Közélet

Rendőrőrsöt szeretnének Makkosházán és az Északi városrészben élők + FOTÓK

Rendőrőrsöt szeretnének Makkosházán és az Északi városrészben élők + FOTÓK

2014. augusztus 18., hétfő
Rendőrőrsöt szeretnének Makkosházán és az Északi városrészben élők + FOTÓK
Bejaras_kothencz_pomazi_garzo10_gs

A rossz közbiztonságra panaszkodtak a makkosháziak és az Északi városrészben élők Kothencz János polgármesterjelölt vasárnapi bejárásán, amelyen azt is nehezményezték, hogy nem kérik ki a véleményüket a mindennapjaikat érintő beruházások megkezdése előtt.

A „Tervezzük együtt...!” címmel útjára indított bejárássorozat keretében ezúttal az Északi városrészben és Makkosházán találkozott környékbeliekkel

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. polgármesterjelöltje, aki

Pomázi Miklóssal

és

Garzó Márkkal

járta be a területet. Az Északi városrésznek a központja tulajdonképpen a Diófa mögötti játszótér és park,

Deákné Korponai Irén

szerint több közösségi térre lenne szükség a környéken, hiszen sokan laknak Makkosházán. Egy másik helybéli a sportpályák rossz állapotára hívta fel a figyelmet, elmondta, hogy az évtizedekkel ezelőtt megépített pályák kerítését ki kellene cserélni. Pomázi Miklós, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, iskolai mögötti elhanyagolt részt is érdemes lenne fejleszteni, és bekapcsolni a közösségi terek sorába. Egy focipálya kialakítását is szorgalmazták a helybéliek, hiszen a gyerekek jelenleg – jobb híján – a panelok falához rugdossák a labdát. „A Cső utcában nincs csapadékvíz-elvezető csatorna, így esőzések után bokáig gázolnak a vízben a környékbeliek, ami panelok aljában, illetve a bölcsődénél gyűlik össze” – magyarázta a bejáráson

Antalné Grósz Judit

. Elmondta azt is, hogy az Északi városrész egyik éke lehetne a kiserdő, ám senki nem gondozza, hajléktalanok lakják, pedig remek kirándulóhely is lehetne. „Amikor a hetvenes években ideköltöztem, sütögető helyek voltak kialakítva a kiserdőnél és padok is voltak. Az erdészeti szakközépiskolások egykor itt töltötték a gyakorlatukat, vagyis minden évben rendbe volt téve a terület” – fogalmazott Antalné Judit. Hozzátette, éjszaka nem is mer arra járni, mert nincs közvilágítás és hajléktalanok, csavargók és drogosok tanyáznak a kiserdőnél. „A házunk alatti kisbolt hajnali ötkor nyit, és egész nap ott hangoskodnak az emberek, ráadásul a közterületen isznak késő estig. Nem tudok nyitott ablaknál aludni a zaj miatt, és amikor szóltam nekik, elkezdtek fenyegetőzni” – ezt már egy Ács utcai nyugdíjas panaszolta.

Bejaras_kothencz_pomazi_garzo23_gs

Makkosházán Garzó Márk csatlakozott a bejáráshoz, többek között egy Ipoly soron élő nővel. Elhangzott, négy évvel ezelőtt több mint kétszáz aláírást gyűjtöttek, hogy ne nyissák meg az autóforgalom előtt az Ipoly sor 3-17 közötti szakaszt, ám nem hallgatták meg a lakosság kérését, így éjjel-nappal egymást érik ott a kocsik, ráadásul szabálytanul parkolnak le a boltnál. „Válaszra sem méltattak bennünket, úgy nyitották meg az Ipoly sort, hogy bedobtak a postaládákba egy tájékoztatót” – magyarázta az asszony. Megjegyezte, a bolt közelében lévő szemeteseket is gyakrabban kellene üríteni, hiszen szinte ömlik ki a kukákból a hulladék. Az egyik Csongrádi sugárúti tízemeletesben élő férfi azt mutatta meg, hogy hiába újították fel az épületet, mivel a bejáratnál nem megfelelő méretű eresz, esőzésekkor befolyik a lépcsőházba a víz.

Rutai János

javaslattal is érkezett a bejárásra, a férfi szerint érdemes lenne hasznosítani a panelok tetejét, például napkollektorok kihelyezésével a lépcsőház világításához szükséges áramot meg tudnák termelni. Kothencz János elmondta, a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban energetikai korszerűsítésre is lesznek pályázatok, azokat a lehetőségeket lesz érdemes kihasználnia a szegedieknek ilyen típusú fejlesztésekhez. A Vértó melletti dombnál hiányzik a közvilágítás, így az Európa liget felől érkezők a sötétben kénytelenek botorkálni és azt sem értik, miért alakítottak ki horgásztavat anélkül, hogy őket megkérdezték volna.

Szabó Ferenc

a mintegy tíz éve bezárt rendőrőrs visszaállítását is szorgalmazta, tapasztalatai szerint sokat romlott a közbiztonság az elmúlt években, szükség lenne fokozottabb rendőri jelenlétre a környéken.

Bejaras_kothencz_pomazi_garzo43_gs

„Hajnali négytől egészen éjfélig nincs nyugtunk a Tátra villamosok miatt, itt csikorognak az ablakom alatt” – erről is beszámolt a férfi az Európa ligetnél.

Hatvani Zoltántól

pedig azt tudtuk meg, hogy az Európa ligetnél egykor tölgyfák álltak, de Szeged egyetlen tölgyesét egyetlen éjszaka kivágták, hogy ki tudják alakítani a villamos végállomását. „Teljesen ésszerűtlen a villamos végállomásának a kialakítása, meg sem kérdezték az embereket, akik arról is beszámoltak, hogy amikor bejárás volt, lekezelően viselkedtek velük. Van, akinek az ablakától mindössze 20 méterre csikorog hajnalban a villamos. A lakosság érdekeit figyelembe kell venni, s úgy gondolom, ki kellett volna kérni a véleményüket, hogy egyáltalán szükségük van-e a 2-es villamosra” – mondta el Kothencz János. A polgármesterjelölt úgy látja, a városvezetés egyik legnagyobb kihívása az lesz a jövőben, hogy meghallgassa a szegedieket és az problémáikat próbálja orvosolni, nem pedig a fejük fölött dönteni olyan ügyekben, amelyek nem feltétlenül találkoznak a lakosok szükségleteivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.