Közélet

Az önkormányzatok után az egyetemeknél is jöhet az adósságkonszolidáció?

Az önkormányzatok után az egyetemeknél is jöhet az adósságkonszolidáció?

2013. február 8., péntek
Az önkormányzatok után az egyetemeknél is jöhet az adósságkonszolidáció?

A parlamenti Fidesz-KDNP-frakció gyulai ülésének helyi vonatkozásairól kérdeztük Bohács Zsolt szegedi országgyűlési képviselőt, aki elmondta, a kormány részéről felmerült: az egyetemeken is a részleges, állami adósságátvállalással segítenének, így az SZTE is kaphatna plusztámogatást.

Július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízel-vezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak – egyebek mellett erről döntöttek a február 5. és 7. között megtartott Fidesz-KDNP-frakcióülésen, melyen sajtóértesülések szerint hangsúlyos szerep jutott a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kérdéseknek is. Portálunk

Bohács Zsolt

országgyűlési képviselőt, a Fidesz-KDNP szegedi közgyűlési frakciójának vezetőjét kérdezte a Gyulán történetekkel kapcsolatban. A politikus a SZEGEDma.hu kérdésére megerősítette, hogy a háromnapos kihelyezett ülésen a fő kérdéskör valóban a rezsicsökkentés volt, ez töltötte ki a megbeszélés legnagyobb részét, ahogy az a médiában is megjelent. „Ennek végrehajtási határidejét jelölte meg a frakció 2013 júliusáig, az irányításra pedig egy háromfős csoportot jelölt ki,

Fónagy János, Németh Szilárd

és

Kósa Lajos

személyében. Utóbbi fogná össze a csoportot, és tartaná a kapcsolatot az önkormányzatokkal. Azt tudni kell, hogy az ország különböző pontjain igen eltérőek az energiaárak, van, ahol például 180 forintos a vízdíj, de akad, ahol akár az 1000 forintot is meghaladja, így ezt a differenciát is kezelni kell; jelentős különbségek vannak, amit meg kell vizsgálni” – mondta. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem – vetettük közbe –, hogy több önkormányzatnál, így Szegeden is, az energiaszektor külföldi multicégek kezébe került. „Igen, ez ügyben is tenni szeretne a kormány, most az első lépéseket a gáztározók visszavásárlása felé tesszük, és folyamatosan tárgyalunk erről a kérdésről” – mondta Bohács Zsolt, aki arra a felvetésre, hogy helyi, azaz kifejezetten Szegedet érintő témák szóba kerültek-e Gyulán, azt felelte, hogy közvetlenül nem.

Kalmár Ferenc

képviselőtársam próbált lobbizni a tömegközlekedés többlettámogatásának kiharcolásáért, de jelen állás szerint ez még várat magára. Elhangzott azonban egy olyan lehetőség, ami érintheti a városunkat, illetve annak felsőoktatási intézményét, a Szegedi Tudományegyetemet. Az egyetemek helyzetével kapcsolatban ugyanis hasonló konstrukció kidolgozásán gondolkodik a kormány, mint az önkormányzatoknál, egyfajta adósságkonszolidációt, adósságátvállalást készítene elő. Ez a modell egyébként jelentős támogatásként jelentkezhet egyetemünknél is, hiszen gondoljunk csak arra, hogy Szeged város 30 milliárdos hitelállományának most a felét vállalja át a kormány” – utalt a kínálkozó esélyre a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.