Közélet

Ságvári-átnevezés – Professzorok Batthyány Köre: A törvényt egy demokráciában be kell tartani

Ságvári-átnevezés – Professzorok Batthyány Köre: A törvényt egy demokráciában be kell tartani

2015. március 4., szerda
Ságvári-átnevezés – Professzorok Batthyány Köre: A törvényt egy demokráciában be kell tartani
sagvari_endre_gy_gimnazium02_gs

A Professzorok Batthyány Körének Szegedi Csoportja is véleményt nyilvánított szegedi közéletet meghatározó vita kapcsán. A Csoport sajtóközleményét változtatás nélkül közöljük:

"Az utóbbi napokban nagy visszhangot váltott ki a Ságvári Endre Gimnázium névváltoztatásának terve. Sokan nyilatkoztak egymással ellentétes módon, nemegyszer indulatoktól vezérelve. Véleményünk szerint a kérdést államunk törvényeinek szelleme és előírásai szerint kell kezelni, a helyes döntés meghozatalához pedig csak a tárgyilagosság és a higgadtság segíthet. Ezért megfontolásra ajánljuk az alábbiakat: 1. A rendszerváltás után a korábban politikai céllal, diktatórikusan hozott neveket azonnal meg kellett volna változtatni. Ez esetben már régen le lenne zárva az egész vita. 2. A jelenlegi törvény egyértelműen fogalmaz. A törvényt pedig egy demokráciában be kell tartani. 3. Az MTA ajánlása szakértő történészek munkáján alapszik, az annak felülbírálását célzó laikus kísérletek csak távolabb visznek a korrekt megoldástól. 4. Ságvári Endre tevékenységét lehet világnézettől függően különféleképpen értékelni, de azt nem tagadhatjuk, hogy személye megosztja a társadalmat. Egy iskola névadója minden tanulónak példaképül kell, hogy szolgáljon. Ez Ságvárira nem igaz. 5. Nem ismerjük azokat az indokokat, amelyek arra indították annak idején a döntéshozókat, hogy az iskolát megfosszák a Hunyadi János elnevezéstől. Meggyőződésünk, hogy ennek az akkori döntésnek a korrekciója a törvényesség és a történelmi igazságosság alapján is indokolt. Hunyadi János a nemzet minden tagja számára példaként szolgálhat. 6. Érthető a tanárok, diákok nosztalgikus ragaszkodása, de a megnyilatkozások szerint ez nem magához a személyhez, hanem az iskola szelleméhez, közösségéhez köti őket. Ez változatlanul megmarad, a gimnázium rangját a mostani és jövőbeli közössége fogja biztosítani."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.