Hírzóna

Decemberben jelentős mértékben nőttek a reálbérek

Decemberben jelentős mértékben nőttek a reálbérek

2024. február 22., csütörtök
Decemberben jelentős mértékben nőttek a reálbérek

A tavalyi év decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,4, a nettó átlagkereset 16,3, a reálkereset pedig 10,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

 

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,2 százalékkal volt magasabb mint 2022-ben, miközben a reálkereset 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Decemberben 10,3 százalékkal nőtt a reálkereset, köszönhetően a hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek, amelyek a tavalyi év végére 5,5 százalékra, januárra pedig 3,8 százalékra szorították vissza az inflációt. Egyre többet ér a családok jövedelme, a szeptemberi reálbérfordulatot követően a fizetések vásárlóereje gyorsuló növekedésnek indult, amit a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 10 százalékos decemberi emelése is segített – reagált a friss adatokra Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Kiemelte: a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van.

A reálbérek dinamikus növekedése hozzájárul a fogyasztás, ezen keresztül gazdasági növekedés helyreállításához, a négy százalék körüli dinamikus GDP-bővülés eléréséhez

– áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.