Közélet

ÁGOTA-s munkatárs-találkozó és értékelés az országos tábor előtt + FOTÓK

ÁGOTA-s munkatárs-találkozó és értékelés az országos tábor előtt + FOTÓK

2014. július 20., vasárnap
ÁGOTA-s munkatárs-találkozó és értékelés az országos tábor előtt + FOTÓK
neveloszulok_konferencia25_gs

A hétfőn induló ÁGOTA-tábor kapcsán az ország minden részéről érkezett, felnőttképzésben is részt vevő munkatársak tartottak konzultációt Szegeden. Oktatókat kérdeztünk a tanfolyam alatt szerzett tapasztalataikról, illetve a képzésen részt vett nevelőszülők is meséltek élményeikről, a levont tanulságokról.

A nevelőszülők képzésére indított OKJ-s tanfolyam tapasztalatait összegezték az abban részt vett személyek, oktatók és a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek szombat délután Szegeden. Az eddig elért eredményekről és a rájuk váró feladatokról faggattuk a résztvevőket, illetve a képzést elvégzők is megosztották velünk tapasztalataikat. "Az OKJ-s képzési programsorozatunk a TÁMOP 5.4.10-es projektbe kapcsolódik bele, amely szociális képzések modernizációját takarja. Ennek egy szelete a nevelőszülői képzés megújítását szorgalmazó program. 1025 nevelőszülőt képzünk a teljes Dunántúlon, illetve a dél-alföldi régióban, lehetőséget adunk rá, hogy szakmát kapjanak a kezükbe, foglalkoztatási jogviszonyban tudják végezni a munkájukat" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Pál Melinda

, az ÁGOTA Alapítvány Felnőttképző Intézményének vezetője, a projekt irányítója.

Miklós Róbert

, az OKJ-s nevelőszülő-képzés projektmenedzsere elmondta: az 1025 főből 825 már sikeres vizsgát tett.

Bulgáriában is oktatják az ÁGOTA KÁSZPEM-programját

"Az ÁGOTA Alapítványban az általunk kidolgozott KÁSZPEM-program tanulságait, élményeit tolmácsoljuk a gyermekvédelemben dolgozó kollégák számára. Ezt már külföldön, mégpedig Bulgáriában is tanítjuk, az ottani gyermekvédelem ugyanis sokban hasonlít az ittenihez, de körülbelül tízéves lemaradásban vannak. Emellett egy új tevékenységet is indítottunk 2013-ban, a leendő nevelőszülők hatvanórás képzése, a DANKE-képzés. A programban már közel kétszáz nevelőszülő vett részt" - hangsúlyozta

Révai Istvánné

, az ÁGOTA Alapítvány Felnőttképző Intézményének vezetőhelyettese.

Szabóné Szívós Ildikó

Győrben, Szekszárdon és Baján tartott képzéseket speciális szükségletű gyermekek ellátásáról. "Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam a nevelőszülők részéről, sokat tanultak a képzésekből" - mesélt élményeiről portálunknak.

András Kata

Budapesten, Pécsen és Szegeden tartott képzéseket, a gyermek befogadására és a megfelelő környezet kialakítására készítette fel az OKJ-s képzésre jelentkezett csoportot. "Én azt tapasztaltam, hogy a nevelőszülők nagyon nyitottak, nemcsak a gyermekek, de az új ismeretek iránt is. Nagy örömmel fogadták a lehetőséget, hogy ingyenesen részt vehetnek ezen a tanfolyamon, igyekeztek minden nehézség ellenére is a lehető legoptimálisabb körülményeket biztosítani a gyermekek számára" - mondta el a képző.

neveloszulok_konferencia10_gs

"Négy csoportban szinte az összes modult oktattam, a befogadott gyermek szükségleteire, a speciális ellátás fortélyaiba vezettem be a nevelőszülőket. Két csoportot sikeresen le is vizsgáztattam, a visszajelzések rendkívül pozitívak voltak, mindenki nagyon hasznosnak, hasznosíthatónak találta az elhangzottakat" - osztotta meg portálunkkal az élményeit

Tóth Petra

.

Busáné Csengeri Judit

férjével,

Busa Józseffel

munkavédelmet oktatott. "Minden információ speciálisan nevelőszülőkre lett szabva. Törekedtünk rá, hogy ne száraz tananyagot kapjanak, sok gyakorlati foglalkozás is volt benne, így nagy kedvvel végezték el a képzésen részt vevők is" - emlékezett vissza.

Dám Tibor

Bácsalmáson, Baján, Kiskunfélegyházán és Pécsett is tartott képzéseket. "Négy osztályom volt, akiktől én is sokat tanultam. Rendkívül jó volt olyan embereket megismerni, akik tiszta szívvel fogadták be a családjukat nélkülöző gyerekeket, egy kiváló csapat kovácsolódott belőlük össze" - mondta el.

Az „első fecskék”

"Hihetetlen tanulási folyamat volt mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában. Óriási vállalkozás volt ez, de úgy vélem akkor járunk a helyes úton, ha vállaljuk a kockázatot. Biztosan haladunk célunk felé, hogy minél több gyermek gondos szülőkhöz kerülhessen, az ezernél is több család, akivel megismerkedhettünk, az 'első fecskék' ezen az úton. Sokszor együtt botladoztunk velük, de összetartással és nagy munkabírással sikerült ezt az eredményt elérni" - mondta el

Váriné Feró Mária

, a projekt szakmai vezetője.

Rácz Béla

oktató úgy fogalmazott: a képzések során mindenki számára tudtak újat mondani. "Számomra a legizgalmasabb az volt, hogy lehetőségünk nyílt egy olyan szakmai alapot tenni a képzés mögé, amely minden nevelőszülő számára hasznos lehet" - emelte ki a SZEGEDma.hu kérdésére az oktató.

neveloszulok_konferencia20_gs

Perei Lilla

képző három csoportot képzett szinte minden modulban. "Nagyon nyitottak, befogadóak voltak a nevelőszülők" - emlékezett vissza. A szintén képzéseket végző

Pál Hortenzia

úgy egészítette ki szavait: nagyon sokat tanultak a nevelőszülőktől is. "Már gyakorlott nevelőszülőkkel találkozhattunk, akik több gyermeket felneveltek évtizedek alatt. Ők egymásnak adták át a gyakorlati tapasztalataikat, egymásra is hatottak a képzés során" - emlékezett vissza Pál Hortenzia.

Az élet más problémáit is könnyebben kezelik a nevelőszülők

Nevelőszülőket is kérdeztünk a képzés kapcsán, akik szerint a tanfolyamon levont tapasztalatok az élet több területén is a segítségükre voltak.

Zoltán Éva

szerint nemcsak a gyerekekkel, de a felnőttekkel kapcsolatos konfliktushelyzetek kezelésére is kitanították. "Szegeden végeztem el a nevelőszülői képzést, ahol nagyon sok hasznos információt adtak át a szakemberek. Régebben is toleránsnak, türelmesnek tartottam magam, de hogyha előbb lehetőségem lett volna elvégezni ezt a tanfolyamot, egészen biztos, hogy sok problémát máshogy kezeltem volna. Két gyermeket felneveltem egyedül, és igenis vannak problémák, de nem csak a gyerekkel - az intézményekkel, felnőttekkel ugyanúgy. Másképp állok a dolgokhoz hozzá, nem stresszelek annyira, sokkal következetesebb tudok lenni, mint az azt megelőző időszakban" - mondta el Zoltán Éva.

neveloszulok_konferencia14_gs

Hajnal Imréné

16 éve nevelőszülő. "Nagyon vártam, hogy legyen egy ilyen képzés, a mostani OKJ-s programra is nagy lehetőségként tekintek. A gyerekek különböző veszteségekkel érkeznek a családba, sokszor nehéz őket megfelelő módon kezelni. Ahhoz, hogy a mai generációhoz fel legyünk készülve, már nem elégségesek a korábban használt nevelési módszerek, de komoly fogódzkodót kaptunk a tanfolyammal. Sokkal könnyebb azóta, jobban átlátom a gyerekek problémáját, új oldaláról közelíthetjük meg a gondokat - együtt, közös erővel" - emelte ki Hajnal Imréné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.