Közélet

Egyenként ellenőrizték a magyar delegációt a román határőrök

Egyenként ellenőrizték a magyar delegációt a román határőrök

2009. március 14., szombat
Egyenként ellenőrizték a magyar delegációt a román határőrök

A szokásos eljárástól eltérően a Sólyom Lászlót szállító gépkocsikonvoj határátlépésekor a román határőrök egyenként ellenőrizték a delegáció tagjainak útleveleit, még a köztársasági elnökét is - adta hírül a Krónika. A Köztársasági Elnöki Hivatal szóvivője szerint gond nem volt a határátlépéssel, a magánszemélyek határátlépésénél szokásos eljárást alkalmazták, a román határőrök még Sólyom Lászlótól is külön kérték az útlevelet.

Hasonló esetekben gyorsított eljárással alig pár percet tart a határátlépés, mivel az útleveleket összegyűjtve vizsgálják át. Az utazási okmányok egyenként való igénylése mindössze a magánszemélyek esetében szokásos. A határátkelő parancsnoka nem kívánt nyilatkozni, a román hírügynökségek tudni vélik azonban, hogy Bukarest, Sólyom autonómia-párti kijelentéseitől tart, ezért a sorozatos kellemetlenkedés. Hiszen, mint ismeretes, a magyar államfő vasárnap repülővel utazott volna a csíkszeredai március 15-i ünnepségekre, a román hatóságok azonban visszavonták a korábban kiállított és a marosvásárhelyi reptérre érvényes leszállási engedélyt. Ezt megelőzően Magyarország bukaresti nagykövetével is közölték: eltanácsolják látogatásától a magyar elnököt - írja

a Krónika, amely egy másik cikkében arról számol be

, hogy Sólyom barátságtalan gesztusként értékeli a történteket. Az első cikk a

www.kronika.ro oldalon itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.