Hírzóna

Vármegyénk sereghajtó a bérnövekedésben

Vármegyénk sereghajtó a bérnövekedésben

A reálbér jelentősen nőtt, de elmarad az országos átlagtól

Kovács György
2024. február 27., kedd
Vármegyénk sereghajtó a bérnövekedésben

Mint arról beszámoltunk, decemberben jelentős mértékben nőttek a reálbérek. Az óév utolsó hónapján az országos bruttó átlagkereset meghaladta a 655 ezer forintot, ami több mint 10 százalék feletti reálbérnövekedést jelentett. A nettó átlagkereset, kedvezmények figyelembe vételével már a 451 ezer fölé emelkedett. A KSH ezek mellett közzétette a 2023-as év jövedelmeinek vármegyei bontását is, azonban fontos hangsúlyozni, ezek nem a decemberi adatok, hanem az óév januárjától decemberéig tartó összesített adatok. Azaz arányaiban jóval magasabbak már a jelenlegi fizetések, mint a '23-as átlag, ami az országos átlagból is jól látszik: míg a decemberi országos bruttó átlag 655 ezer volt, addig az évi átlag 571 ezer.

bérnövekedés
Csongrád-Csanád bérnövekedése 113,7%

 

Sereghajtók vagyunk bérnövekedésben

Vármegyénkben 113,7 százalékos a bérnövekedés, amely bár jelentős reálbérnövekedést jelent, jelentősen elmarad például Győr-Moson-Sopron vármegyétől (118,7%), Pest vármegyétől (115,9%), vagy Komárom-Esztergomtól (115,6%), de még a régiós átlagtól is elmaradunk. Bács-Kiskunban 114,5%, Békés vármegyében pedig 114,2% volt a növekedés.

A legalacsonyabb növekedést produkáló területek:

  • Budapest - 112,9%
  • Nógrád vármegye - 113,2%
  • Tolna vármegye - 113,3%
  • Zala vármegye - 113,4%
  • Csongrád-Csanád vármegye - 113,7%

 

Jelenlegi keresünk a középmezőnyben van

Bár egyes vidéki vármegyék egyre jobban elhúznak Csongrád-Csanád mellett, a többség még mindig inkább felzárkózik hozzánk. Az átlag alatti növekedéssel is még az erős középmezőnybe tartozik vármegyénk. A legtöbbet továbbra is a fővárosban élők keresik, bruttó 696 ezer forintot. Legjobban kereső vármegyénk pedig szintén változatlanul 617 ezerrel Győr-Moson-Sopron.

Csongrád-Csanád a 19 vármegyéből a 9. helyet foglalja el a bruttó 490 ezer forintos átlagkeressettel.

Rögtön utánunk következik Bács-Kiskun vármegye a 488 ezres átlaggal. Békés pedig továbbra is az ország legrosszabban kereső vármegyéje a 429 ezres átlaggal.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.