Közélet

A Jobbik nyílt levélben fordult Áder János államfőhöz Kertész Imre kitüntetése miatt

A Jobbik nyílt levélben fordult Áder János államfőhöz Kertész Imre kitüntetése miatt

2014. augusztus 15., péntek
A Jobbik nyílt levélben fordult Áder János államfőhöz Kertész Imre kitüntetése miatt

Nyílt levélben fordult a Jobbik Áder Jánoshoz, miután sajtóhírek szerint az államfő Magyar Szent István Rend kitüntetést adományoz Kertész Imre írónak. A párt szerint a Nobel-díjas író a magyarságról tett korábbi kijelentései miatt méltatlan az elismerésre.

Dúró Dóra

, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke pénteken írt levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - felidézte Kertész Imre nyilatkozatát, amelyet 2009-ben, a Die Welt című lap online kiadása közölt. Ebben - mint írta - "Kertész egyértelművé tette, hogy nem szeretné, ha őt magyarnak bélyegeznék". Dúró Dóra az interjú további elemeire is emlékeztetett levelében, a többi közt arra, hogy az író akkori gondolatai szerint Budapest teljesen balkanizált, "az ország lakosait hazugnak tartja, akik máig nem képesek szembenézni múltjukkal" - olvasható a levélben.

Kertész Imre

akkor úgy fogalmazott: "a magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek". Kijelentette azt is: "az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz" Dúró Dóra kifogásolta azt is, hogy Kertész Imre a Nobel-díjnak köszönhetően rá irányuló nemzetközi figyelmet nem szülőhazájának elismertebbé tételére, "hanem lejáratására, sőt egyenesen megtagadására használta fel". A képviselő azt írta: Kertész Imre nem érdemel magyar állami kitüntetést. Szerinte a legnagyobb kérdés az: "hogyan lenne képes viselni azt? Úgy tűnik, magyarként bizonyosan nem." A Jobbik politikusa levelét azzal zárta: ha

Áder János

kitünteti az írót, "a magyar állam legfőbb közjogi méltóságaként ad hitelt egy magyarságát megtagadó értelmiségi Magyarországot lejárató véleményének, s a kitüntetés társadalmunk széles körében felháborodást váltana ki".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.