Közélet

Olcsóbbak lesz az interneten vagy mobiltelefonnal vásárolt vonatjegyek hétfőtől

Olcsóbbak lesz az interneten vagy mobiltelefonnal vásárolt vonatjegyek hétfőtől

2013. június 28., péntek
Olcsóbbak lesz az interneten vagy mobiltelefonnal vásárolt vonatjegyek hétfőtől

A vonaton utazók július elsejétől három százalékkal olcsóbban vásárolhatnak menetjegyet online, bankkártyával vagy a mobiltelefonos egyenleg terhére, ha az otthoni nyomtatás vagy digitális bemutatás lehetőségét választják.

A MÁV-START Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közlemény szerint az otthoni nyomtatással a belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, a bérleteket és a nemzetközi menetjegyeket nem. A rendszerben minden szociális vagy üzletpolitikai utazási kedvezmény érvényesíthető. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott menetjegy névre szól, csak a rajta feltüntetett állomások között, meghatározott napon érvényes. A jegy árát visszatéríteni csak elektronikusan, az utazás napját megelőző napon 12 óráig lehet, kivéve, ha az utas a vasúttársaság hibája miatt válik jogosulttá a visszatérítésre - olvasható a közleményben. Az árcsökkentés mellett a felhasználási feltételek is kedvezőbbek lesznek hétfőtől. Míg a jegyek eddig csak az utas által előre kiválasztott vonatokra voltak érvényesek, július elsejétől ez a korlátozás csak a pót- és helyjegyköteles járatok esetében marad meg. Így az otthon nyomtatott jegy a rajta feltüntetett napon és állomások között bármelyik pótjegy nélkül igénybe vehető - alaptarifás - vonaton felhasználható lesz. A közlemény szerint a MÁV-START 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét. A szolgáltatást évről évre egyre többen választják, a lehetőséggel eddig több mint kétmilliószor éltek az utazók. A rendszerben vásárlók már nemcsak az állomásokon található jegyátvételi automatáknál, hanem egy egyszerű nyomtatón bárhol ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. A kényelmes megoldást annak bevezetése, 2011 óta több mint 175 ezer esetben választották az utasok. A pótjegyes vonatokon (például az Intercityken) utazóknak pedig már ki sem kell nyomtatniuk a jegyüket, annak QR-kódját digitálisan, laptopon vagy okostelefonon is bemutathatják a jegyvizsgálóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.