Közélet

Megkezdte munkáját a Krízisintervenciós csoport

Megkezdte munkáját a Krízisintervenciós csoport

2012. december 20., csütörtök
Megkezdte munkáját a Krízisintervenciós csoport

Újabb tevékenységgel bővül a „Nem vagyunk egyedül” Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című, TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 kódjelű projekt.

A projektgazda szervezet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság december 14-én indította el a Krízis intervenciós csoport működését, amely szükség szerint a súlyos, életellenes bűncselekmények sértettjeinek, valamint a másodlagos áldozati körnek, (hozzátartozóknak, munkatársaknak, szomszédoknak,) kíván segítséget nyújtani. Csongrád megyében a kiemelten súlyos, az állampolgárok biztonságérzetét fokozottan irritáló és veszélyeztető, élet- és testi épség elleni bűncselekmények aránya az összbűnözést tekintve nem számottevő, ugyanakkor hatása sokszor évekig, évtizedekig tetten érthető a közvéleményben. (pl. a balástyai emberölés-sorozat). A bűncselekmények sértettjei, de az áldozatok hozzátartozói sem tudják feldolgozni az őket váratlanul ért traumát, amelyek akár életük végéig feldolgozatlanul kísérik őket, hátrányt okozva családi életükben, de akár munkájukban is, kihatva egészségi és pszichés állapotukra. A projekt során hatékony támogató rendszer indul közös összefogással, amely szabályozza az együttműködés formáit, kidolgozza a leghatékonyabb közreműködést a problémák kezelésére. A szakemberekből álló, krízisintervenciós csoport az áldozattá vált személyek – különösen a traumát elszenvedettek – közvetlen környezetét (család, szomszédság, munkahely, stb.) felkészítik az áldozattal való empatikus bánásmódra, a hatékony segítségre, az áldozat élethelyzetének átérzésére, visszafogadására a hétköznapi életritmusba. A csoport létrejöttét a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ökomenikus napján, a Csongrád megyében működő egyházi felekezetek képviselőinek jelenlétében jelentették be. Beavatkozásukra ugyanis a rendőrség készenléti (forrónyomos) szolgálatának jelzése alapján kerül sor, ha azt a bűncselekmény körülményei indokolják. A csoport tagjai a tervek szerint a következő személyek lesznek:

A rendőrség bűnmegelőzési munkatársa:

A nyomozást vezető parancsnokkal és a sajtóreferenssel együttműködve dönt a médiatájékoztatásról, ezt egyezteti a családtagokkal. A helyszíni információk alapján javaslatot tesz a krízisintervenciós csoport szükséges tagjainak értesítésére.

Az áldozatsegítő munkatársa:

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló vonatkozó jogszabályok alapján tájékoztatja a sértettet, illetve az áldoztok hozzátartozóit az Igazságügyi Szolgálat szolgáltatásairól, azok elérésében konkrét segítséget nyújt.

Egyházi személy:

Vigasztalást és támogatást nyújt a rászorulóknak, tájékoztatja őket az adott vallási közösség hitéletéről, folyamatos kapcsolatot tart a családdal.

Szociális munkás:

Tájékozódik a család szociális helyzetéről, megvizsgálja további együttműködők bevonásának szükségességét és lehetőségét. Családsegítő, gyermekjóléti-, egészségügyi szolgáltatások eléréséről stb.

Pszichológus:

Felméri a bűncselekmény okozta trauma súlyosságát, segítő beszélgetéssel csökkenti az elsődleges sokkhatásokat, szükség szerint együttműködik a további pszichiátriai kezelések megszervezésében. A szakemberek véleménye alapján kerülhet sor további állami-, önkormányzati- és civil szervezetek képviselőinek bevonására, akik a bűncselekmény káros következményeinek csökkentésében a lehető leghatékonyabban együtt tudnak működni. A krízisintervenciós csoport nemcsak a bűncselekmény elkövetése időszakában, hanem a jogerős bírósági ítélet megszületéséig, - tehát a büntetőeljárás teljes folyamatában - követi a sértett, illetve az áldozat hozzátartozói életkörülményei, pszichés állapota alakulását és megszünteti, illetve csökkenti a másodlagos áldozattá válást. A folyamatban számítanak az együttműködő szervezet (L.É.T.) munkatársai és önkéntesei segítségére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.