Gasztro

Csak eszünk, és eltűnik a stressz

Csak eszünk, és eltűnik a stressz

2011. július 4., hétfő
Csak eszünk, és eltűnik a stressz
Ételeink gondos megválogatásával sokat tehetünk azért, hogy napjainkat ne kísérje állandó feszültség és idegeskedés. Ez még mindig olcsóbb, mintha a fokozódó lelki terhek miatt orvoshoz kellene fordulnunk és drága gyógyszereket szednünk. Az alábbi ötletek mindenkinek segíthetnek a megfelelő étrend kialakításában.

A reggeli

Egész napi idegállapotunkat meghatározza. A szénhidrátra nagy szükségünk van ilyenkor, de ha túl sok cukorból áll, az inkább ellustít, mint tettekre sarkall. Megrögzött kávéivók ügyeljenek arra, hogy a kávé emeli a vérnyomást. Mit együnk?  1 tojás vagy 2 szelet sovány sonka: fehérjetartalmuk erősíti a szervezetet, és segít a felébredésben.  1 szelet barna kenyér vajjal vékonyan megkenve: energiában gazdag, jóllakottságérzetet nyújt, B-vitamin-tartalma pedig javítja a kedélyállapotot.  Könnyű sajt, joghurt vagy 1 pohár tej: fehérjeforrás, és kalciummal is ellátja a szervezetet.  Friss gyümölcs vagy gyümölcslé: vitamintartalmuk segíti a szervezetet a koncentrálásban, az emlékezet frissen tartásában.

Az ebéd

A test kalóriaszükségletének 45 százalékát kell fedeznie, ezért jó, ha fehérjében gazdag, de zsírban szegény táplálékot választunk. Mit együnk? Saláta friss zöldségekből (főzés közben vitamintartalmuk a felére csökken).  Lehetőleg olajjal készült ételek, hiszen ezek tartalmaznak egészségesebb, telítetlen zsírsavat, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét.  Főzelékek (borsó, lencse, bab, burgonya): szervezetünk fehérje- és szénhidrátszükségletét fedezik, energiát adnak.  Sovány húsok: nem nehezítik el az agyunkat ebéd után.  Gyümölcs, minél több vitaminnal. A kivit nevezhetnénk abszolút antistressz-koktélnak, hiszen C-vitamin-tartalma többszöröse a narancsénak.

A vacsora

Célja, hogy segítse az elalvást és a nyugodt éjszaki pihenést. Legjobb tehát, ha szénhidrátban gazdag és fehérjében szegény. A könnyű menü után felgyorsul az anyagcsere-folyamat, és a test nem tud túlzottan lehűlni. Mit együnk?  Könnyű halétel: a hal húsában kevés a zsír, telítetlen zsírsavtartalma nemcsak a szív- és érrendszerre van kedvező hatással, de gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, és a depresszió megelőzésében is szerepet játszik.  Vörös húsok: olyannak érdemes fogyasztania, akik szervezetének több vasra van szüksége: például fejlődésben lévő gyermekeknek, terhes anyáknak.  Zöld és piros zöldségek, például saláta, paradicsom, piros színű paprika. Nemcsak a tányéron mutatnak szépen, de ásványianyag- és vitamintartalmuk fontos az egészség megőrzésében, a minden zöldségben jelen lévő szénhidrát segít az elalvásban.  Teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, rizs, burgonya. A bennük lévő glükóz egész éjszakára megnyugtatja a szervezetet,k így nem ébredünk fel arra, hogy éhesek vagyunk. A stressz csökkentésére kiválóan alkalmas B-vitamint is tartalmaznak.  Egy pohár langyos mézes tej: kalciumtartalmán túl kitűnő altató is; vagy egy pohár vörösbor, amely kikapcsol, ellazít, és még a szív- és érrendszernek is jót tesz.

… és a rafinált kiegészítők

 Az aszalt gyümölcsök és olajos magvak (sárgabarack, banán, füge, dió, mogyoró, mandula) igaz kalóriabombák, de ideális mennyiségű B-vitamint, káliumot (az idegrendszer szabályozója) és magnéziumot tartalmaznak.  Csokoládé: gazdag magnéziumban, s ezzel az egyik legfontosabb stresszűző táplálék, de koffein-, E-vitamin- és ásványianyag-tartalma segít az ébredésben. Néhány kockát megengedhetünk magunknak.  Cukros, szénsavas üdítők helyett víz, víz, víz. Naponta másfél literre van szükségünk ebből a mágikus italból. Jót tesz a bőrnek, olykor az éhség elűzésében is segít, de főként: kimossa a szervezetből a káros méreganyagokat.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.