Egészség

Szigorúbb lenne a kormánynál Boldogkői Zsolt, mert nem biztos, hogy elég lesz a választhatóan kötelező oltás!

Szigorúbb lenne a kormánynál Boldogkői Zsolt, mert nem biztos, hogy elég lesz a választhatóan kötelező oltás!

2021. október 29., péntek
Szigorúbb lenne a kormánynál Boldogkői Zsolt, mert nem biztos, hogy elég lesz a választhatóan kötelező oltás!

Boldogkői Zsolt szegedi kutatóbiológus számtalan alkalommal fogalmazott véleményt a koronavírussal kapcsolatban a médiának, például korábban arról is beszélt már, hogy szerinte általános oltási kötelezettség lenne a hatékony fegyver a járvánnyal szemben. Bár a kormány álláspontja szerint ez nem fog bekövetkezni, a mostani rendeletben tett lépéseik már közelítenek egy hasonló megoldás felé. Felkerestük a szakértőt, mit gondol az új kormányrendeletről.

Kérdéses, hogy elegendő lesz-e

Az, hogy a kormány lépéseket tett az átoltottság kibővítése felé üdvözítő, de ezen a ponton még kérdéses, hogy ez elegendő lesz-e a vírus visszaszorításához - mondja a szegedi szakértő.

https://szegedma.hu/2021/10/kormanyinfo-a-munkaadok-oltasra-kotelezhetik-a-munkavallalokat

Bár Magyarországon Kelet-Európa többi részéhez képest így is nagyon jó a helyzet, és az egész kontinensen gyakorlatilag mi voltunk a legszabadabbak a maszkviselés és korlátozások tekintetében, a jelenlegi átoltottság mellett is be tud robbani a járvány, és be is fog.

Túl nagy Magyarországon az oltásellenesség, de szerintem van még tartalék, aki csak azért nem ment el eddig, mert mondjuk lusta volt. Persze ez nem vonatkozik az idősekre és azokra, akik egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetebbek.

- fogalmazott Boldogkői Zsolt. A kutatóbiológus szerint azonban lehetne még tenni annak érdekében, hogy növeljük azok számát, akik felvették valamelyik vakcinát.

Az oltatlanság feltérképezése

Sokan azért nincsenek beoltva, mert kevésbé tájékozottak, esetenként egyáltalán nem is tudnak az oltás lehetőségéről, de akad aki elzártabb területről képtelen eljutni egy oltóponthoz. Azokon a területeken, ahol alacsonyabb az átoltottság, meg kellene közelíteni ezeket az embereket és segíteni nekik mind tájékoztatásban, mind pedig az oltóanyaghoz való hozzájutásban.

Más szakmák bevonása az oltási kötelezettség alá

Szeptembertől az egészségügyi dolgozók kivétel nélkül kötelesek beoltatni magukat koronavírus ellen. Boldogkői Zsolt azt mondta, hogy akadna még olyan szakma, amelyet fel lehetne venni erre a listára és annak a szférának a dolgozóit is kötelezni kellene az oltakozásra.

Az eddig be nem oltott emberek csak akkor értenék meg, hogy az oltás a felelősségteljes lépés annak érdekében, hogy megállítsuk a járványt, ha a mindennapjaikat befolyásoló, húsbavágó korlátozások alá esnének

- magyarázza Boldogkői.

A védettségi igazolvánnyal járó előnyöket olyan alapvető szolgáltatásokra terjesztené ki a szakértő, mint például a városi tömegközlekedés.

https://szegedma.hu/2021/10/fogalma-sincs-a-polgarmesternek-mennyien-oltottak-be-magukat-eddig-a-szegedi-onkormanyzatnal

A maszkhasználatot is szigorítani kellene

A kormány mostani lépését a maszkviseléssel kapcsolatban valószínűleg egy frissen megjelent tanulmány ösztönözte. A Science Advances tudományos folyóiratban közölt kutatási eredmények szerint a tömegközlekedési eszközökön 93,5 százalékkal kevésbé terjed a koronavírus, ha az utasok orrot- és szájat eltakaró maszkot viselnek. Boldogkői azonban tovább menne, hiszen amíg nincs a társadalom nagy többsége beoltva, addig a maszk tűnik a második legjobb megoldásnak a vírus ellen:

„minden zárt térben érdemes lenne maszkot viselnünk, hogy valahogyan védekezni tudjunk az oltás mellett."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.