Gasztro

Szemezgetés szőlős receptekből

Szemezgetés szőlős receptekből

2009. október 7., szerda
Szemezgetés szőlős receptekből
Az ősz élvezetei közé tartozik egy darab sajt vagy zsíros kenyér egy fürt illatos szőlővel. Sokan mondják, nem is kell ebben az időszakban főzni, úgy is jól lakhat az ember, ha végigsétál a szőlőtőkék között. Persze nem csupán a szüreti ételek határozzák meg ezt az időszakot. Igen sok mindent készíthetünk szőlővel, de ezek nem terjedtek el a mindennapi főzésben. Pedig a szőlő különleges zamatot ad a pecsenyének, salátának, desszertnek. Ha pedig zselét készítünk belőle, kenyérre kenve kitűnő.

Szőlőkrém-leves

Hozzávalók:

- 6 dl fehérbor - 4 dl víz - 2 dl tejszín - 2 tojássárgája - 2 fürt leszemezett szőlő - 1 citrom - 4-5 szem szegfűszeg - egy darabka fahéj - ízlés szerint: cukor - díszítésként mandulaforgács

Elkészítés:A vízzel hígított bort a leszemezett szőlő 2/3-ával feltesszük főni. Beledobunk 4-5 szem szegfűszeget, egy darabka fahéjat (vagy egy kiskanálnyi őrölt fahéjat), fél citrom reszelt héját és felforraljuk. Kikeverjük a tejszínt a tojás sárgákkal és apránként, lassan hozzákeverjük a boros-szőlős levet. Felforrósítjuk, majd ha kihűlt, kivesszük a szegfűszegeket és a fahéj darabkát, összeturmixoljuk, átszűrjük, és jó hidegre lehűtjük. A maradék szőlőszemekkel és manduladarabkákkal tálaljuk.

Fürtös pecsenye

Hozzávalók:

- 0,5 kg csirkemell és csirkecomb - 1 fej hagyma - 1 kávéskanál Graham-liszt - 1-1 fürt piros és fehér szőlő - 2 evőkanál olaj - só

Elkészítés:A csirkerészeket besózzuk, és a szeletelt hagymával rétegezve fóliában 1-2 napig a mélyhűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek. A felengedett húst a forró olajon megforgatjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk. Egy nagy marék jó érett szőlőszemet kipréselünk és a levét elkeverjük a Graham-liszttel. Ha puha a hús, zsírjára sült és megpirult, beleforraljuk a lisztes szőlőlevet. Tálaláskor 2 marék nyers piros és fehérszőlőszemet szórunk a pecsenyénk tetejére.

Szőlős tésztasaláta

Hozzávalók:

- 20 dkg orsótészta - 1 evőkanál étolaj - 2 dl tejföl vagy kefir - 10 dkg márványsajt - 15 dkg sonka - 25 dkg szőlő - ízlés szerint: só, bors, citromlé

Elkészítés:Ételünk alapját, az orsótésztát sóval és egy evőkanál olajjal ízesített vízben puhára főzünk, majd leszűrjük. A két deci tejfölt vagy kefirt az összemorzsolt rokforttal (márványsajttal) összekeverjük, és pár csepp citromlével meg csipetnyi őrölt fehérborssal fűszerezzük. A tésztát beleforgatjuk, és a vékonyra vágott sonkával, valamint a leszemezett szőlővel gazdagítjuk. Tálalás előtt legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Töltött szőlőlevelek

Hozzávalók:

- 50-60 db nagy szőlőlevél - 2 dl olaj - 2 csészényi finomra vágott hagyma - fél csésze finomra vágott kapor - 1 csésze rizs - 2 citrom leve - só - bors

Elkészítés:A szőlőleveleket forró vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk. A citromlé kivételével az összes hozzávalót összekeverjük és ebből egy-egy evőkanálnyit egy-egy levélre téve azt feltekerjük, a végeit begyűrjük. A fazék alját kibéleljük néhány szőlőlevéllel, majd rétegenként szorosan rápakoljuk a szőlőleveles tekercseket. Az egészet lefedjük egy lefordított nehéz tányérral - hogy fel ne tudjanak jönni a főzés során. Ráöntjük a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzzük, míg fel nem itta a levet, azaz a rizs meg nem főtt. Hűlni hagyjuk és lapos tálon egymás mellé helyezve tálaljuk. Elsősorban sültek mellé köretként kínáljuk, de nagyszerű vegetáriánus étel önmagában is.

Szőlős muffin

Hozzávalók:

- 100 g teljes kiőrlésű liszt - 60 g liszt - 1, 5 teáskanál sütőpor - 2 evőkanál diétás margarin - 1 evőkanál cukor - 2 tojás - 1 csomag vaníliás cukor - 2 teáskanál fahéj - 1,5 dl fölözött tej - 150 g kis szemű szőlő

Elkészítés:A lisztet elkeverjük a sütőporral. A margarint, cukrot, tojást, vaníliás cukrot, fahéjat és a tejet habosra keverjük. Ehhez masszához adjuk hozzá a sütőporos lisztet és a lecsepegtetett szőlőszemeket, majd elkeverjük. A tésztát a kivajazott, vagy papírkosarakkal kibélelt formákba kanalazzuk, és mindegyik tetejére teszünk díszítésnek 2-3 szőlőszemet is. 190°C-os sütőben 20-25 percig sütjük.

Boros szőlőzselé

Hozzávalók:

- 40-50 dkg piros és zöld szőlő vegyesen - 2,5-2,5 dl félszáraz vagy édes fehérbor és víz - 1 citrom leve - 4-5 evőkanál Koronás Finom kristálycukor - 3 dkg zselatinpor

Elkészítés:A bort a vízzel fölforraljuk, a citrom kifacsart levével és cukorral ízesítjük. A zselatint beleszórjuk; és kis lángon 1-2 percig forraljuk, még a lé sima, áttetsző nem lesz. A szőlőszemeket megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, magjukat kiemeljük. Kis pohárkákba/kelyhekbe egy kevés langyos bor-levet beleöntünk. A szőlőt beleszórjuk, majd a lével felöntjük. Ezután hűtőszekrényben dermesztjük néhány órán át. Tálalhatjuk magában, tejszínhabbal díszítve vagy vaníliamártással körülöntve is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.