Közélet

Belerokkannak a panelprogramba?

Belerokkannak a panelprogramba?

2010. július 6., kedd
Belerokkannak a panelprogramba?

Több lakótelepen élő, alacsony jövedelemmel rendelkező szegedi lakosnak is anyagi gondot, eladósodást, ellehetetlenülést okoz az, hogy a ház, ahol élnek, bekapcsolódott a panelrekonstrukciós programba – mondta el lapunknak Kothencz János, a Tarjáni Önkéntes Kör (T.Ö.K.) vezetője.

– A Tarjáni Önkéntes Kör tevékenységén keresztül jó rálátása van a ma lakótelepeken élők helyzetére, akik számára valószínűleg a régen aktuális panelrekonstrukció a legjelentősebb változás.

Jómagam is lakótelepen élek, illetve végzett szociológus vagyok. Ezek alapján úgy látom, megérne egy külön kutatást a panellakásokban élők sorsa és anyagi körülményeik összefüggése, hiszen elég kiszolgáltatott helyzetben vannak nagyon sokan. Nemrégiben keresett meg egy Csillag térnél lakó, egyedül élő idős hölgy, aki elmondta, hogy nem képes tovább fizetni a panelrekonstrukcióval együtt járó kiadásokat. Odáig jutott, hogy már azon gondolkodik, lemondana lakása tulajdonjogáról és odaadná azt az önkormányzatnak, cserébe pedig kisebb szociális bérlakást kérne, ahol fenntarthatóbbnak érezné a körülményeit. Azt hiszem, ha egy társadalomban eljutunk odáig, hogy az emberek lemondanak a tulajdonjogaikról, ráadásul egy alapvetően pozitív üzenetű program eredményeképpen, akkor ott komoly gondok vannak. A hölgynek azt tanácsoltam, forduljon az önkormányzathoz és tájékozódjon a különböző lehetőségekről, mielőtt döntene. Amikor a beszélgetésünk végén elment a néni, a padon mellettem ülő másik lakó elmondta, nem ő az első, aki ehhez hasonló problémákkal áll elő a panelrekonstrukció kapcsán. Többen panaszkodtak, hogy magukat is alig tudják eltartani, mert munkanélküliek vagy kisnyugdíjasok, a házra terhelt felújítási költségeket mégis fizetniük kell. Ezek az emberek a teljes ellehetetlenülést akarják elkerülni azzal, hogy inkább megválnának az eddig otthonukként szolgáló lakásuktól. Ez rendkívül szomorú helyzetnek tűnik.

Nem tartja jó kezdeményezésnek a panelprogramot?

A panelrekonstrukció lényege az emberekért vállalt szolidaritás, az energiatakarékosság és az itt élők életszínvonalának emelése. Ennek a programnak áldásnak kellene lennie az emberek életén. Ha mégis az imént elmondotthoz hasonló anomáliák jelennek meg benne, akkor azt hiszem, alaposan át kellene gondolni, hogy mennyire terhelhetők az emberek egy ilyen program által. Az eredeti elképzelés szerint ez egy kiváló ötlet lenne, de tekintettel kell lennünk mindazokra, akik személyes kapacitásukat tekintve ebbe nem férnek bele. Nyilvánvaló, hogy a lakótelepeken nem a legjómódúbb emberek élnek. Személyes tapasztalataim szerint itt, Tarján szívében az alsó középosztály számít a felső osztálynak, nyilván némi szórást is figyelembe véve. Nem lehetünk közömbösek a kérdés iránt, hiszen Szeged lakosságának jelentős hányadát a lakótelepeken élők teszik ki. Ez egy sürgető kihívás a mindenkori önkormányzat előtt. Ha csak egyetlen ember is otthontalanná válik vagy méltatlanabb helyzetbe kerül, mint a program kezdetén, akkor ennek az egész program újragondolását kellene eredményeznie.

Oda kell figyelni a lakótelepeken élőkre!

Mivel lehet elősegíteni a panelokban élők számára a jobb körülményeket?

A Tarjáni Önkéntes Kör mára eljutott oda, hogy az eredetileg egy szűkebb baráti kör által elindított mozgalmat a lakók felkarolták, nagyon sokan aktívan bekapcsolódtak. Szinte minden lépcsőházban van lépcsőházfelelősünk, aki önkéntesen segíti a T.Ö.K. működését. Visszajelzéseik sok örömre adnak okot: a hosszú évek óta ismeretlenül egymás mellett élők mind többször köszönnek, kezdenek beszélgetést egymással. Ugyanezt szolgálják az ide szervezett rendezvényeink is, ahol alkalmat teremtünk a találkozásokra, kapcsolatteremtésre, és igyekszünk felhívni az embereket a közösségi magatartásra. Rendkívül fontos a valahová tartozás élményét megélni, főleg itt, ahol viszonylag kis helyen nagyon sokan élünk együtt. Ha valahol, akkor itt van igazán szükség közösségépítésre. Azt is végig kell gondolnunk, hogy a szegedi lakótelepeknek van-e érdekérvényesítése, valódi képviselete a városházán. Mivel ezt nem igazán érezzük, egyre erősebben gondolkodunk rajta, hogy megpróbáljuk a lakótelepeken élőket szegedi szinten összefogni és az érdekeiket képviselni. Ehhez jelenleg mind több társra találunk, hiszen úgy érzem, egyikünknek sem mindegy, hogy a panelokban lakók hogyan élik meg a hétköznapokat. Nemrégiben több helyről is megkerestek, hogy a T.Ö.K. mintájára és tapasztalatain alapulva indítsunk el hasonló kezdeményezést a város többi lakótelepén: Rókuson, Makkosházán, Újszegeden is. Fontosnak tartom, hogy azt elérjük: igenis figyeljen oda jobban a városvezetés a szegedi lakótelepeken élőkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.