Közélet

Az 1848-as forradalomra emlékeztek a Csongor téren + FOTÓK

Az 1848-as forradalomra emlékeztek a Csongor téren + FOTÓK

2017. március 14., kedd
Az 1848-as forradalomra emlékeztek a Csongor téren + FOTÓK
csongor_ter_marcius15_053kf

Ma is érvényesek a Márciusi Ifjak legfőbb céljai, mint a szabadság, az egymásért való felelősségvállalás, a nemzetközösség kohéziójának megerősítése –mondta Kothencz János a L.É.T önkéntes mozgalom életre hívója. Az ünnepségen több korosztály fellépett a fiatal diákoktól a nyugdíjas táncosokig, versszavalókig.

Hagyományteremtő szándékkal ünnepelte meg idén az 1848-as forradalom kitörését a L.É.T. Egyesület és önkéntes mozgalom. „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – idézte

Bibó István

szavait

Kothencz János

. Rámutatott, ugyanígy gondolkodtak a magyar forradalmárok az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc alatt. Képesek voltak bátran cselekedni, megtették azt, amire mások gondolni sem mertek. Az áprilisi törvények biztosították a jobbágyfelszabadítást, a jogegyenlőséget, a választójogot, s habár a szabadságharc Világossal fejeződött be, mégis büszkén gondolhat az utókor a tavaszi hadjárat sikereire, a Függetlenségi Nyilatkozatra, Buda visszafoglalására. „A szabadság számtalan esetben és helyzetben, korokat átívelve jelenik meg a magyar történelemben a Rákóczi-szabadságharctól a ’48-as forradalmon át egészen a XX. századig, 1956-ig, 1989-ig” – fogalmazott Kothencz János. A szabadság mellett a nemzet közösségének életre hívása motiválta a forradalmárokat – e két fogalom ma is központi szereppel bír, hiába próbálnánk ezt relativizálni globalizálódó világunkban. Azt tapasztalja, hogy korunkban azzal szembesülünk, hogy ma sem mindenhol egyértelmű a szabadság, a nemzetközösség, egymás elfogadása és kölcsönös tisztelete.

csongor_ter_marcius15_013kf

Hangsúlyozta, nem megfoghatatlan a nemzetközösség fogalma sem: „Elég körülnéznünk a teremben, ránézni azokra, akik mellettünk ülnek, ők a mi kis közösségünk.” A közösségek lépésről-lépésre alakulnak ki, és az egymásra épülő kis közösségek alkothatják egy település, majd egy egész ország közösségét. Mindennek nélkülözhetetlen része, a felelősséggel óvott szabadság. Nem mindig volt azonban ennyire egyértelmű a Tarjánban élők szabadsága, ahogyan másoké sem az államszocializmus idején. A városrész felépítésekor ezt a szabadságot korlátok közé szorították, a pártállami diktatúra idején megmondták, hol és hogyan lehet élni vele. Ennek vége szakadt 1989-ben, mi dönthetünk arról, hogy milyen szabadságjogunkkal, mikor kívánunk élni. Tarjánban sokan laknak egymáshoz közel, így megtehetjük azt, hogy figyelünk egymásra, felelősséget vállalunk a másikért, most pedig közösen emlékezünk azokra a hősökre, akik 1848-ban ugyanezt szerették volna.”

Dobák Lászlóné

szervezésében változatos programot tekinthettek meg a tarjániak.

Petőfi

-verset szavalt

Publik Antal

és

Szikora Gizella, Tompa Mihály

A gólyához című alkotását mondta el

Lonkay Gábor

. Az Őserő Dalárda szintén a segesvári csatában elhunyt költő megzenésített verseit adta elő. A L.É.T. népdalkórus mellett, a Szentmihályi Nyugdíjas Egyesület táncosai palotást mutattak be, valamint nagy sikert arattak a Klúg Péter Iskola hallássérült tanulói. A L.É.T kézműves körének kiállítását a rendezvény előtt és után is sokan megtekintették.

csongor_ter_marcius15_023kf

„Itt értettem meg, hogy mit jelent a lakótelepi összefogás. Amikor nemzeti ünnepről, vagy a nagy rendezvényekről beszélünk, akkor óhatatlanul a múzeum lépcsője, vagy egy hatalmas előadóterem jut eszünkbe. A mai nap legfontosabb üzenete, hogy az itt élőknek szinte a lakásába is elhozhatjuk az ünnepet. Kothencz János beszéde valóban megidézte az itt élőknek március 15. üzenetét, megerősítette azt a nemzettudatot, amely 1848-hoz kötődik” – nyilatkozta a rendezvényt követően lapunknak Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki maga is részt vett a rendezvényen. A megemlékezés végén a résztvevők piros-fehér-zöld zászlót, valamint piros és fehér rózsákat helyeztek el, így tisztelegve a forradalom hősei és mártírjai előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.