Hírzóna

Veszélyben a kakaó!

Veszélyben a kakaó!

2022. május 22., vasárnap
Veszélyben a kakaó!

Az éghajlatváltozás miatt kiszárdnak a termőhelyek. Márpedig a kakaófának rengeteg víz kell.

A melegedő éghajlat és az emiatt változó csapadékeloszlás miatt kiszárdnak a kakaófák élőhelyei. A latinul theobroma cacao-nak nevezett fa rengeteg vizet, magas áratartalmat és állandó hőmérsékletet igényel, nitrogéndús talajban, félárnyékban. Enélkül már virágot sem hoz.

Ezek a feltételek csak az Egyenlítőtő menti őserdőkben (északra és délre húsz-húsz fokos sávon belül) fordulnak elő. Mint például a világ csokoládé-alapanyagának több mint a felét adó Elefántcsontparton és Ghánában.

Ugyan nem tudni, milyen környezeti változások fognak bekövetkezni a közeljövőben, az viszont szinte biztos, hogy negatívan fog hatni a kakaófák élővilágára.

Emiatt a kakaótermelés visszaszorulhat a kulcsfontosságú régiókban. A probléma sürgős megoldást kíván, de a helyzet sajnos nem egyszerű: Elefántcsontparton és Ghánában pár száz méterrel magasabban lenne ideális kakaófákat ültetni, azonban ott bioszféra-rezervátumok épültek ki, melyek elpusztítása ökológiai katasztrófához vezetne. Az pedig már látatlanul is közfelháborodást váltana ki valószínűleg, ha génmódosított kakaó kerülne a kedvenc csokoládénkba.

(Index)

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.