Közélet

Három külföldi partnerrel szerződött az ELI

Három külföldi partnerrel szerződött az ELI

2015. április 17., péntek
Három külföldi partnerrel szerződött az ELI
eli_alps_2014_04_17

Az ELI lézer kutatóközpont nagyprojekt 1. fázisa kapcsán projektindító eseményt tartott ma az ELI-HU Nonprofit Kft. Budapesten. A szegedi lézeres kutatóközpont vezetői három külföldi partnerrel négy projektindító dokumentumot írtak alá a másodlagos források tervezésére, megépítésére és beüzemelésére vonatkozóan. Ezek összértéke mintegy 1,4 millió euro, azaz közel félmilliárd forint. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,998 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Ünnepélyes projektindító eseményre került sor a svéd Lund University (Lundi Tudományegyetem), az olasz Institue of Photonics and Nanotechnology of the National Research Council (IFN-CNR, Nemzeti Kutatási Tanács Fotonikai és Nanotechnológiai Intézet) és a görög Foundation for Research and Technologies - Hellas (FORTH, Kutatási és Technológiai Alapítvány, Hellász), valamint az ELI-HU Nonprofit Kft. között ma Budapesten. A rendezvényen

Tölgyesi Viktória

, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója,

Osvay Károly

, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója és a három partnerintézmény vezetői ünnepélyes keretek között aláírták az ELI-ALPS négy másodlagos forrásának projektindító dokumentumait. A nyílt közbeszerzési eljárás nyertesei a szerződések értelmében négy másodlagos forrás nyalábvonalainak tervezési és kivitelezési munkálatait végzik el 2016 áprilisától 2017 végéig. A szerződések értéke egyenként 350 ezer euró, összesen 1,4 millió euró, azaz közel félmilliárd forint. A szerződéskötés tudományos jelentőségét illetően Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója rámutatott: „A ma elindított négy projekt keretében a nagy ismétlési frekvenciájú, illetve az egyciklusú, úgynevezett SYLOS lézerrendszerünk által meghajtott két-két másodlagos források nyalábvonalait tervezik meg partnereink. A megépítést és beüzemelést a lézerek beérkezését követően 2016 tavaszától kezdve együtt végezzük. Ahhoz, hogy ezek a berendezések tökéletesen üzemeljenek, a későbbiek folyamán további 6 millió euro, vagyis közel 2 milliárd forint értékű hardvert kell beszereznünk” - emelte ki.

Giuseppe Sansone,

az ELI-HU Nonprofit Kft. Másodlagos forrás Infrastruktúra Osztály vezetője elmondta: „A ma aláírt négy nyalábvonal közül kettő kifejezetten külső felhasználók számára készül majd. A másik kettőt kutató kollégáinkkal folyamatosan tökéletesítjük, és az ezeken megvalósított fejlesztéseket alkalmazzuk majd a külső felhasználói nyalábvonalakon is. Ily módon egyszerre válik lehetővé a hozzánk érkező külső kutatók zavartalan munkavégzése, illetve a folyamatos fejlesztés” - mondta el Giuseppe Sansone. A rendezvényen Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója elmondta: „Örömömre szolgál, hogy a ma aláírt projektindító dokumentumoknak köszönhetően elkezdődhet a korábban közbeszereztetett és már gyártás alatt álló lézeres berendezésekhez tartozó attoszekundumos források tervezése is. Ezek a nyalábvonalak lézeres kutatóközpontunk munkatársai mellett külsős felhasználók számára is kiváló lehetőséget biztosítanak majd tudományos célkitűzéseik eléréséhez.” Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.