Közérdekű

Hétfőn újra köszönthetjük a maszkot

Hétfőn újra köszönthetjük a maszkot

2021. október 29., péntek
Hétfőn újra köszönthetjük a maszkot

A tegnapi Kormányinfón elhangzottakhoz híven már meg is jelent az új járványintézkedésekre vonatkozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely a maszkviselés szabályait fekteti le újra, továbbá megadja a kötelező oltás lehetőségét a munkáltatók számára.Az állami szférában azonban mindenkitől elvárják az oltakozást, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthenek.

https://szegedma.hu/2021/10/kormanyinfo-a-munkaadok-oltasra-kotelezhetik-a-munkavallalokat

Visszatér a maszkviselés

November elsejétől régi ismerősként köszönthetjük újra a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. Ez alól ismét felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

A kormány döntésétől függetlenül egyébként már számos helyen korábban is maszkot kellett viselni. A legtöbb szegedi iskolában például kötelező a diákok és tanárok számára is a maszkviselés, az SZTE karain is csak így vehetnek részt az órákon a hallgatók, de a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ is jóval a rendelet előtt szigorított a maszkviselési szabályokon.

Nem is csoda, hiszen amióta beköszöntött az ősz, hétről hétre növekednek az esetszámok. Azonban ami méginkább megelőzheti a bajt, és védelmet nyújthat, az a vakcina.

Akár egyéni munkafeltétel is lehet az oltás

Az új kormányrendelet értelmében a munkáltatók előírhatják alkalmazottaik számára, hogy felvegyék valamelyik védőoltást. Ez kiterjedhet az összes dolgozóra, mint a munkahely és munkakör sajátosságainak egységes munkafeltétele, de egyénileg is előírható lesz.

Az oltatlan munkavállalónak 45 napos határidő áll rendelkezésére az első oltás felvételéig abban az esetben, ha előírják neki.

Erről minden esetben értesíteni kell az alkalmazottat vagy elektronikusan (e-mail) vagy papíron, a határidőről és annak a jogi következményeiről, ha nem oltatja be magát. Csak úgy, mint korábban az egészségügyben előírt kötelező védőoltásnál, nem várható el attól a munkavállalótól a vakcina felvétele, akinek ez orvosi utasításra ellejavallott - ebben az esetben viszont a kezelőorvostól származó igazolást kell benyújtani.

Az állami szférában elvárt

A Magyar Állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Az egészségügyi dolgozók után tehát a kormánytisztviselőktől, a honvédelmi, a rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Természetesen az állami szférában is érvényes, hogy nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt.

Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást fő szabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig. Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és az önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg. 

Mindazoknak, akik GYES-en agy GYED-en vannak, illetőleg más okból kifolyólag tartós távolléten, nem írhatják elő az oltás kötelező felvételét sem a verseny, sem pedig az állami szférában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.