Közélet

A földrengés szegedi hőse: Erre egyszerűen sehogy nem lehet felkészülni

A földrengés szegedi hőse: Erre egyszerűen sehogy nem lehet felkészülni

2023. február 22., szerda
A földrengés szegedi hőse: Erre egyszerűen sehogy nem lehet felkészülni

NÉVJEGY

Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, képzett búvár, ezt a tudását a szegedi vízimentők tagjaként kamatoztatja a mentéseknél. A mindennapokban a vármegyei tűzoltó parancsnokságok ellenőrzése mellett a tűzoltók képzése is a feladatai közé tartozik. A nagyobb káreseteknél végez irányítói munkát, illetve az elsődleges, úgynevezett halaszthatatlan tűzvizsgálati cselekményeken dolgozik Mindezek mellett rendszeresen, kéthavonta gyakorlatozik a HUNOR mentőcsapattal.

A hétköznapokban is életeket ment Süli Csaba

- Másfél hete értek haza Törökországból, ahol emberfeletti küzdelmet folytattak a túlélőkért a földrengés sújtotta területeken. Sikerült feldolgozni, fejben rendbe rakni az ott tapasztaltakat?
- A HUNOR mentőcsapat a maximumot hozta, rengeteg inspirációval, ötlettel és rengeteg rögtönzéssel. Mindegyikre nagyon nagy szükségünk volt ott. Ami pedig az összegzést illeti, a csapat minden tagja maximálisan teljesített és újra mennénk, ha arra kerülne a sor.

- A különböző televíziós és internetes csatornákon látott felvételeken látható volt, hogy hatalmas pusztítást végzett a földrengés. Ezt testközelből megélni mennyire megterhelő?
- Az egyik kollégám mondta, hogy az egyik pillanatban a poklok poklát járjuk meg, a másik pillanatban a mennyországban vagyunk. A pokol úgy az, amikor láttuk az emberek tekintetében, hogy egyik pillanatról a másikra mindenüket elvesztették, és ennek ellenkezője, amikor egy embert 10-12 óra munka után kihozunk a romok alól és átadjuk a családjának, illetve a mentőknek. Rendkívüli és leírhatatlan érzés nekünk.

A megfeszített munka örökké emlékezetes pillanata


- Miből áll egy ilyen mentési folyamat? Hogyan találnak rá a túlélőkre, milyen eszközökkel mentik őket és hogyan tudtak éjjel-nappal dolgozni?
- Olyan technikai felszereléseket vittünk, aggregátort és olyan nagy teljesítményű lámpákat, amivel a helyszínt be tudtuk világítani és így éjjel is tudtunk menteni. A mentési folyamatot úgy kell elképzelni, hogy először egy felderítő csapat érkezik kutyával a romokra és ha élő személyt jelez, akkor jön egy kontrollkutya és ha megerősíti, akkor ott elkezdünk tulajdonképpen ásni. Arrébb pakoljuk a betonelemeket, feszítővágóval, ütvefúróval, vésővel dolgozunk. Amikor eljutunk odáig, hogy halljuk, hogy nyöszörög, vagy jobb esetben kommunikál velünk a túlélő, akkor kesztyűben kézzel hordjuk el a törmeléket, vödrökkel, láncba rendeződve adjuk tovább. Ez legtöbbször lassú, órákig tartó munka.

- A helyszínről érkező képek alapján itt extrém körülmények között kellett helytállniuk. Melyik volt a legnehezebb mentésük?
- Volt olyan esetünk most Törökországban, hogy három lépcsősor alatt volt egy túlélő. A felső kettőt el tudtuk mozdítani oldalra húzással, a harmadik, ami a fejét is nyomta, azt egy a közelben dolgozó daruval el tudtuk mozdítani és le tudta emelni róla. Körbetakarítottuk a túlélőt és láttuk, hogy az egyik keze be van szorulva egy másik lépcsősor alá. Már az is szóba került, hogy amputálni kell a kezét, mert nem tudjuk másképp megmenteni, de végül sikerült kiszabadítanunk. Utólag derült ki, hogy azzal a kezével a halott gyermekét ölelte, aki ott volt mellette...

Leírhatatlan az a megfeszített és a hősies munka, amit Torokországban végzett a HUNOR

- Ahhoz, hogy ilyen hősies helytállással tudjatok segíteni lelkileg legalább olyan erősnek kell lenni, mint fizikálisan.
- Ez alatt az egy hét alatt lelkileg öregedtünk 2-3 évet mindannyian. A hozzátartozók reménykedő tekintetét látva, hogy hozunk ki túlélőt vagy halottat és látni a reakciójukat az sem könnyű. De ott volt Selma esete, amit a televízióban is lehetett látni, ő volt, aki 56 órát volt a romok között. Amikor mentettük, mondta, hogy fáj a combja. Azt gondoltuk, hogy eltört a combcsontja, de kiderült, hogy szerencsére csak zúzódás és teljesen egészségesen hoztuk ki. Vele is beszélnünk kell és tartani benne lelket. Nem könnyű feladat.

- Hogyan lehet mindezt feldolgozni a hazaérkezés után?
- Akármennyit készül az ember és akárhogy felkészítenek rá, ilyenre nem lehet egyszerűen felkészülni. Olyan intenzitású és hosszantartó löket volt, hogy erre sehogy nem lehet felkészülni. Nagyon sokat beszélünk a kollégákkal erről, sok interjút adunk, ami segít ebben. De ilyenkor mindenki kötelező pszichológiai vizsgálaton esik át, mi is voltunk a hét elején.

A leg lehetetlenebb helyen is bejutottak, ha túlélőt jeleztek a kutyák

- Van félelem Önben a munka alatt? Például amikor a romok között egy utórengést kell átélni.
- Hogyne. Nem is kicsi. Átéltem most egy utórengést úgy, hogy nagyon bent voltam a romok között. Remegő lábakkal, elmondhatatlan szívveréssel jutottam ki. Na ilyenkor azért megfordul a fejemben, hogy mit keresek én itt? Otthon vár a családom. Szóval aki azt mondja, hogy nem fél, az hazudik.
- Ilyenkor nem fordul meg Önben, hogy nem megy többet vissza, hanem elindul haza a családjához?
- Ez soha nem fordult még meg a fejemben. Mi erre esküdtünk fel, ezt csináljuk, próbálunk másoknak segíteni, ameddig erőnk és egészségünk engedi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.