Nem tudják megfizetni: drága és bosszantó az IKV-től üzlethelyiséget bérelni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fővárosi árakra emelkedtek a szegedi nem lakás célú ingatlanok bérleti díjai – panaszkodtak szegedi vállalkozók. Az IKV díjait többek között a helyiségek elhelyezkedése is meghatározza, így alakul ki a budapestire hajazó bérleti díj. Jelenleg szegedi 81 helyiség várja, hogy béreljék.

“Egyre nagyobb kihívást jelent, hogy megmaradjunk a belvárosi üzlethelyiségünkben” – fogalmazott egy vendéglátóhelyet működtető vállalkozó, aki neve elhallgatását kérte. “Szerintem növelné a város vonzerejét, ha ilyen módon csökkennének a rájuk rótt terhek.

Szeged egy szép, lendületes város, a belvárosban pedig egyre szaporodnak a megüresedett helyiségek. Nem hinném, hogy budapesti árakkal kéne fogadni az itt vállalkozókat”

– számolt be.

Az IKV pillanatnyilag 81 kiadatlan helyiséget tart számon. “Fő elvként a városon belüli elhelyezkedést, egy-egy övezeten belül szintén az elhelyezkedést – a helyiség mennyire frekventált helyen található – illetve a helyiség rendeltetését, és a helyiségen belül pedig az alapterület funkció szerinti megosztását, a helyiség műszaki állapotát, épületen belüli elhelyezkedését – földszint, pince emelet – illetve megközelíthetőséget, valamint azt a körülményt vesszük figyelembe, hogy rendelkezik-e a helyiség megfelelő reklámfelülettel” – írták a díjszabási elvekről.

Az önkormányzati cég hozzátette, három övezetet különítenek el a városban. Az elsőben a főtevékenységre szolgáló alapterületre irányadó bérleti díjak összege

jellemzően négyzetméterenként ezer és 4500 forint közöttiek, míg a másodikban 600 és 1700, a harmadikban pedig 500 és 1300 között mozognak az árak. Csak az ingatlan.com árait végigböngészve kiderül, hogy az első övezet díjai valóban elérik a budapesti árakat.

A város jelentős építészeti hagyatékának is van árnyoldala, melynek a levét szintén a vállalkozók isszák meg. “Mivel műemlékvédelem alatt áll az épületünk, így egy légkondit nem tudunk elhelyezni. Pedig nem túl tágas ez a helyiség, az ügyfeleinknek és a munkavállalóinknak pedig fontos lenne ez a kényelmi szempont. Volt, akitől erre hivatkozva kellett elbúcsúznunk, mert már nem bírta a hely adottságait” – jelentette ki egy másik vállalkozó.

“Kis túlzással egy csavart nem lehet befúrni a falba a műemlékvédelmi korlátozás miatt”

– árnyalta a helyzetet.

Az utóbbi hónapokban már egyszer megjelent a sajtóban, hogy vállalkozást lehetetlenített el az elképesztően magas bérleti díj. A Boros Kakas francia étterem ugyanis emiatt kényszerült bezárni, hiszen nem tudták kitermelni az IKV-nak fizetendő összeget. Arról a Stühmer édességbolt feltámasztása kapcsán esett szó, hogy bele sem fogott a Széchenyi tér Kárász utca felőli végénél lévő helyiség bérleti jogáért folyó harcba, értesüléseink szerint elsősorban a bérlemény bonyolult jogi helyzete miatt, azóta pedig az a hír járja, hogy egy telekommunikációs cég alakítana ki ügyfélszolgálatot az ingatlanban.

Előző sztori

Új projektbe kezdett a mezőgazdasági kar

Következő sztori

Négy haszontalan csavar fenyegeti a járókelőket a Nagyállomásnál