Közélet

Másként SZIN-ez a kabinetvezető tolla, mint Sódaré

Másként SZIN-ez a kabinetvezető tolla, mint Sódaré

2012. október 30., kedd
Másként SZIN-ez a kabinetvezető tolla, mint Sódaré

Valótlanságoknak nevezte a SZIN több 10 milliós veszteségéről a helyi napilapban tett polgármesteri kabinetes nyilatkozatot a fesztivál rendezését lebonyolító városi cég ügyvezetője, Sódar István.

Az önkormányzat részéről a kabinetvezető,

Szabó Sándor

értékelte a napilapban a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) veszteségét az ifjúsági ház hivatalos tájékoztatása alapján, kijelentve, hogy több tízmilliós veszteséggel zárt a rendezvény, miközben 2010 előtt még nyereséget termelt. A Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője,

Sódar István

portálunknak sajtóközleményben reagált a kabinetvezető beszámolójára.

A városházán 2010-ig kezelték kiemelt rendezvényként a SZIN-t?

„Sajnálattal tapasztaltam, hogy ismét valótlanságokat tartalmazó írás jelent meg társaságunkról, mellyel kapcsolatban a sajtóetika legelemibb normáit figyelmen kívül hagyva még csak megkeresést sem kaptam, hogy álláspontunkat kifejtsem, és hiteles információkkal lássam el a cikk szerzőjét. Míg a korábbi években (2010-ig) a város kiemelt rendezvényeként kezelte a Szegedi Ifjúsági Napokat, addig ügyvezetésem alatt ennek nyomát sem látni. Pedig ez a város érdeke is lenne: jelentős a vidéki látogatók száma, ami Szegednek közvetett úton bevételt jelent, mivel hatással van a szállásértékesítésre, kereskedelmi, és vendéglátóipari értékesítésekre, így a vállalkozók által befizetett iparűzési adóra, idegenforgalmi adóra is. De Szegednek olyan „marketingértéket”, országos média-megjelenést is jelent, amit nagyon nehéz lenne megfizetni” – mondta el az ügyvezető nyilatkozatában. Sódar kiemelte, idén is lettek kiosztva feladatellátás céljából bérletek és napijegyek is. Ezeket a területen dolgozó munkavállalók, hostessek, vendéglátósok és személyzetük, kereskedők és személyzetük, a fellépő művészek, zenekarok, sajtósok, biztonsági, és egészségügyi személyzet, szponzori kapcsolattartók kapták, de elmondása szerint ezek száma a korábbi évek kimutatásai alapján ügyvezetésem alatt csökkent!

Az önkormányzat kapott 211 tiszteletbérletet

„Most az önkormányzat polgármesteri kabinetjének vezetője részéről érte támadás a tiszteletjegyek miatt a SZIN-t, miközben tiszteletbérlet és tiszteletjegy kizárólag az önkormányzat és az önkormányzati dolgozók részére lett kiadva! Igaz, korlátozottabb számban, mint a korábbi években (idén összesen 211 db). Amennyiben ezzel a Polgármesteri Hivatalnak problémája van, fizesse ki az általa felhasznált bérleteket, jegyeket” – emelte ki hozzátéve, hogy a sajtóban korábban megjelent, nézőszámra vonatkozó, a végleges összesítést megelőző – nem hivatalos – becslés valóban túlzó volt, azonban ezt a tények ismeretében később pontosították, és az önkormányzat éppen ők tájékoztatták a napokban, hogy mekkora volt a tényleges látogatószám. „Mivel a SZIN teljes elszámolása még nem történt meg, és novemberben is lesznek zárótárgyalások néhány partnerrel, melynek pénzügyi vonzata is van, ezért a SZIN eredmény-kimutatása hitelesen nem készíthető el, így felelősen még arról sem lehet nyilatkozni, nyereséges vagy veszteséges évet zárt-e a SZIN. Egyébként 2010 előtt a SZIN-ről a tulajdonos önkormányzat nem kért eredmény-kimutatást, és ilyet a társaságnál fellelni nem lehet. Valótlan és megalapozatlan tehát az a polgármesteri kabinetfőnöki állítás, mely a korábbi évek fesztiváljait nyereségesnek próbálja beállítani. Meglepő, de igaz: a 2009. és a 2010. évi beszámolók és közhasznú jelentések, valamint könyvelési dokumentumok alapján a SZIN közhasznú tevékenységként volt nyilvántartva” – mutatott rá arra, hogy szerinte itt kettős mérce működik.

Amit Szabó Sándor elhallgatott

„A cikkben említett 60 millió forintos ’gyorssegélyt’ társaságunk nem a SZIN megrendezésére kérte, hanem a 2010. évről, tehát az előző ügyvezetés időszakából fennmaradt szállítói tartozások rendezésére. A tulajdonos által biztosított támogatás mértéke nem a 2012. évben (165 millió forint) volt kiugró, hanem a 2011. évben volt alacsonyabb (125 millió forint), hiszen a 2010. év támogatása 162.772 millió forint volt” – ismertette a számokat az ügyvezető, majd hangsúlyozta, hogy az önkormányzat egyes alkalmazottai által tett nyilatkozatok a társaságnak üzleti károkat okozhatnak, miközben nem egy esetben nélkülözik a valóságot. „A tavalyi évben például szintén Szabó Sándor nyilatkozta, hogy 30 millió forintos veszteséggel zárt a SZIN, ami túlzó és légből kapott számnak bizonyult. Ám az érintett nem helyesbített, mint ahogyan azt is elhallgatta, hogy a társaság 2011-ben – hosszú évek veszteséges működése után – végre nyereséges lett” – zárta gondolatait a nyilatkozat végén a városi cég vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.