az alapterület funkció szerinti megosztását, a helyiség műszaki állapotát, épületen belüli elhelyezkedését – földszint, pince emelet – illetve megközelíthetőséget, valamint azt a körülményt vesszük figyelembe, hogy rendelkezik-e a helyiség megfelelő reklámfelülettel" – írták a díjszabási elvekről.

Az önkormányzati cég hozzátette, három övezetet különítenek el a városban. Az elsőbena főtevékenységre szolgáló alapterületre irányadó bérleti díjak összege

jellemzően négyzetméterenként ezer és 4500 forint közöttiek, míg a másodikban600 és 1700, a harmadikban pedig 500 és 1300 között mozognak az árak. Csak az ingatlan.com árait végigböngészve kiderül, hogy az első övezet díjai valóban elérik a budapesti árakat.

A város jelentős építészeti hagyatékának is van árnyoldala, melynek a levét szintén a vállalkozók isszák meg. "Mivel műemlékvédelem alatt áll az épületünk, így egy légkondit nem tudunk elhelyezni. Pedig nem túl tágas ez a helyiség, az ügyfeleinknek és a munkavállalóinknak pedig fontos lenne ez a kényelmi szempont. Volt, akitől erre hivatkozva kellett elbúcsúznunk, mert már nem bírta a hely adottságait" – jelentette ki egy másik vállalkozó.

"Kis túlzással egy csavart nem lehet befúrni a falba a műemlékvédelmi korlátozás miatt"

– árnyalta a helyzetet. Az utóbbi hónapokban már egyszer megjelent a sajtóban, hogy

vállalkozást lehetetlenített el az elképesztően magas bérleti díj

. A Boros Kakas francia étterem ugyanis emiatt kényszerült bezárni, hiszen nem tudták kitermelni az IKV-nak fizetendő összeget. Arról a Stühmer édességbolt feltámasztása kapcsán esett szó, hogy bele sem fogott a Széchenyi tér Kárász utca felőli végénél lévő helyiség bérleti jogáért folyó harcba, értesüléseink szerint elsősorban a bérlemény bonyolult jogi helyzete miatt, azóta pedig az a hír járja, hogy egy telekommunikációs cég alakítana ki ügyfélszolgálatot az ingatlanban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.