Gazdaság

Nyereséges a szeged-kiskundorozsmai nagybani piac

Nyereséges a szeged-kiskundorozsmai nagybani piac

2010. április 22., csütörtök
Nyereséges a szeged-kiskundorozsmai nagybani piac

A szeged-kiskundorozsmai nagybani piac példája azt mutatja, hogy lehet nyereségesen működtetni a nagybani piacokat, mint logisztikai rendszereket - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Szeged-Kiskundorozsmán, a helyi nagybani piacon tett látogatásán.

Gráf József

hangsúlyozta: az ország második legnagyobb – az első a budapesti ilyen létesítménye rendkívüli fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban, felismerte a lehetőségeket, s új partnereket talált már a határon túl is. A miniszter emlékeztetett: Magyarországon az egyik legnagyobb jövő előtt álló ágazat a gyümölcs- és zöldség, így a jövőben a cél, hogy megduplázódjon az üvegház- és fóliafelület. Ehhez azonban a logisztikát is fejleszteni kell, erre példa az országban egyedülállóan Dorozsmán végbement változás. A jövőben elsősorban a hűtőházakra, csomagolókra lesz szükség, a friss termékek iránt megnőtt kereslet kielégítésére. Siker, hogy ebben az ágazatban több mint 40 milliárdért pályáztak a dolgozók az elmúlt években. Nehezebben megy viszont a termelői értékesítő csoportok, a tészek létrehozása. Ma Magyarországon a termelőknek csak 16-17 százaléka tagja ilyen szervezetnek, míg például Hollandiában a 90 százalékuk. A logisztikai támogatások nagy része kizárólag ezeken a szervezeteken keresztül érkezhet - hívta fel a figyelmet a miniszter. A dorozsmai friss zöldség-gyümölcs piacra a több mint 50 ezer termelő érkezik, főleg a Dél-Alföldről. A kereskedői érdeklődés azonban nemzetközi, egyre nagyobb számban vannak román és szerb partnerek. Elsősorban kis- és nagykereskedők vásárolnak, de növekvő arányt képvisel a vendéglátói kör is. 2009-ben csaknem 350 ezer szállító járművel 400 ezer tonna áru került a Dorozsmai Nagybani Piacra, amelynek területén 550 nyílt termelői hely biztosítja az 1.100 kiskereskedelmi vállalkozás, és a naponta piacozó mintegy 700 termelő üzletkötését. Az utóbbi években 850 millió forintos fejlesztés valósult meg. A 7,5 hektáros piacon épült két korszerű csarnokkomplexum 3700 négyzetméteren - raktárakkal, hűtőtárolókkal, csomagoló helyiségekkel -, illetve több göngyölegraktár. A megrakott járművek forgalmát egy kétsávos bekötőút kapcsolja össze az M5-ös autópálya bevezető szakaszával.

Törökné Szántó Katalin

, a piac igazgatója elmondta: jelenleg három nemzetközi együttműködésben várják az eredményeket. Temesvárral két pályázatot indítottak. Az egyikben, amely 1,4 millió eurós, az első fordulón már túljutottak. A harmadik fejlesztési pályázatot Szabadkával közösen adták be. Elmondta: a feladat, hogy a jövőben a termelőknek is legyenek olyan felépítményeik, amelyekben tárolhatnak és hűthetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.