Közélet

Vihar tombolt, jégeső hullott Szegeden (FRISSÍTVE) + VIDEÓK

Vihar tombolt, jégeső hullott Szegeden (FRISSÍTVE) + VIDEÓK

2013. május 12., vasárnap
Vihar tombolt, jégeső hullott Szegeden (FRISSÍTVE) + VIDEÓK
eso04_gs

Szegeden a Bihari utcában kettétört egy fát a heves szélvihar a szombat esti jégeső közepette. A letört rész három autóra zuhant, villanyvezetéket szakított le. Tíz perc alatt 11,7 mm csapadék hullott, a vihart jégeső is kísérte, a város több pontján diónyi jégdarabokról számoltak be.

10.15

Négy megyére - Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés - másodfokú, narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton késő este, vasárnap reggelre azonban ismét zöld mezőbe "sorolta vissza" Szeged térségét. Borongós idő marad a jövő hét elejéig a

meteorológiai honlap

előrejelzései szerint: hétfőn 16 fok alá csökken a hőmérséklet, záporok alakulhatnak ki, valamint a szél is megerősödik, 40-60 kilométeres széllökésekkel kísérve. Kedden és szerdán némiképp enyhül az idő, hétvégére azonban ismét megerősödő szelet és csapadékot jósolnak a meteorológusok. Tegnap este ekkora jégdarabok hullottak Szegedre, remélhetőleg ilyen "ajándékot" a jövő hétre már nem tartogatnak az égiek. http://www.youtube.com/watch?v=3lG0QZUaQng

9.20

A vasárnapra virradó éjjel Szegedet érintő vihar több kárhelyszínén jelenleg is folynak a beavatkozások, ezek között van játszótér is. A katasztrófavédelem kéri a szülőket, hogy a kidőlt fák, leszakadt ágak környezetébe ne engedjék a gyerekeket, amíg a beavatkozást egységeink el nem végzik. Hétfőn várható, hogy oktatási intézmények udvarán találkozhatnak ilyen helyzettel - kidőlt fával, leszakadt ágakkal - a gyerekek és a pedagógusok, akiket arra kérnek, hogy a veszélyes helyszínhez a balesetek megelőzése miatt ne menjenek közel.

jegeso

32 műszaki mentést végzett a katasztrófavédelem

6.00

Harminckét műszaki mentés helyszínén avatkoztak be a katasztrófavédelem munkatársai Csongrád megyében. Szeged Belvárosában illetve Újszegeden fák dőltek épületekre és parkoló járművekre, a kárhelyszíneken a megyeszékhely tűzoltói mellett hódmezővásárhelyi és ruzsai egységek is beavatkoztak. A Szegedi Tudományegyetem éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének adatai szerint szombaton éjszaka tíz perc alatt 11,7 milliméter csapadék hullott le a Tisza-parti városban. Este borsónyi, sőt dió nagyságú jég is esett a város bizonyos pontjain, még jobban felforgatva az eső miatt amúgy is kaotikus közlekedést. Az alábbi videó tegnap délután készült a zivatarról! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zfDqZDnisMk

23.10:

Pár perccel este 11 óra után helyreállt az utcában a közvilágítás és a forgalom is. A lakásokban még nincs mindenütt áram, s a nagyobb "állóvizek" sem tűntek el.

23.00:

Az áramszolgáltató szakemberei igyekeznek helyreállítani a közvilágítást. A Bihari és a Dankó Pista utcák kereszteződésében nem folyt le az esővíz, az eldugult csatornalefolyók miatt, ott jelenleg száraz lábbal nem lehet közlekedni. Az utca többi részén az ott élők sokéves rutinjuknak megfelelően hamar megtisztították az elzáródott lefolyókat, azok a részek már nem állnak víz alatt. Az utca általános képe - amennyire a sötétben a gépjárművek reflektorainak fényében kivehető - tájkép csata után: letört ágak, falevelek, megtépázott sövény mindenfelé.

22.35:

A tűzoltók korábban láncfűrésszel szétvágták a három gépkocsiról lehúzott igen méretes fát, amely vastagabb, mint a leszakadásakor megrongálódott villanyoszlop. Az özönvíz lefolyt, a csatornákból még felhallatszik a víz zubogása. Most csend van az utcában - és sötét, közvilágítás továbbra sincs, ahogyan áram sem a lakások egy részében.

Korábban:

A szombat kora este érkező vihar még csak jégesőt zúdított a szegedi Bihari utcára, miközben pár száz méterre onnan, a Felső Tisza parton csak heves szél tombolt némi esővel. Az este 21 óra utáni jégveréssel járó felhőszakadás azonban súlyosabb károkat okozott. Az utcában az egyik fát 6-8 méter magasságban szabályosan kettétörte a szélvihar, villanyvezetékek is leszakadtak, a letört darab pedig három, a társasházak előtt parkoló autóra zuhant rá. A katasztrófavédelem egységei 22 óra körül lezárták az utcát, megkezdték a letört fa eltávolítását. Az utcán egyébként sokáig állt a víz a felhőszakadás nyomán, mivel a szélben letört kisebb ágak és lehullott falevelek eltömítették a csatornalefolyókat. A villanyvezetékek leszakadása miatt az utcában jelenleg nincs közvilágítás, ráadásul több lakásában sincs áram jelenleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.