Terítéken a sárgadinnye



A dinnyék őshazájának Indiát tartják, ahol már időszámításunk előtt 3000 évvel ismerték, később Görögországban, Melosz szigetén is felbukkant. A legenda szerint latin nevét (Cucumis melo) is e szigetről kapta. Hazánkban már a XIII. században termesztették. A népi gyógyászat a sárgadinnye húsát májgyulladás kezelésére, magjait féreghajtásra, vizelethajtóként és női bajok orvoslására használta. Magas C-vitamin- és karotintartalma miatt a rákmegelőző táplálkozás fontos része. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle salátát, koktélt, fagylaltot, befőttet, dzsemet, tortákhoz tölteléket, savanyúságot, szószt. Nézzük csak, hogyan!
Hideg dinnyeleves
Hozzávalók:
- 1 kg sárgadinnye - 2 dl fehérbor - 1 citrom leve - 10 dkg cukor - só
Elkészítés:
A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát kockákra vágjuk. Rászórjuk a cukrot, összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ráöntjük a bort, a citrom levét, megfűszerezzük, és jól összekeverjük. Behűtve tálaljuk.

Dinnyesaláta füstölt sonkával
Hozzávalók:
- 1 fej saláta - 50 dkg sárgadinnye - 4-6 szelet füstölt sonka
az öntethez:
- olaj - 0,5 dl száraz vörösbor - citromlé - só - fehérbors
Elkészítés:
A salátát leveleire szedjük, jól megmossuk, leszárítjuk. A dinnyéket kimagozzuk, vékony szeletkékre vágjuk. A sót és a borsot a citromlében elkeverjük, hozzáöntjük a bort, majd az olajat lassan, cseppenként belekeverjük. A salátalevelekkel kibéleljük a tányérokat, rátesszük a dinnyekarajokat, meglocsoljuk az öntettel, a tetejére tesszük a sonkaszeleteket.
Dinnye sorbet
Hozzávalók:
- 1-1 sárga- és zöldbélű sárgadinnye - 5 dkg porcukor - 2 evőkanál méz - 1 citrom - 3 evőkanál konyak
Elkészítés:
A porcukrot, a mézet és a 2,5 dl vizet felforraljuk, kb. 5 percig főzzük, majd a szirupot kihűtjük. A zöldbélű dinnyét félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A húsát kikaparjuk, és pürésítjük. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd a sziruppal és a dinnyepürével összekeverjük. Néhány órára fagyasztóba tesszük, közben időnként megkeverjük. A sárgabélű dinnye húsából gömböket vájunk, és rövid időre a konyakba tesszük. A dinnyehéjakat cikkcakkosra vágjuk, és megrakjuk a golyókkal és a pürével. (A héj helyett szervírozhatjuk kehelyben is a sorbetet.) Díszíthetjük mentalevelekkel vagy citromkarikával. Jól lehűtve tálaljuk.
Cukros-ecetes sárgadinnye
Hozzávalók:
- félig érett sárgadinnye - cukor - só - ecet - szalicil
Elkészítés:
A dinnyét meghámozzuk, literes üvegenként 10 dkg cukorból, 1 dl 10 %-os ecetből pici sóval levet készítünk. Az üvegekbe töltött dinnyére öntjük, tetejére szalicilt szórunk és meleg vízben kigőzöljük, majd szárazon dunsztoljuk. Sültek mellé kínáljuk.
