Hírzóna

Medián, Nézőpont, IDEA: lejtőn a baloldal, toronymagasan vezet a Fidesz

Medián, Nézőpont, IDEA: lejtőn a baloldal, toronymagasan vezet a Fidesz

2018. november 9., péntek
Medián, Nézőpont, IDEA: lejtőn a baloldal, toronymagasan vezet a Fidesz

Mind a három közvélemény-kutató arra jutott, a Fidesz toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi listáját. A Fidesz közel 50%-os eredménye után a Jobbik következik, 8%-os népszerűséggel. Rossz hír a baloldalnak, hogy az MSZP már csak 6%-on áll. A baloldal a teljes szétesés jeleit mutatja.

A korábbi, szeptemberi felmérés kimutatta, hogy a kormánypárt a tavaszi választást követő szárnyalás után valamelyest visszaesett, jó pár szavazója elbizonytalanodott, és mindent egybevetve a teljes szavazókorú népesség körében 4 százalékponttal kevesebb támogatója volt, mint májusban.

Visszaszerezte elbizonytalanodott híveit a Fidesz

Októberre azonban a helyzet ismét jelentősen változott

: a Fidesz nemcsak ledolgozta a veszteségét, hanem újabb támogatókat tudott maga mellé állítani, és így most még annál is többen szavaznának rá, mint ahányan a tavaszi választás után állították ezt.

Csökken az ellenzék támogatottsága

Ezzel szemben – egyetlen kivétellel – minden ellenzéki párt szavazótábora csökkent (vagy legfeljebb változatlan maradt) szeptember óta. A kivétel a Momentum, amely hajszálnyival erősödött, és ezzel – a Medián felméréseinek történetében először – megelőzi az LMP-t.

Nézőpont: minden második választó kormánypárti szavazó

Hasonló következtetésre jutott a Nézőpont Intézet is a legfrissebb felmérésében.

Eszerint

a kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, a teljes felnőtt magyar lakosság 38 százaléka szimpatizál velük, ez nagyjából hárommillió ember – derült ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített, tegnap elkészült közvélemény-kutatásából.

Visszaeső Jobbik, lejtőn lévő baloldal

Az októberre vonatkozó felmérés szerint a pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral, az MSZP–Párbeszéd pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét, míg a DK a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat.

Sok támogatót vesztett az LMP

Októberben a többi releváns párt iránt a felnőtt magyarok töredéke mutatott érdeklődést. Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely már csak a választópolgárok két százalékát tudhatja maga mögött. Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk továbbra is egy százalékon áll a Nézőpont Intézet kutatása szerint. A voksoláson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kismértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Nézőpont eredményei szerint a Fidesz–KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát. Ez azt jelenti, hogy minden második választó Fidesz-szavazó. A Jobbik az előző havinál egy százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll. Az Idea Intézet októberi, tegnap napvilágot látott közvélemény-kutatása hasonló eredményekre jutott. Felmérésük szerint a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 37 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.