Közélet

Pongrácz Tamás: Algyő érdekeit képviselte a Fidesz-frakció

Pongrácz Tamás: Algyő érdekeit képviselte a Fidesz-frakció

2016. december 31., szombat
Pongrácz Tamás: Algyő érdekeit képviselte a Fidesz-frakció
pongracz_tamas01_gs

Nem valósultak meg jelentős fejlesztések Algyőn 2016-ban, de a Fidesz-frakciót vezető Pongrácz Tamás reméli, hogy jövőre beérnek az előző időszak előkészítő munkái, és az önkormányzat eredményes lesz a pályázatok terén. A pénzügyi bizottság elnökével a nagyközségbe betelepülni kívánó vegyi üzemről is beszélgettünk, amellyel kapcsolatban azt hangsúlyozta, nem a beruházást ellenzi, hanem a megvalósítás helyszínét.

- Hogyan értékeli, összességében sikeres évet tudhat-e Algyő maga mögött?

- Átütő sikerekről sajnos nem lehet beszélni az idei évben sem. Az utcák aszfaltozása, a járdaprogram, az árkok és átereszek tisztítása fontos dolog, de az ország egyik legtehetősebb településén összességében ezek rutin feladatoknak tekinthetők. Azt gondolom, hogy ettől sokkal többet várnak tőlünk az algyőiek. Bízom benne, hogy 2017-ben beérnek az eltelt év előkészítő munkái, és az önkormányzat eredményes lesz a pályázatok terén. A 2016-os évben mindenképp sikerként értékelem az óvoda tornaszoba megépülését, az úgynevezett olajos tavak és a horgásztanya megvásárlását, a gazdaságélénkítéséről szóló rendelet elfogadását, a szabad strand rendbe tételét, valamint a kamerarendszer felülvizsgálatát és bővítését. Bár ez utóbbi megvalósítása még várat magára, de önálló indítványomat a testület elfogadta, így bízom benne, hogy a kivitelezés el tud indulni 2017 tavaszán. Amiről nem népszerű beszélni – és jellemzően nem is teszi senki, legfeljebb vagdalkozás szintjén – azok a nagy veszteségek. Sajnos 2016-os évben súlyos veszteség érte az önkormányzatot, azzal, hogy a Pillér Takarékszövetkezet nem az önkormányzatnak adta el az ipari parkban lévő üzletrészét, ezzel teljes mértékben kiszolgáltatva Algyőt Ormay Tamás vállalkozó magánérdekeinek, mivel a vállalkozó így 70%-os többséggel rendelkezik. Az önkormányzati vagyon ezzel leértékelődött, és lényegében semmiféle befolyással nem rendelkezünk a saját ipari parkunk felett. A 2015-ben kisiklott kútberuházás ügyére 2016-ban sem került pont. Nagy a csend, mintha nem is létezne a probléma, miközben a még működő kutunk állapota is messze van az optimálistól. Emiatt ez már a második tél, amikor havonta milliós többletköltségek árán vagyunk kénytelenek gázzal pótolni a kieső hőmennyiséget a fürdőben, valamint az iskola, a sportcsarnok és az edzőterem épületeiben. A vegyi üzem és az ipari park üzletrész vásárlása mély árkot húzott a frakció és a polgármester, valamint az őt támogató képviselők között.

algyoi_testuleti04_gs

- A Fidesz-frakció mennyire tudta eredményesen képviselni az érdekeit a testületben?

- A Fidesz-frakció a település érdekeit képviselte 2016-ban is. Azonban a fogalmi meghatározás pontosítására nagy szükség lenne, ugyanis amikor a település érdekeiről beszélünk, akkor sok esetben eltérőek az értékrendek a polgármester és a mi álláspontunk között. Nehéz az érdekérvényesítés, hiszen ne feledjük, a Fidesz-frakció kisebbségben van a testületben. Noha

Herczeg József

képviselőtársunk sok esetben támogatja kezdeményezéseinket, viszont legalább ugyanennyi alkalommal nem számíthatunk rá. Például a vegyi üzem telepítése kapcsán júliusban a polgármester mellé állt, amikor szavazatával ő is támogatta a helyi építési szabályzat módosítását.

- A frakció milyen munkára készül 2017-ben?

- Azt gondolom, hogy az önkormányzati munkából eddig is derekasan kivettük a részünket. Szinte nem telt el úgy hónap, hogy ne lett volna legalább egy rendkívüli testületi vagy bizottsági ülés. Júniusban kezdeményeztem egy egyeztető fórumot a polgármesterrel, alpolgármesterrel és a hivatal csoportvezetőivel annak érdekében, hogy gördülékenyebbé tegyük a bizottságok és a hivatal munkáját. Bár a jogi és a településüzemeltetési bizottság elnökei nem jelentek meg, szerintem ez egy konstruktív egyeztetés volt. Például az általam vezetett Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság felajánlotta, hogy minden hónapban nem egy, hanem két rendes ülést is tartunk, ezzel segítve a hivatal munkáját. Ami a 2017-es évet illeti, fontosnak tartom, hogy a képviselő-testület, a bizottságok és a hivatal munkája fegyelmezettebbé váljon, ehhez azonban közös akarat szükséges. Az idei évben sajnos jellemező volt, hogy nem megfelelően előkészített anyagokat tettek elénk, sokszor az utolsó pillanatban dugva a képviselők orra alá, ezen változtatni szükséges 2017-ben. Néha úgy érezzük, hogy a polgármester és a hivatal nem partnerként tekint a képviselőkre, úgy gondolom, ezeken felül kell emelkedni a település érdekében, a lövészárkok mélyítése helyett valamifajta élhető együttműködésre és belátásra lenne szükség. Sajnos a közelmúltban történtek olyan események, amelyek alapos okot adtak arra, hogy a Fidesz-frakció bizalma meginogjon a polgármesterben.

algyo_testuleti_ules012kf

- A vegyi üzem ellen állt ki a Fidesz-frakció, támogatva az aláírásgyűjtést is. Leghamarabb február végén lehet a referendum, amit nyilván kampány előz meg. Ebben miként fognak részt venni?

- Szerencsés lenne, ha ebben minél kevésbé venne részt a politika! A cégnek az lett volna a feladata immáron fél éve, hogy kiálljon a település lakói elé és őszinte, egyenes kommunikációval minden kérdésre válaszokat adjon. Döbbenetes, hogy a mai napig milyen tájékozatlanság tapasztalható. A hiteles információk közlése alapvető fontosságú lett volna kezdetektől fogva. Ezt a cégnek kellett volna megtennie, saját magukért kellett volna kampányolniuk a lakosság bizalmának elnyerése érdekében, nem pedig a polgármesternek kellene kampányolnia a cég és a terület mellett. Ha a település lakói nem akarnak egy vegyi üzem közelében élni, és a gyermekeiket, unokáikat sem szeretnék erre kényszeríteni, akkor ezt joguk van eldönteni. Nagyon fontos, hogy a népszavazás célját se tévesszük szem elől, nem arról szavazunk, hogy legyen, vagy ne legyen vegyi üzem, a megvalósítás helyszínéről foglalunk állást. Továbbra is az a véleményem, hogy mindenki, azaz a lakosság és a befektető egyaránt azzal járna a legjobban, ha a lakott területektől megnyugtatóbb távolságban, de Algyő területén valósulna meg a beruházás.

- Melyek a legfőbb aggályai a görög vegyi üzemmel kapcsolatban?

- A megvalósítási helyszín példátlanul közel van a lakott területekhez; iskola, fürdő, új építési telkek. Ennyi a problémánk, se több, se kevesebb. Ugyanakkor továbbra is azt gondoljuk, hogy a beruházásnak Algyő közigazgatási területén kell megvalósulnia, de ehhez a cégnek tárgyaló partnernek kellene tekintenie a kormányt és a képviselő-testületet is. Biztos vagyok benne, ha a szándék meg lenne a befektetőben, akkor meg lehetne találni a közös megoldást. A kormány már megtette a gesztust a cég felé, ingyen állami területet és közvetlen anyagi támogatást ajánlott fel, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a cég nem tekinti partnernek sem a kormányt, sem a képviselő-testületet. A görög befektető szándékai és hozzáállása nem egyenes, az általuk tartott fórumon egyértelmű nyilatkozatokat tettek, utána pedig mély hallgatásba burkolóztak, ami összességében nem túl bizalomgerjesztő.

pongracz_sajttaj001kf

- A Fidesz-frakció tagjai által végzett tevékenységek közel sem csak a bizottsági és testületi munkát takarják. Melyek azok az eredmények, amelyeket 2016-ben fel tud mutatni a frakció?

- Más ügyekben is felkerestek minket a lakosok, amelyekben igyekeztünk közbenjárni. Csakhogy egy-két konkrét példát mondjak: a Bartók Béla utcai társasházak mögötti telkek ügye hamarosan rendeződhet, de említhetem az Irmamajori utat is. A szegedi vízmű telepéig vezető több kilométeres útszakasz állaga jelentősen leromlott az elmúlt években, főleg az ívóvízminőség-javító programmal összefüggésbe hozható honvédségi vízszállítás miatt. Az út állapota nagyon megnehezíti a környékbeli területeket művelő gazdák életét, akikkel közösen kerestük fel Lázár János országgyűlési képviselőt. Remélhetőleg 2017-ben ez a régóta húzódó ügy is megoldódik. A helyi civil szervezetekkel is jó kapcsolatot ápolunk, és lehetőségeinkhez mérten segítjük munkájukat. Sok civil szervezet megtisztel minket azzal, hogy rendszeresen meghívnak rendezvényeikre. Mivel pályázatokkal is foglalkozom, ezért az egyesületek vezetőinek korábban is felajánlottam segítségemet pályázati lehetőségek felkutatásával kapcsolatban. Sajnos egy-két sikertelen pályázat után sokan elkedvetlenednek, azonban van számos pozitív példa is, tehát a kitartás meghozza a gyümölcsét. Tudomásom szerint az idei esztendőben a Szőke Tisza Nyugdíjas Klubnak, a Móra Ferenc Népszínháznak és a Lehet Könnyebben Egyesületnek is sikerült pályázati forráshoz jutnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.