Egyetem

A Móra Ferenc Szakkollégium az egyetem saját pálinkáját, chilijét, befőttjét, fűszereit adhatná kiskertjével

A Móra Ferenc Szakkollégium az egyetem saját pálinkáját, chilijét, befőttjét, fűszereit adhatná kiskertjével

2024. július 6., szombat
A Móra Ferenc Szakkollégium az egyetem saját pálinkáját, chilijét, befőttjét, fűszereit adhatná kiskertjével

A környékben lakóknak tetszik, a hallgatók körében népszerű, a madarak, rovarok jól érzik magukat az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében, ahol kurzusokat, piknikeket, valamint film- és meccsvetítéseket tartanak.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Közösségi munkával és némi pályázati pénzzel egy-két év alatt kollégiumi pihenőkertté alakították az SZTE Móra Szakkollégium munkatársai és hallgatói az épület hátánál lévő, egykor elhanyagolt területet - számol be róla az SZTE honlapja.

2019-ben kezdődtek a munkálatok indult, a kollégisták 30 köbméternyi hulladékot szedtek össze az örökké szemetes újszegedi telekről. A következő években felszámolták a romos kerítéseket, az 1970-es évekbeli medencét komposzttal töltötték fel és virággal ültették be, megtisztították a talajt az építési törmeléktől, rendbe tették a nagy fákat, madárodúkat, méhlegelőt, rovarhoteleket telepítettek, kerti növényeket, szőlőt, rózsákat ültettek.

Az elhanyagolt, rossz állapotú egyetemi területből mostanára értékes pihenőkertet alakítottak ki. 

Aki három éve látta, most nem is hiszi el 

– mondja az átváltozásról Kovács Attila igazgató.

Az árnyas fák alatti területtel nagyot bővült a szakkollégium közösségi tere. A hallgatók lassan belakják az igényes kültéri részt, letelepedhetnek az asztalok, sörpadok mellé vagy egyszerűen csak a fűbe. A falra kikerült a filmklub vetítővászna, kültéri router sugározza a netet, és Bognár Bence doktori hallgató már meg is tartotta az első szabadtéri bioinformatikai szakkollégiumi kurzust a kertben. 

Alighanem lesz még jelentkező a helyszínre, mert a Móra az ország legnagyobb létszámú szakkollégiuma, ahol félévente 25-30 kurzust vehetnek fel a hallgatók.

A nagy újszegedi fák között sokféle madár költ, erre alakult meg a kollégium madárbarát projektje; a Magyar Madártani Egyesülettel közös programban madáretetőket, itatókat, odúkat raktak ki. Hét odujukban jelenleg is van fészek, egyik-másik helyen, ahol a széncinkéknek második költése zajlik, még csiripelnek a kicsik.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A kertben a hallgatókkal közösen 55 tő paradicsomot ültettek. Lesz annyi termés, hogy nyáron el tudják látni a kollégiumban maradókat. Úgy tervezik, a friss paradicsomot leteszik a portánál, és aki gondolja, vihet majd reggelihez, főzéshez.

A pihenőkertben szőlőtövek kerültek a kerítés mellé, hajt az Othello, a Néró, a Hamburgi és a Pölöskei muskotály, a Saszla. Egy másik helyen már terem az áfonya, az egres is. Tavaszi virágokat, levendulát, rózsatöveket ültettek, menta is van, lassan akár megalapíthatnák a kollégiumi „apátsági kertet”.

Kovács Attila szerint a Móra az egyetem kísérleti laborjaként szeretne példát mutatni. Egy közösségi kiskert még az egyetemi marketing számára is hasznos termékeket adhat, például az egyetem saját pálinkáját, chilijét, befőttjét, fűszereit.

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium Újszegeden található, jelenleg 290 kollégistának ad otthont. Elsősorban a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar, kisebb részben az Állam- és Jogtudományi Kar illetve a Gazdaságtudományi Kar hallgatói alkotják a kollégiumi közösséget.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.