Közélet

Gulyás Gergely: a kormány kifizeti az Erasmus-költségeket, ha nem lesz más megoldás

Gulyás Gergely: a kormány kifizeti az Erasmus-költségeket, ha nem lesz más megoldás

2023. január 12., csütörtök
Gulyás Gergely: a kormány kifizeti az Erasmus-költségeket, ha nem lesz más megoldás

Megtartotta idei első ülését a kormány, ahol a legfontosabb feladat az aktuális ügyek áttekintése volt, elsősorban a költségvetéssel foglalkoztak, de az Erasmus programmal kapcsolatos bizottsági döntésről is tárgyaltak – számolt be róla az év első kormányinfóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Horizont esetében is átvállalja az állam a finanszírozást

Gulyás Gergely kérdésre kifejtette: a legtöbb vállalkozásnak amikor tavaly lejárt a gázszerződése, akkor vagy az akkori áron vett gázt fél-egy évre. Mint mondta, ha nem így döntött, és változó áron szerződött, akkor ott jelentősen csökkennek az árak. Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy az ezermilliárdos államháztartási hiányt GDP-arányosan számolják, az 6,8%-ról 4,9 %-ra csökkent. A Horizont esetében is átvállalja a magyar állam a finanszírozást. A debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy támogatják a gyár megépülését.

Orbán Viktor nem megy Kijevbe

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy nincs napirenden a miniszterelnök kijevi látogatása. Karácsony Gergely főpolgármester szerdánutazott azukrán fővárosába. Felelőtlen és buta kijelentésként értékeli Gulyás Gergely Karácsony Gergely főpolgármester Kijevben tett, a magyar kormányt kritizáló mondatait.

40 százalékkal emelik az egészségügyi szakdolgozók bérét

Július 1-től lesz egészségügyi szakdolgozói béremelés, majd pedig jövő év március 1-jén. Mindez 40 százalékot meghaladó béremelés lesz - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Marad az élelmiszerárstop

Az élelmiszerárstop kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy annak komoly társadalmi hatásai vannak, de vannak negatív piaci hatásai.

Egyelőre április 30-ig marad az élelmiszerárstop a meglévő termékekre.

jelentette ki.

Gulyás szerint inkorrekt az Európai Bizottság

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az EU-s megállapodás ügyében a kormány az Európai Bizottság (EB) minden egyes elvárásával, a szükséges törvénymódosításokkal kapcsolatban folyamatosan tárgyalt az EB-vel.

Hozzátette, a kormány nyitott lett volna arra, hogy a politikai tisztviselőket kivegyék az egyetemi kuratóriumokból, de az EB nem kért ilyesmit. Gulyás szerint ezért most inkorrekt az EB.

Magyarország visszalép a 2024-es kézilabda-Eb rendezésétől

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, olyan jelentős költségei vannak a rendezésnek, hogy Magyarország visszalép ettől. Emlékeztetett, nem egyedül rendeztük volna, hanem Svájccal és Ausztriával együtt, így ők ketten fogják megrendezni.

Gulyás bízik benne, hogy Szlovénia és Horvátország meg tudja védeni a határait

Európában a déli határokon nagyon nagy a migrációs nyomás, ezért is jött létre a határvadászrendszer - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Bízik benne, hogy Szlovénia és Horvátország meg tudja védeni a határait - tette hozzá.  

Európai gyakorlat, hogy politikusok ülnek az egyetemek kuratóriumában

Gulyás ismertetése szerint több jelenlegi német politikus tagja valamelyik ottani egyetem vezetőtestületének. Európai gyakorlat, hogy politikusok bent ülnek egyetemek kuratóriumában - tette hozzá.  

Nem járhatnak rosszul a nyugdíjasok

Gulyás Gergely hangsúlyozta, évek óta világos a szabály: a nyugdíjasok nem járhatnak rosszul. A miniszter bízik benne, hogy az idei infláció nem lesz 15 százalék fölött, bár az év elején még lehet magasabb, majd radikálisan csökkenhet. A kormány célja, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A részsiker is siker lenne

A részsiker is siker lenne az Európai Parlament átalakításakor. A mostani korrupciós botrány a maradék tekintélyét is felemészti az intézménynek. Gulyás Gergely szerint itt a lehetőség, hogy az uniós vagyonbevallási szabályokat a magyar előírásokhoz igazítsák. 

Az EP-nek általánosságban kell szigorúbb kritériumokat meghatároznia a tagjaival szemben

– válaszolta az Origó kérdésére a miniszter. Nagyívű haderőfejlesztés van folyamatban Magyarországon, ezen korábban a baloldal gúnyolódott, de mostanra a háború árnyékában ezek a hangok kezdenek elhalni – jelezte egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Rejtély, mit akar a bizottság

A legnagyobb jóhiszeműséggel tárgyaltunk a bizottsággal, és ők kértek egy szöveget, amit be kellett illesztenünk az összeférhetetlenségi szabályokba, mi ezt megtettük - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Továbbra sem tudjuk, mit kíván a bizottság, szeretnénk egy egyértelmű véleményt kapni – tette hozzá.

„A bizottság szavahihetőségének az alapjait kérdőjelezte meg ez a lépés.”

A héten közlik a nemzeti konzultáció eredményeit

A hét második felében ismertetik a szankciós konzultáció eredményét – mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás: ilyenre nem volt példa az unióban

Nemcsak a fővárossal, hanem a megyékkel is tárgyalni fog a rezsikompenzációról a kormány – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Nem volt olyan kérés Brüsszelből, hogy kormánytagok ne legyenek tagjai a kuratóriumoknak, maga a bizottság is elismerte, hogy a kormány teljesítette a kéréseket, ilyenre nem volt példa az unió történetében – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

A fürdőkkel is tárgyal a kormány

Gulyás Gergely elmondta, a gyógyfürdőkkel, élményfürdőkkel is fog tárgyalni a kormány, hogy milyen támogatásra van szükségük az elszabadult energiaárak miatt.

"A baloldalt fel lehet vásárolni dollárért"

Világosan kiderült, hogy a baloldalt fel lehet vásárolni dollárért - mondta az Origo kérdésére Gulyás. A magyar kampányfinanszírozási törvény egyértelműen fogalmaz, mivel külföldről nem lehet pénzt elfogadni, és ez vonatkozik a jászberényi időközi választásra is – tette hozzá.  

Magyarország nem vesz részt a fegyverszállításokban

Gulyás kérdésre elmondta, Magyarország fegyverszállításokban nem vesz részt, mivel így tudjuk megóvni a 100 ezres kárpátaljai magyarságot. Ha ebben a háborúban NATO-tagállamok belesodródnak, akkor abból világháború lesz, és ezt mindenki el akarja kerülni – tette hozzá.

"Minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen"

Gulyás arról is beszélt, hogy 2022-ben foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. A következő évben is a rezsivédelmen van a fókusz - tette hozzá. A nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek 2023-ban, valamint elkerüljük a recessziót - ezek a legfontosabb célok idén.

Minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen.

emelte ki.

Bővül a családtámogatások köre

1,5 százalékos növekedéssel számol a 2023-as költségvetés, így jó esély van arra, hogy a recessziót elkerüljük. 3,9 százalékos lehet a hiány 2023-ban, és az államadósság is tovább csökkenhet. A családtámogatások bővülnek, mivel a 30 év alatti nők esetében a gyermekvállalást szja-mentességgel jár majd.

Négy százalékkal nőttek a reálbérek

Az államadósság tavaly 76 százalékról 73,5 százalékra csökkent. A reálbérek 2022 első tíz hónapjában a magas infláció ellenére 4 százalékkal nőttek. Több mint 4,7 millió munkavállaló van az országban, ami foglalkoztatási rekord. Emellett a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni – ismertette Gulyás Gergely.

Biztosított a tanszabadság az egyetemeken

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a modellváltó egyetemeken a tanszabadság biztosított, ezzel kapcsolatban nincs is vita, semmilyen alapja nincs a Magyarországgal kapcsolatos vádaknak a felsőoktatás területén.

A kormány kifizeti az Erasmus-költségeket

A kormány a szerdai ülésén az Erasmus-üggyel is foglalkozott – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A kormány szerint „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte.

Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértés. A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti, ha nem lenne megoldás az ügyben – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely ismertette: egy év alatt 18 százalékkal növekedett a különböző tudományos közlemények száma a modellváltó egyetemeknél.

A 2020-as évvel összehasonlítva 2021-ben 9 százalékkal, 2022-ben további 7,5 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma. A tudományos teljesítménye a hallgatóknak nőtt, és a jelentkezési arányuk is nőtt a modellváltások után. A külföldi hallgatók létszáma is emelkedett Magyarországon. A miniszter kitért arra is, hogy a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban is előreléptek.

A kormány pert indít a határozattal szemben az Európai Unió Bíróságánál, ha nem sikerül megegyezni.

Kövesse élőben a Kormányinfót!

https://youtu.be/vN6q5TGGMk4

Miről lesz szó az idei első Kormányinfón?

Mint arról korábban beszámoltunk, az utóbbi hetek és napok eseményei közül jó eséllyel szó esik a Kormányinfón:

https://szegedma.hu/2023/01/kormanyinfo-csutortokon-jonnek-a-legfrissebb-bejelentesek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.