Hírzóna

Megjelentek a legújabb járványügyi szabályok

Megjelentek a legújabb járványügyi szabályok

2022. március 5., szombat
Megjelentek a legújabb járványügyi szabályok

Pénteken este megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, benne a járványügyi intézkedések enyhüléséről szóló szabályokról. Nem csupán a maszknak és a védettséginek inthetünk búcsút.

Mint azt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hétfőtől lényegében szinte az összes járványügyi korlátozást kivezetik. A bejelentés alapján azonban csak annyit tudhattunk biztosra, hogy a kötelező maszkviselést törlik el hétfőtől.

A héten 6 Közlöny is megjelent, melyben többek között az Agrárminisztérium gabonafélékre kivetett exporttilalom is helyet kapott. Ugyanakkor pénteken este az új járványügyi szabályok is megjelentek.

Az új szabályok értelmében hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés a zárt terekben, ideértve az áruházakat, bevásárlóközpontokat, múzeumokat, színházakat, mozikat stb. Egyedül a kórházak és az idősotthonok jelentenek ez alól kivételt, ott továbbra is kötelező a maszk viselése.

Szintén hétfőtől visszaáll az egészségügy működése is a ,,régi kerékvágásba": ismét elvégezhetők lesznek a halasztható műtétek, illetve invazív és fogorvosi beavatkozások.

Hatályukat vesztik továbbá a védettségi igazolványra vonatkozó rendeletek: az 500 fő feletti, illetve a zenés-táncos rendezvények is szabadon látogathatók lesznek. Nem lépnek hatályba továbbá május 1-től az oltási igazolványra vonatkozó szabályok sem.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy védettségi igazolványt továbbra is állítanak ki azoknak, akik most veszik fel az oltást, mivel az Uniós oltási igazolványokat továbbra sem függesztették fel az EU-ban, így azokat továbbra is ki kell állítani a magyar kormánynak az oltottak számára.

A beutazásra vonatkozó járványügyi szabályok is hatályukat vesztették, így korlátozás nélkül lehet beutazni az országba. Az oltási kötelezettséget is eltörlik a pedagógusok körében, az egészségügyben és a közszolgálat valamennyi területén ugyanakkor továbbra is csak oltottak dolgozhatnak. A piacon azonban már semmilyen munkáltató nem kötelezheti a dolgozóit az oltás felvételére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.