Politika

Jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét, jöhetnek az EU-s pénzek!

Jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét, jöhetnek az EU-s pénzek!

2022. december 13., kedd
Jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét, jöhetnek az EU-s pénzek!

A tagállamok jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét – írja az Európai Tanács közleménye nyomán aMandiner. Létrejött a nagy brüsszeli megállapodás az EU-s pénzekről. Döntöttek a magyar helyreállítási programról és a magyar EU-s pénzek felfüggesztéséről is.

Az uniós tagállamok nagykövetei azt javasolják a Tanácsnak, hogy fogadják el a Magyarország helyreállítási tervét jóváhagyó végrehajtási határozatot, és indítsák el a hivatalos elfogadáshoz az eljárást. A határozat elfogadását és a 27, korábban az Unió által említett „szupermérföldkő” teljesítését követően Magyarország

5,8 milliárd euró, azaz 2500 milliárd forint összegű támogatást vehet igénybe.

A nagy brüsszeli megállapodás fontos része volt még a jogállamisági feltételrendszer. A csomagban megszületett a megállapodás:

a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács.

A Tanács felfüggesztett összesen 6,3 milliárd eurót, viszont mivel elfogadta az 5,8 milliárd eurós támogatási keretet, így a felfüggesztett pénzek sem vesznek el.

A kedvező magyar lépésekért cserébe a 65-ről 55 százalékra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt.

Fontos kiemelni a 6,3 milliárd euró felfüggesztése kapcsán, hogy a felfüggesztést a Tanács a Bizottság javaslata alapján az uniós finanszírozás elvesztése nélkül megszüntetheti, ha a hazai helyzetet megfelelőnek találják két éven belül.

A Tanács ezek mellett döntött a 15 százalékos globális minimumadóról és 18 milliárd eurós támogatást fogadott el Ukrajnának.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.