Szeged

Sorra zárnak a szegedi vendéglők: újabb étterem húzhatja le a rolót?

Sorra zárnak a szegedi vendéglők: újabb étterem húzhatja le a rolót?

Eladó a belvárosi vendéglő bérleti joga. Egyre több bezárt egység jelzi: válságban lehet a szegedi vendéglátás.

SzegedMA
Szerző: SzegedMA
2 órája
Sorra zárnak a szegedi vendéglők: újabb étterem húzhatja le a rolót?

A Stefánia vendéglő neve egyet jelent a szegedi belvárosi gasztronómiával – ám most eladóvá vált a bérleti joga. Bár az étterem továbbra is nyitva tart, a hirdetés megjelenése óta sokakban felmerült a kérdés: vajon meddig? A szegedi vendéglátás újabb fejezetéhez érkezett, ahol egyre több helyiség várja új tulajdonosát, miközben a vendégek is csak találgatnak: lesz-e még ki terítsen?

Eladó az ismert szegedi étterem bérleti joga
Új tulajdonost keres a Stefánia Vendéglő, eladó az ismert szegedi étterem bérleti joga. Fotó: ingatlan.com

Eladó a bérleti jog

Szegeden újabb asztalt borít fel a sors: a Stefánia vendéglő is a megszűnés szélére került. A belvárosi étterem bérleti joga immár 25 millió forintért, berendezéssel együtt elérhető az egyik népszerű ingatlanhirdetési portálon, ahol a leírásból kiderül, hogy minden adott lenne egy virágzó vendéglátóhelyhez: klimatizált vendégtér, felújított áramhálózat, modern konyhai rendszer és kialakítható terasz. Csakhogy vendéglő helyett most új tulajdonost keresnek hozzá – ez pedig sokatmondó.

A Stefánia vendéglő esetleges bezárása egy olyan lánc újabb szeme lehet, amelyet egyre többen neveznek Szegeden gasztro armageddonnak. Az elmúlt hetekben, hónapokban sorra jelentették be a zárásokat: legendák tűnnek el, csendben vagy egy utolsó bejegyzéssel búcsúzva.

A búcsúzók névsora hosszú

Elsőként szeptemberben zárta be kapuit a város egyik legszeretettebb palacsintázója, az Eötvös utcai Óriáspalacsintázó. 14 éven át volt biztos pont édes és sós ízek szerelmeseinek, de a tulajdonosok úgy döntöttek, véget ér a közös kaland. A közösségi oldalon megható bejegyzéssel búcsúztak a vendégektől – és a vendégek is tőlük.

Fotó: Facebook. 

Alig telt el néhány hét, és máris egy újabb ikonról szóltak a hírek: a Mars téri Döner Kebab büfé bérleti joga vált eladóvá. A tulajdonos visszavonulása nyomán bizonytalanná vált a hely jövője, ami a forgalmas helyszín ellenére is jelzi, hogy a vendéglátás terhe egyre nagyobb.

Október elején következett a Tisza és Maros torkolatánál fekvő Öreg Honvéd Kisvendéglő is eladósorba került. A hirdetés igazi szociokulturális manifesztum volt: egy élő emlékműként írta le a vendéglőt, amely a honvéd hagyományt, Tápé történelmét és Tömörkény István szellemiségét egyesítette magában. Ám most már vevőre vár.

Fotó: Facebook

Nem sokkal később a Géza tanyája. Alsóváros kedvenc presszója három évtizeden át várta vendégeit, amíg egyszer csak csend lett. A bezárás oka kegyetlenül egyszerű volt: „elfogytak a vendégek”. A törzsközönség kiöregedett, az olcsóbb bolti alkohol pedig megpecsételte a sorsot.

Fotó: Délmagyar / Imre Péter. 

És a sort folytathatnánk a Bringa Bisztróval, az Agárúrral, vagy a Kárász utcai Rumilé Caféval. Szeged gasztronómiájának térképe egyre több üres hellyel van tele – és egyre több nosztalgiával.

Mi történik Szegeden?

A városi közönség egy része közömbös, másik része tehetetlen dühvel figyeli a történéseket. Egyesek az inflációt, mások a vásárlóerő csökkenését, megint mások az életmód változását okolják. Az biztos, hogy egyre nehezebb életben maradni a vendéglátásban – különösen a családi jellegű, rétegkultúrára építő helyeknek.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.