Jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét, jöhetnek az EU-s pénzek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tagállamok jóváhagyták Magyarország nemzeti tervét – írja az Európai Tanács közleménye nyomán a Mandiner. Létrejött a nagy brüsszeli megállapodás az EU-s pénzekről. Döntöttek a magyar helyreállítási programról és a magyar EU-s pénzek felfüggesztéséről is.

Az uniós tagállamok nagykövetei azt javasolják a Tanácsnak, hogy fogadják el a Magyarország helyreállítási tervét jóváhagyó végrehajtási határozatot, és indítsák el a hivatalos elfogadáshoz az eljárást. A határozat elfogadását és a 27, korábban az Unió által említett „szupermérföldkő” teljesítését követően Magyarország

5,8 milliárd euró, azaz 2500 milliárd forint összegű támogatást vehet igénybe.

A nagy brüsszeli megállapodás fontos része volt még a jogállamisági feltételrendszer. A csomagban megszületett a megállapodás:

a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács.

A Tanács felfüggesztett összesen 6,3 milliárd eurót, viszont mivel elfogadta az 5,8 milliárd eurós támogatási keretet, így a felfüggesztett pénzek sem vesznek el.

A kedvező magyar lépésekért cserébe a 65-ről 55 százalékra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt.

Fontos kiemelni a 6,3 milliárd euró felfüggesztése kapcsán, hogy a felfüggesztést a Tanács a Bizottság javaslata alapján az uniós finanszírozás elvesztése nélkül megszüntetheti, ha a hazai helyzetet megfelelőnek találják két éven belül.

A Tanács ezek mellett döntött a 15 százalékos globális minimumadóról és 18 milliárd eurós támogatást fogadott el Ukrajnának.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Előző sztori

Letartóztatásban marad Szabó Bálint

Következő sztori

Kétmillió forinttal járó életműdíjban részesült a Tömörkényben tanító Moróné Tapody Éva