Közélet

Az önkormányzat megmagyarázta: nem titkos, csak nem nyilvános

Az önkormányzat megmagyarázta: nem titkos, csak nem nyilvános

2019. február 7., csütörtök
Az önkormányzat megmagyarázta: nem titkos, csak nem nyilvános

Az önkormányzat tagadja, hogy titkos lett volna az az egyeztetés, amit Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és a tervezők folytattak civil szervezetekkel a Széchenyi tér felújításáról kedden a városháza sajtótermében. A Szegedi Civil Háló nyílt egyeztetést kezdeményezett az ügyben, ezt azonban Nagy Sándor lemondta, így valósulhatott meg az a zárt ajtós esemény, amire összesen négy szerveződés képviselőjét hívta meg az önkormányzat. Felmerül a kérdés: ha valóban nem volt titkos az egyeztetés, akkor miért nem engedtek be minket, de például egy bizottsági tagot sem?

Előzmények

Mint arról beszámoltunk

, kedden délután a városháza sajtószobájában Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, valamint a tervezők közösen tartottak egyeztetést a civil szervezetek számára a tér felújításával kapcsolatban. TITOKBAN!

A civilek nyílt egyeztetést akarnak

A Szegedi Civil Háló közleményben reagált az eseményre

és az azzal kapcsolatos cikkünkre. Ebben hangsúlyozták, hogy ők nyílt egyeztetésre hívták a város képviselőit, már időpont is volt, de végül azt lemondták és zárt ajtók mögé hívták őket.

„Már a helyszín, időpont és a moderátor személye is le volt fixálva, a Közéleti Kávéház programfüzetében is megjelent, amikor Nagy Sándor alpolgármester visszamondta a rendezvényt arra hivatkozva, hogy “még zajlanak a közbeszerzési folyamatok és ezért az időpont nem alkalmas”

– áll a közleményben.

Az önkormányzat szerint nem volt titkos az egyeztetés

Csodák csodájára, az önkormányzat reagált a megkeresésünkre. A közleményükben hangsúlyozták, hogy nem volt titkos az egyeztetés. Állításuk szerint minden közterületi beruházása során széleskörű egyeztetési folytatnak, többek között a lakossággal, a civil szervezetekkel, az érintett területen működő cégekkel, szakmai szervezetekkel, hatóságokkal. „Ezeknek az egyeztetéseknek a döntő többsége az érintettek részvételével zajlik, míg a lakossági észrevételek összegyűjtésére rendszeresen tartunk lakossági fórumot, közmeghallgatást, illetve végzünk kérdőíves kutatásokat. Mint minden esetben, a Széchényi tér esetében is ezt a bevált gyakorlatot kívánjuk követni, ennek részeként hívtunk meg négy, az önkormányzatot közvetlenül, írásban megkereső szerveződést, hogy kikérjük a véleményüket.” – olvasható az önkormányzat válaszlevelében.

Ha nem volt titkos, miért nem engedték be a sajtót és egy bizottsági tagot?

A közlemény végén megemlítik, hogy a SzegedMa stábja „nem túl európai módon berontott a rendezvényre.” Valójában csak azután küldtek ki bennünket miután megtudták, hogy nem az ő oldalukat képviseljük. Arra pedig, hogy a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagját sem engedték be, nem reagáltak. Ennek ellenére tagadják, hogy titkos egyeztetés volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.