A dinnyék őshazájának Indiát tartják, ahol már időszámításunk előtt 3000 évvel ismerték, később Görögországban, Melosz szigetén is felbukkant. A legenda szerint latin nevét (Cucumis melo) is e szigetről kapta. Hazánkban már a XIII. században termesztették. A népi gyógyászat a sárgadinnye húsát májgyulladás kezelésére, magjait féreghajtásra, vizelethajtóként és női bajok orvoslására használta. Magas C-vitamin- és karotintartalma miatt a rákmegelőző táplálkozás fontos része. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle salátát, koktélt, fagylaltot, befőttet, dzsemet, tortákhoz tölteléket, savanyúságot, szószt. Nézzük csak, hogyan!
Hozzávalók:
- 1 kg sárgadinnye - 2 dl fehérbor - 1 citrom leve - 10 dkg cukor - só
Elkészítés:
A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát kockákra vágjuk. Rászórjuk a cukrot, összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ráöntjük a bort, a citrom levét, megfűszerezzük, és jól összekeverjük. Behűtve tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1 fej saláta - 50 dkg sárgadinnye - 4-6 szelet füstölt sonka
az öntethez:
- olaj - 0,5 dl száraz vörösbor - citromlé - só - fehérbors
Elkészítés:
A salátát leveleire szedjük, jól megmossuk, leszárítjuk. A dinnyéket kimagozzuk, vékony szeletkékre vágjuk. A sót és a borsot a citromlében elkeverjük, hozzáöntjük a bort, majd az olajat lassan, cseppenként belekeverjük. A salátalevelekkel kibéleljük a tányérokat, rátesszük a dinnyekarajokat, meglocsoljuk az öntettel, a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.
Hozzávalók:
- 1-1 sárga- és zöldbélű sárgadinnye - 5 dkg porcukor - 2 evőkanál méz - 1 citrom - 3 evőkanál konyak
Elkészítés:
A porcukrot, a mézet és a 2,5 dl vizet felforraljuk, kb. 5 percig főzzük, majd a szirupot kihűtjük. A zöldbélű dinnyét félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A húsát kikaparjuk, és pürésítjük. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd a sziruppal és a dinnyepürével összekeverjük. Néhány órára fagyasztóba tesszük, közben időnként megkeverjük. A sárgabélű dinnye húsából gömböket vájunk, és rövid időre a konyakba tesszük. A dinnyehéjakat cikkcakkosra vágjuk, és megrakjuk a golyókkal és a pürével. (A héj helyett szervírozhatjuk kehelyben is a sorbetet.) Díszíthetjük mentalevelekkel vagy citromkarikával. Jól lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók:
- félig érett sárgadinnye - cukor - só - ecet - szalicil
Elkészítés:
A dinnyét meghámozzuk, literes üvegenként 10 dkg cukorból, 1 dl 10 %-os ecetből pici sóval levet készítünk. Az üvegekbe töltött dinnyére öntjük, tetejére szalicilt szórunk és meleg vízben kigőzöljük, majd szárazon dunsztoljuk. Sültek mellé kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.