Közélet

Még az idén megkezdődhet az ELI lézerközpont építése Szegeden

Még az idén megkezdődhet az ELI lézerközpont építése Szegeden

2013. november 6., szerda
Még az idén megkezdődhet az ELI lézerközpont építése Szegeden
eli_látványterv_új_02

Három cégtől két ajánlat érkezett a kivitelezési közbeszerzés keretében. Heteken belül nyertest hirdetnek, szerződést kötnek, indulhat a mintegy kilenc hónapot felölelő alapozás Öthalomban. 2016-ig 400 új munkahelyet teremt Szegeden a kutatóközpont.

Megvalósítási fázisba lépett az ELI lézeres nagyprojekt - jelentették be a szerdán Szegeden a Tisza Szállóban ennek kapcsán rendezett nyitókonferencián. Az eseményen elhangzott, a 25 ezer négyzetméteres, különleges épületszerkezeteket kívánó kutatóépület kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van. Három cégtől két ajánlat érkezett, ezeket jelenleg még értékelik, de heteken belül megtörténik a kivitelezési szerződés aláírása, s még 2013-ban elkezdődik az alapozás Szeged-Öthalomban. A fagy sem lehet akadály, hiszen a több mint 800 cölöpöt akár 45 méter mélyre kell lefúrni a rezgésmentesség biztosításához. A nagyberuházás a jövőben az első és legnagyobb nagylézer-infrastruktúrát jelenti a közép-kelet-európai régióban. A teljes projekt 61,3 milliárd forintba kerül. Az építkezés első fázisára közel 37 milliárd forintot fordítanak, melynek 85 százaléka európai uniós támogatás.

Európa tudományos versenyképességét növeli az ELI

Az ELI-vel kapcsolatos európai szintű elemzések szerint a nagyintenzitású lézerek iránti érdeklődés a világon mindenhol növekszik, így a lézerközpont kiemelt fontosságú a kontinens tudományos versenyképessége szempontjából - fogalmazott

Tölgyesi Viktória,

a projektért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója. Ismertette: a szegedi ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) fejlesztés célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet életre hívása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. Az intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. Berendezései várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszik lehetővé.

eli_sajttaj01_gs

Mint megtudtuk, a nagyberuházás első fázisában, 2015-re a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 37 milliárd forint fordítható, 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból. 2016-ban a nemzetközi kutató- és tudóscsoport meg is kezdheti a munkát. A lézertechnológia fejlesztése azonban tovább folytatódik egészen 2018-ig. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a beruházás második fázására, a speciális kutatóberendezések teljes körű kialakítására.

400 új munkahely 2016-ig

Tölgyesi Viktória beszámolt róla, a beruházás kapcsán kiemelt figyelmet fordítanak a humánerőforrás-fejlesztésre. Az ELI-ALPS tervezetten 400 munkahelyet teremt 2016-ig. Nemcsak világszínvonalú kutatókat keresnek immár folyamatosan, gőzerővel, fizikusokat, biológusokat, mérnököket, informatikusokat, hanem technikai, műszaki, adminisztratív munkatársakat is, szakmunkásokat is. Már megválasztották a tudományos (

Dimitris Charalambidis

), illetve a kutatási technológiai igazgatót (

Osvay Károly

), az öt tudományos osztályból négynek megvan a vezetője, ahogy a tizenhat tudományos csoport jó részének is. Ösztöndíj-, csere-, tréning- és más képzési programokkal kívánják elősegíteni, hogy képzett fiatal szakemberek dolgozzanak a szegedi ELI-ALPS-ban, ennek kapcsán számos vezető külföldi, valamint hazai egyetemmel, kutatóintézettel kötöttek, kötnek együttműködési megállapodást.

eli_sajttaj03_gs

Franciaországból tért haza a kutatói főmérnök

"Arra számítunk, hogy a lézeres kutatóközpont a nemzetközi tudományos élet egyik regionális centrumává válik, tehát egyszerre járul hozzá külföldi szakemberek Szegedre vonzásához, valamint elismert magyar kutatók hazatelepüléséhez" - így a koordinációs igazgató. A hazatelepülésre jó példa, hogy az ELI-ALPS kutatói főmérnöke,

Brockhauser Sándor

a franciaországi Grenoble-ból érkezett családjával Szegedre. A kivitelezésről

Lehrner Lóránt

ügyvezető igazgató szólt, aki elmondta, heteken belül megtörténik a szerződéskötés a nyertes ajánlattevővel, majd év végén indulhat az alapozás Öthalomban. Kiemelte, elsőként Szegeden alkalmazzák majd az építkezés során azt a speciális technológiát, mellyel 8 ezer négyzetméteres optikai tisztateret alakítanak ki a főépületben. A kutatótéren belül szigorúan szabályozzák majd a hőmérsékletet, a relatív nedvességtartalmat, a környezethez viszonyított nyomást, a mechanikai rezgéseket, a zajszintet és a levegő szilárdanyag-tartalmát is. "A lézersugarat előállító kamrákban például a keletkező hőmennyiség huszonnégy óra alatt nem változhat fél Celsius-foknál többet" - hallottuk tőle. A szerdai konferencián egyébként bemutatkozott az új tudományos, illetve kutatási technológiai igazgató is. Az előadók európai és régiós kontextusba helyezték az ELI-ALPS jelentőségét, beszéltek a kutatási infrastruktúráról, a lézerberendezések fejlesztésével kapcsolatos előrehaladásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.